politika

EU varuje před ruskou „izolací“

Nejvyšší představitel Bruselu varoval před návratem do dob studené války

Zhoršující se patová situace mezi Ruskem a Západem hrozí zvrátit evropskou bezpečnost a v konečném důsledku by mohla skončit izolací Moskvy způsobem, který nebyl od dob Sovětského svazu viděn, varovala Evropská unie, když se na hranici s Ukrajinou odehrává eskalující krize.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v sobotu na mnichovské bezpečnostní konferenci řekla, že „svět nevěřícně sleduje, jak čelíme největšímu nárůstu vojáků na evropské půdě od nejtemnějších dnů studené války“.

Kreml podle ní řídí návrat do „temné minulosti“ a „pokouší se podkopat celou evropskou bezpečnostní architekturu… která učinila všechny evropské země bezpečnějšími, včetně Ruska“.

Nejvyšší představitel Bruselu poukázal na hlášené nahromadění více než 100 000 ruských vojáků na hranici s Ukrajinou jako důkaz, že se snaží „donutit“ bývalou sovětskou republiku. “Nemůžeme to nechat stát,” řekla s tím, že jakákoli eskalace by mohla “stát Rusko prosperující budoucnost.”

Jen několik hodin předtím vůdci v odtržených regionech Doněck a Lugansk na východní Ukrajině tvrdili, že se dostávají pod těžké bombardování ze strany sil věrných vládě v Kyjevě, a trvali na tom, že by mohla být zahájena plnohodnotná ofenzíva. Tajemník ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Alexej Danilov popřel, že by ozbrojené síly země měly jakékoli plány pokusit se znovu dobýt území ovládané separatisty silou.

V reakci na to v pátek vůdci rebelů nařídili hromadnou evakuaci civilistů, i když není jasné, kolik lidí nabídku přepravy přes hranici do Ruska využilo. Jak Doněck, tak Lugansk také uvedly, že mobilizují své ozbrojené síly a řekly, že všichni práceschopní muži musí zůstat a být připraveni být odvedeni v případě plného konfliktu.

Podle von der Leyenové „jsou postaveni před odvod, aby vedli válku, kterou nechtějí, ale kterou by si Moskva mohla vybrat“. Rusko opakovaně odmítlo tvrzení, že plánuje vést válku proti Ukrajině, a zprávy západních tajných služeb odmítá jako „hysterii“. Ruský prezident Vladimir Putin v pátek znovu vyzval k diplomatickému řešení rostoucí krize.

Vše, co musí Kyjev udělat, je posadit se k jednacímu stolu se zástupci Donbasu a dohodnout se na politických, vojenských, ekonomických a humanitárních opatřeních k ukončení tohoto konfliktu. Čím dříve se to stane, tím lépe,“ řekl Putin.

sdílet na

7 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
BB Rad
19. 2. 2022 16:40
Ohodnotit příspěvek :
     

Banda hnusu z EU & ZION-ORLOZUPÁCKÉHO světového společenství bankovních lupičů z WALL STREET etc.etc v první řadě vše rozdmýchají ,následně se postaví do pózy zachránců a za pomoci GLOBAL GOEBBELS NEWS corp. se snaží zamluvit – zamlžit své zvrhlé myšlenkové pochody o světové nadvládě & NWO ,která je de facto jejich prioritním cílem
Čistý a průhledný trik politiky * CUKR & BIČ
KDO VÁM TO SEŽERE *BIČ*???

Pavel
19. 2. 2022 17:24
Ohodnotit příspěvek :
     

ale copak copak asi ji už někdo vysvětlil když nezprovozní trubku 2 a uvalí další sankce z ruska už nepřijde ale vůbec nic opravdu nic od plynu až po kaviar na to že chtějí od rusů cca za deset let miliony a miliony tun vodíku kvůli zelenému šílenství tak to si moc vyskakují tak nějak si říkám kde se ti idioti berou asi mají někde chovnou farmu či co

Pavel
19. 2. 2022 19:48
Odpovědět  Pavel

Je to pravda, v Bruselu mají asi klecový chov, protože jim asi zakrněly mozky.

kral
19. 2. 2022 18:08
Ohodnotit příspěvek :
     

Já to vidím naopak… Západ stupňuje agresi, svoje podvratné činy svádí na Rusko….NATO leží na hranicích Ruska….

David
19. 2. 2022 18:37
Ohodnotit příspěvek :
     

To je stupidita, nejhoršího zrna. Tahle neschopná, dosazená figurka má být představitelkou EU? A tuhle tragickou postavičku představitelé států unie poslouchají? To svědčí o tom, že jsou to ještě větší tragici, než ona. A tuhle verbež máme respektovat, a nedejbože poslouchat? Vždyť bychom se museli stydět sami za sebe.

Pavel
19. 2. 2022 19:53
Odpovědět  David

My je nemáme vůbec co poslouchat, protože to, co tato evropská ekipa předvádí není jen tragické, to je absolutně protiprávní a zhovadilé. Není jiné cesty, než vzít nohy na ramena a vypadnout z této EU žumpy.

Frank
20. 2. 2022 00:11
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak gynekoložka Lejnová je opravdu ta pravá.