politika

Je Lipavský jen hlupák?

  • Datum příspěvku 9. března 2023
  •  

Jan Schneider

Je Jan Lipavský, který z krutého božího dopuštění sedí v Černínském paláci, skutečně jen hloupý, nebo je to protřelý arogantní lhář, na kterého by si měl nyní posvítit agregovaný bezpečnostní poradce a herold informační korektnosti Tomáš Pojar?
Lipavský zveřejnil v Právu (7. března 2023) článek, v němž je snad všechno špatně. Začněme nadpisem: „Nevěřte Putinovu míru, jen odloží válku“. To si Lipavský ovšem popletl světové strany, protože u Putina nemá čím toto tvrzení doložit, zatímco výrok Angely Merkelové o tom, že Západ nikdy neměl v úmyslu dodržovat Minské dohody, které sloužily jen k odkladu nutnému k vyzbrojení Ukrajiny, na tuto tezi pasuje jak sedínka na hrníček, píše Jan Schneider v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Pro Lipavského zřejmě začaly události až v okamžiku, kdy začal rozum brát, což je ovšem jen teoretický předpoklad – spíše až jeho usednutím do židle, o jejímž významu však zřejmě nemá ánunk, čili ani tušáka. Upálení desítek lidí v Oděse, masakry a dlouholeté ostřelování ruskojazyčných Ukrajinců od jejich spoluobčanů, to mu zřejmě hlava nepobere. Anebo pobere, ale již se naučil vytěsňovat věci, které jeho sponzoři neradi slyší.

Lipavský je zřejmě jurodivý, když se dokáže jaksi vcítit do mysli Vladimíra Putina a vynést na světlo boží, že „Putin chce válku, je válkou fascinován a myslí si, že válkou postavení Ruska jako velmoci a donutí Ukrajinu i celý svět tolerovat mu porušování platných pravidel.“

Nikoliv, Putin nenosí tančík v aktovce, on ne. Putin naopak od roku 2007 explicitně a důrazně žádal zahájit jednání k deeskalaci napětí, způsobeného mimo jiné – přes mnohé sliby o opaku – rozšiřováním NATO na východ, před nímž varovali ti nejvýznamnější politologové (Kennan, Brzezinski, Kissinger, Sachs).

Celý svět nutí k toleranci porušování platných pravidel naopak Spojené státy a NATO, Jugoslávií počínaje, přes Afghánistán, Irák, Sýrii, Jemen, a Libyí bohužel nekonče.

Rusko podle Lipavského napadlo v roce 2008 Gruzii. Buď je skutečně Lipavský katastrofálně intelektuálně zanedbaný, anebo je to amorální nestvůra, ke všemu ještě – slyšte, Tomáši Pojare! – ostře proti-evropsko-unijní. Již v roce 2009 ČTK zveřejnila zprávu o tom, že expertní komise Evropské unie dala vinu za rusko-gruzínský konflikt v roce 2008 právě Gruzii. Takže zde se Lipavský definitivně chytil do pasti, a aby se z ní dostal, bude si muset uhryzat nohu – buď tu eurounijní, nebo ministerskou. Nejlépe obě.

Lipavský opravdu čte špatnou literaturu. Putin prý v roce 2014 „vojensky obsadil Krym“. Panáček ministerský zřejmě neví, že Rusové udržovali na Krymu početné vojenské jednotky už od doby, co odtamtud vyhnala Rudá armáda nácky, a že po osamostatnění Ukrajiny tam vojenské základny zůstaly na smluvním základě, a v inkriminované době tam dokonce měli Rusové podstav, který doplnili ani ne na smluvní počty, aniž by je překročili.

V jedné věci se ale Lipavský nechtěně skoro trefil. Zmínil jistou podobu současné situace s dobou, kdy byla uzavřena hanebná mnichovská smlouva, zrada západních tzv. spojenců na Československu. Jak Lipavský píše, za necelého půl roku poté padl nacistům do rukou český vojenský a průmyslový potenciál, který nacistům umožnil rozpoutat druhou světovou válku. Pouze mu asi zůstalo utajeno, že v tom byl záměr Západu vyzbrojit nacisty k útoku na Východ (Drang nach Osten). Vypustili džina z láhve, ale ten se nejdříve obrátil proti nim a Britům řádně pomuchlal hřbet a Francouze zcela pokořil. I s pomocí v Čechách ukořistěných zbraní. Kdyby měl Lipavský řádné vzdělání, mohlo by mu to připomenout řádění Západem vypuštěného džina Usámy bin Ládina.

Zbytek článku, blouznění o zesláblém Rusku a silné Ukrajině, která posílí EU a NATO, to už nelze komentovat publikovatelnými slovy. Holt, jak říkával Magor Jirous, „mládí nevykouřené“.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:FB.)

sdílet na

44 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Ivan
9. 3. 2023 21:03
Ohodnotit příspěvek :
     

Je to proste síla , málokoho, z té hrstky normálních lidi, kteří ještě na světě jsou, by v roce 1989 až cca 2000napadlo něco takového , čeho jsme se po těch 30 letech dožili …. Tím myslím vlastně vše kolem nás ,,, vládu a vlády předchozí ,, inflace , uměle přemrštěné ceny snad úplně všeho a mohu pokračovat dal a dal ,,,, p.s.mám 55 let a dnešní můj komentář je můj první i poslední v mem životě , ale k osobě pana ministra jsem musel reagovat,,,,, on je vlastně vizitka naši vlády , hezky zbytek dne

Pekos
9. 3. 2023 21:08
Odpovědět  Ivan

Souhlas , jen pro pořádek, nemohli by jste prosím pro příště uvést který z těch dvou na titulní fotografii je ten ministr Lipavský ? Děkuji.

Autor
9. 3. 2023 21:19
Odpovědět  Pekos

Když použijeme tolerantní matematiku 1 + 1 – pak všech jedenáct! 🙂 🙂 🙂

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pavel K
10. 3. 2023 10:48
Odpovědět  Peter 008

🤣 🤣 🤣 🤣 👍 👍 👍

josef
10. 3. 2023 19:18
Odpovědět  Peter 008

Pánbůh s námi a zlý pryč. Tak by to ohodnotila moje babička. Fialovi asi došli morálně slabší jedinci, tak je doplnil jedním duševně slabším.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pavel
11. 3. 2023 00:25
Odpovědět  Peter 008

To je uplne spravne , ale nepouzivejte system v hospode nebo se nedoplatite..
To pouziva na nas zrejme vlada..Plna profesoruch a generaluch..

zdena
10. 3. 2023 09:33
Odpovědět  scipio

aby jsi se nepototo 🙂 🙂 🙂 máš v tom zmatek…. tak se psalo a velmi mnoho klasických knih je tímto stylem napsáno, tak sem nemotej nějakou inkluzi… naopak forma kdybyste je teprve asi dvacet let zaváděná a platná, ale forma kdyby jste stále existuje a je logičtější. Mrkni do knih klasiků…..karateli…. asi je málo čteš…..

Albi
10. 3. 2023 13:22
Odpovědět  zdena

Ale?
A že já se to učila na základce už před víc než 60-ti léty????

Pavel K
10. 3. 2023 14:45
Odpovědět  Albi

Ale notááák ubérte, takhle si přidávat, vy jste přece ještě mladice né? Plna svěžesti a energie, tohle musíte psát a budou vám lidi závidět. Když se mě kolikrát lidi ptají jak se mám, tak jim odpovídám, že nádherně a lepší už to být nemůže být. Máte vidět ty držky. 😊 😊 🤣 🙏 🙋‍♂️ 🙋‍♂️

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Albi
10. 3. 2023 17:22
Odpovědět  Pavel K

Dík za kompliment – to si asi ta zubatá s kosou myslí taky, proto mě ignoruje, baba jedna protivná, ošklivá, Douchová! 🙂

Pavel K
10. 3. 2023 18:00
Odpovědět  Albi

🙋‍♂️

Pekos
10. 3. 2023 18:46
Odpovědět  scipio

Chtěl bych se moc omluvit autorovi za tuto nepříjemnou situaci, kterou jsem svým sprostým příspěvkem způsobil, moc dobře si také uvědomuji že se jedná o neodpustitelný přestupek a zároveň všem zdejším intelektuálům slibuji, že už se tady neobjevím. S pozdravem , polibte mi prdel, na vždy.

Pavel z Moravy
10. 3. 2023 10:30
Odpovědět  scipio

Moje známá, vzdělaná a inteligentní bývalá paní učitelka, dnes již 80 letá paní, ještě před 10- 15 roky občas vyučovala na 2. stupni. Její slova – kdybych měla skutečně hodnotit tyto děti podle znalostí, polovina třídy by propadla. Myslím, že toto je k zamyšlení. Jak nám přátelům říkala, úroveň znalosti mateřského jazyka a matematiky, kteréž předměty vyučovala jsou otřesné. Již několik roků nazpět zaperlili v TV, když zveřejnili, že přes polovinu studentů nějakého gymnázia a střední školy nedokázalo vypočítat slevu 45% z 900 kč na zboží. A paní Zdena má pravdu, tak se psávalo, asi jste příliš mlád. Také by asi bylo vhodnější napsat mladý, záleží ale na zvyku.

Albi
10. 3. 2023 13:34
Odpovědět  Pavel z Moravy

Bohužel, musím potvrdit Scípiova slova.
My jsme se už za toho ošklivého “komunismu” učili “byste, kdybyste, kdybych….” A dost důležité je, že ty výrazy máme tzv,. “odposlouchané” – v porovnání s dnešními dětmi, které slyší i čtou takovou zmrzačenou češtinu,

Možná tím je to, že ty i Zdena se domníváte, že ty výrazy byly zavedeny teprve před 20-ti léty. Časově by to odpovídalo.

Pavel z Moravy
10. 3. 2023 14:13
Odpovědět  Albi

Ale já vím, že jsme se učili bych, bys atd a kdybych kdybys atd, ale v řeči se používaly většinou ty zlidovělé. To bychom se potom museli Scipio z různých nářečí a té vaší pražské a brněnské hatmatilky zbláznit. A kdo je tady kárá za bejt, hezkej, blbej a vod kaď apod. Nám to třeba také může rvát uši. Předějc je vůbec to nejlepší. A když slyším i z oficiálních zdrojů větu, Chcete ten program od zítra, budete tam makat od zítra, tak rostu. Když řeknu, snad od zítřka, tak na mne tlemí jak ta telata na ta nová vrata. A když už, tady se snad jedná o obsah příspěvku.

Jaroslav
10. 3. 2023 14:26
Odpovědět  Albi

Albi, to že mladí lidé čtou považuji za dobrou zprávu. Doteď jsem si myslel, že jestli něco čtou tak jen SMS, ne literaturu. Na rozdíl od nás, starších ale umí posílat “lajky” “hejty?” a kdoví jaké mrzáčky vzniklé z angličtiny. Sice rodnému jazyku nerozumí, ale hejtovat a lajkovat etc. umí. Nedávno mne překvapila mladá kolegyně že nerozumí slovensky. Já, narozen ve východní části Československa jsem četl české knížky hned, jak jsem se naučil číst. Verneovky, Májovky i další, především scifi knížky byly povětšině psané česky. Nicotná překážka pro obyvatele malé slovenské vesnice, na rozdíl od dnešního vysokoškoláka. No a když zde čtu, jak neumí vlastní jazyk, jak by jenom mohli znát ještě ten “cizí”. Zároveň děkuji všem diskutujícím ohledně pravopisu. Pro mne je to zlatý důl, já jsem to nesál s mateřským mlékem, neměl v hodinách češtiny, já se to musel učit a budu muset i dále učit.

Albi
10. 3. 2023 17:48
Odpovědět  Jaroslav

Jestli čeština není tvůj mateřský jazyk, klobouk dolů a velká gratulace – není to vůbec poznat.

Já totiž umím jen jakž takž česky a jakž takž rozumím slovensky – aby to tu nevypadalo,, jako že se prezentuji jako nějaká polygotka. To fakt ne.
Chtěla jsem jen uvést na pravou míru, že ty dva tvary jako spisovné dnes nejsou a nikdy nebyly.
Pokud se nepíše nějaký vážný, např. dopis cizí osobě, lidové řeč nebo slagnové výrazy jsou samizřejmě v pořádku.

Pavel
11. 3. 2023 00:29
Odpovědět  Jaroslav

Tak se nevytahuj ses zavislak vydrenej a vozralej drogou vlastni prechytralosti…
Nektery zvladnou brzy treba deset jazyku a nikde to nevykrikujou..

Albi
10. 3. 2023 13:46
Odpovědět  Pavel z Moravy

“Pravopisně správné tvary slov kdybychomkdybystekdybych či kdybys můžeme odvodit od odpovídajících tvarů podmiňovacího způsobu slovesa být.

Nesprávné tvary kdyby jsme, kdybysmekdyby jstekdyby jsem či kdyby jsi raději nepoužívejte. Nejsou totiž spisovné.
https://czechtongue.cz/kdybyste-x-kdyby-jste-kdybychom-x-kdyby-jsme/

9. 3. 2023 22:32
Odpovědět  Pekos

Vlevo je Lipavský 2023, vpravo je Lipavský 2003.

Jaroslav
10. 3. 2023 14:32
Odpovědět  pavelpe

Pavlepe, obé stoji za zlámano grešli. Příšerka z Paříže je proti tomu tvorečku na obrázcích kráska. Ovšem v kráse to stejně není, teď máme ve věrchušce kromě diskutovaného tvorečka i čerstvého “krasavce”, je nám to ovšem prd platné. Oba nám byl čert dlužen

Autor
9. 3. 2023 21:30
Odpovědět  Ivan

Musím říct, že někteří lidé věděli co asi bude následovat, znal jsem jich několik, ale máte pravdu v tom, že by tehdy nečekali až takovou degradaci všeho.
I když by se ani tak moc asi nedivili, protože si vzpomínám, že mluvili o přílišném zjednodušování, o pouhé touze po zisku a o tom, že netřeba mít tak vzdělané lidi, když je chcete oklamat a prodávat jim na běžícím pásu všelijaké zbytečnosti. Právě o tom mluvili.
Já nevím jestli je to pravda nebo ne, přišel s tím tehdy můj otec, který řekl, že prý Gustav Husák měl říci, jak mu řekl jeden z jeho přátel: “Tak si to nakonec ti mladí budou muset vybojovat všechno znova od počátku sami.”
Nevím jestli to řekl nebo ne. Ale každopádně ten, kdo byl skutečným autorem těchto slov předvídal mnohé. Ale jak opakuji, zřejmě ne až takovou degradaci, i když dnes chápu, že to probíhalo již tehdy.

Pavel z Moravy
10. 3. 2023 10:44
Odpovědět  Peter 008

Petře, máte absolutní pravdu, ve vzdělání je vše. Ať už v tom, které jste kdysi dostal ve škole nebo v tom domácím, které si člověk předepsal sám. Tito současní vládci nechtějí skutečné vzdělané a myslící lidi. Potřebují pouze lidi, kteří jim budou sloužit. Je jedno, jestli to řekl Gustav nebo někdo z jeho přátel, jedno je jisté, viděl jak to zde dopadne. Musím opět vzpomenout José Martího a jeho citát – Být vzdělaný je jediný možný způsob jak být volný. Ale já bych to trochu poopravil, jsem přesvědčen, že Martí tím nemyslel mít spoustu možná zbytečných titulů, ale myslel tím zajímat se, studovat a přemýšlet. Myslím, že když jedinec chápe a přemýšlí, je opravdu volný a nemohou ho pokořit.

Albi
10. 3. 2023 02:36
Odpovědět  Ivan

Proč poslední? Říká se – někdy i píše 🙂 “Nikdy neříkej nikdy.”.
My máme velikánů k okomentování vhodných, možná víc, než kdo jiný. .
Ve velikánech nejsme žádná ořezávátka.

Pavel
10. 3. 2023 08:17
Odpovědět  Ivan

Bohužel, vláda je vizitkou jejich voličů! Nemáme politiky, jen aktivisty a pohunky co za “mrzký peníz” plní úkoly z US ambasády. K naší smůle, teď jejich nejhlavnější úkol je zatáhnout nás do ukrajinského konfliktu za každou cenu,aby Rusko muselo reagovat a NATO mělo “casus beli” pro útok na Ruskou federaci! To,že že tím donutí Rusy použít jaderné zbraně a konvenkční válka přejde v jadernou apokalypsu je jim šuma fuk. Pokud by existoval bůh, nemohl by se na to dívat a raději by to martýrium ukončil on sám!

Standa
10. 3. 2023 08:49
Odpovědět  Ivan

Ví vůbec někdo, proč Zeman podlehl nátlaku Fialy na zvolení trottela Lipavského na tuto funkci. Byl náhle po návratu ze Střešovické nemocnice nějak přeprogamanován. Otočil ve všem o 180 stupnů.

Jaroslav
10. 3. 2023 18:54
Odpovědět  Standa

Zeman se v poslední době choval zbaběle. Bojí se, asi mu někde ukázali lože vyvhrelovo jako ve známé pohádce. A on se lekl, možná i pampersky…, a teď již nezlobí

Pavel
9. 3. 2023 21:14
Ohodnotit příspěvek :
     

Muzou ty Lipavsky, burbocky, joury, leyna, bidy snadno dosvedcit fakt , ze vyber sluhu na takovy urovni svedci zpet o kvalite a moznostech jejich porucniku a schopnostech dnesnich elit../Ktery si je vybiraji/.
Clovek se marne ohlizi , kde by spatril nekde nekoho, aspon trochu prumerne normalniho..
Vidi eunuchy , “uklizecky”,pohrobky , zachraneny potraty ,kterym by nesveril zadnej uklid ,zombie, borelly , co se tyka pozic ministru zahranici , tam sou ty nejhorsi a vubec z nejhorsich..
Spolu s predsedama vlad a presidentama..Udes.
Pak ty z Ruska nemaji potize vynikat..
Ted slysime kazdej den ty vyroky generalu a vojenskych expertu , jak radi rady jak za dva dny porazi klavesnici z kancelare , Rusko a Cinu najednou..Stoji za to..Pozorovat..
Ale ten zmatek s tim potrubim ted, hrajou s tim potrubim ping pong , jeden odrazi potrubi jinam a jinejm a ty okamzite pinknou potrubi zase dalsim , nebo si vybuch potrubi predavaji jako stafetovej kolik a kazdej s nim chvilku beha a zase to preda jinymu..
Ted ma kolik Ukrajina ,ale snazi se koliku zbavit co nejdriv a predat kolik toho potrubi jinejm..

ladik
10. 3. 2023 12:45
Odpovědět  Pavel

Máte velký talent jak vystihnout humorně podstatu věcí. Napište knihu, rád si ji přečtu.

Pavel
11. 3. 2023 00:39
Odpovědět  ladik

Ladiku diky , estli mas rad humor , myslim cistej humor temer nicim nezabarvenej /jako sou ironie a sarkasmy,atd, zrovna ted mne asi o 15 letech napadlo / je se nevnucuju/ ,ze neco mam a ze to asi poslu do “Bez vydavatele” kde to daji na prodej.
Ja z prodeje nic nemam a nechci , kdyz delaji dobrou vec ,uz je tam jedna vec ..
Estli mas nejakou adresu , poslu ti to zaroven , je toho trinact kapitol ,osoby jsou kral , klaun, princezna a princ a pejsek asi 300kg ,Ondra..A hodne vic a dejou se tam veci..Pavel.

sergej
9. 3. 2023 21:33
Ohodnotit příspěvek :
     

Kde vzala anička premiérovi brejle? 🙂 Zase si děláte kozi z retardů?

sergej
9. 3. 2023 21:48
Odpovědět  sergej

Tak taky je to zahraniční politika, ale to mu radši neříkejte. Lhal by jako celá sqvadra / vy volených. 9.3.2023 v 21:13 Nebo dával “metafóry? 🙂
https://dfens-cz.com/solarni-janosici-co-chudym-berou-a-bohatym-davaji/comment-page-3/?show=comments#comments

https://www.vidlakovykydy.cz/clanky/delate-pro-sve-deti

jiří
9. 3. 2023 22:06
Ohodnotit příspěvek :
     

comment image

Pavel
10. 3. 2023 10:00
Odpovědět  jiří

Jeden vobrazek ,za milion kecu..
Tak jen na okraj bych chtel vazene ctenare upozornit ,ze zijem soucasne s jednim z nejstatecnejsich muzu jaky historie zna..
Cesar to neni, Zizka nema narok, Putin sama voda ,slavnej Kim , Biden , nikdo z nich , prozradim, ze se jedna o presidenta Zelenskeho , kterej pri navsteve Usa na verejnosti bez muceni polibil , Pelosi..
Sklidil za tu odvahu ovace shromazdenych..A jeste prezil.
Je pravda, ze dostal stedrou odmenu…Mozna mu jeste predstavila i svyho slavnyho manzela nedavno prepadenyho…Ale takovej skutek vejde do dejin..

Jaroslav
10. 3. 2023 19:03
Odpovědět  jiří

To mne připomíná, jak v Sovětským svazu otvírali veřejný dům. Pak zkoumali proč tam nikdo nechodí. Vždyť ty holky byly dlouholeté členky strany a i Lenina pamatovali. Ta Holubová v tom veřejném domě asi také byla. Zvonku to tak vypadá

Boomer
9. 3. 2023 22:18
Ohodnotit příspěvek :
     

..představuje možné riziko z titulu svého postavení. Ale nepředpokládám, že by mimo naše území byl brán nějak vážně. Doma nás možná čekají onačejší překvapení z jiných směrů..

https://wsnd.io/v1LryteV/repo1_4TkHwj7y.mp4

Albi
10. 3. 2023 02:30
Ohodnotit příspěvek :
     

“Lipavský je zřejmě jurodivý, když se dokáže jaksi vcítit do mysli Vladimíra Putina …..”

Není sám, takových ve světě je! Ti nejlepší dokonce vědí o každé myšlence, která samotného Putina ještě ani nenapadla.
Lipavský má dobře nakročeno ke světové slávě, možná zastíní i popularitu V.Havla a může právem očekávat uznání ve formě busty v americkém Kongresu.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
oldoo
10. 3. 2023 08:25
Ohodnotit příspěvek :
     

Chápu,že je dnes na pořadu dne globální změna vlivu,nevím,jak jinak to zjednodušit.Myslím ale,že se naivně upínáme k naději,že svět bude lepší.Takzvaný rozum umožňuje člověku chovat se hůř než hyena,ta má po nažrání chvíli dost, a zároveň hrát divadlo,že vše je jinak.Vstanou noví agresoři,noví hegemoni, nenažranci mají většinu a DOST nemají nikdy.Cestu nevidím.

Pavel z Moravy
10. 3. 2023 10:53
Odpovědět  oldoo

Oldoo, je to sice fakt, ale smrtí boj nekončí. Za co by náš život stál, kdybychom se bez odporu vzdali a stali se otroky. Vím, že jsou mocní a mohou mne kdykoliv zlikvidovat, ale tu radost plazit se před grázly jim nedovolím. Raději alespoň já odejdu se vztyčenou hlavou.

Pavel z Moravy
10. 3. 2023 10:10
Ohodnotit příspěvek :
     

Přece nelze srovnávat Lipavského, odkojeného Sorošovským manuálem s Putinem. Ti lidé jsou pouze opilí mocí, na tyto funkce nemají absolutně duševní a odborné kvality. Komentáře jsou tudíž úplně zbytečné.

Pavel z Moravy
10. 3. 2023 14:22
Ohodnotit příspěvek :
     

Tohle je prostě mazánek jak vyšitý.