politika

Dedolarizace?

Indie aktivně vyjednává s africkými zeměmi o přechodu ve vypořádání transakcí prostřednictvím speciálních účtů v rupiích. K tomu hodlá Nové Dillí využít vlastní platební systém, alternativu SWIFT.

Dohody již byly uzavřeny s Džibutskem, Zimbabwe, Malawi, Etiopií a Súdánem. 

Budoucí partneři jsou vyzváni, aby pracovali prostřednictvím jednotného platebního systému Unified Payments Interface (UPI), což je mezibankovní platební systém v reálném čase pro odesílání a přijímání peněz, který vyvinula National Payments Corporation of India (NPCI).

Indie tak zabíjí „dvě mouchy jednou ranou“ – upevňuje svou nezávislost na západním vlivu a zároveň rozšiřuje svůj vliv na africké země.

Ve skutečnosti se jedná o pokračování politiky Nového Dillí, které již aktivně využívá rubl-rupie ve finančním vypořádání s Ruskem.

A to vše dohromady je důsledkem protiruských sankcí. 

Země po celém světě chápou, že je nemožné normálně fungovat v systému, ve kterém vás mohou lusknutím prstů „zrušit“.

Každý si proto vytváří své vlastní systémy a mechanismy. Skutečná multipolarita. 

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://bit.ly/3G1Rz32

sdílet na

23 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Tom
9. 11. 2022 02:23
Ohodnotit příspěvek :
     

A tak to ma byt!

janle57
9. 11. 2022 11:10
Odpovědět  Tom

Přesně tak,pomalu a jistě měny zvané dollar a euro najdou
uplatnění v rolích toaletního papíru,který začíná v dnešní
době,v ekonomickém ráji zvaném EU, podezřele rychle docházet !!

Evžen
9. 11. 2022 14:48
Odpovědět  Tom

Přesně tak, USA si zavedla tento bankovní systém a jim vydírá celý svět, konečně to toho kopli…!

Pedro
9. 11. 2022 06:39
Ohodnotit příspěvek :
     

To nemá chybu.

josef
9. 11. 2022 06:41
Ohodnotit příspěvek :
     

A sype se to, sype se to …. !

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Frankie
9. 11. 2022 07:07
Ohodnotit příspěvek :
     

Na USA a jejich dolar kašle čím dál, tím více států. A to je zase jedna dobrá zpráva.

Pavel K
9. 11. 2022 08:11
Ohodnotit příspěvek :
     

Nic nepotěší více jak neštěstí druhého a pro amíky to neštěstí bude. To se nám to hodovalo, když nám druzí půjčovali a když nepůjčili tak jsme jim to demokraticky ukradli. A když prskali tak jsme je demokraticky vybombardovali.

Vladimír
9. 11. 2022 09:05
Ohodnotit příspěvek :
     

Indiáni to osadníkům nakonec přece jen nandají… :-)))))

Pavel K
9. 11. 2022 09:26
Odpovědět  Vladimír

Právo na to mají.

František
9. 11. 2022 09:35

Právě jsi dokázal, jak blbý jsi ty. Okamžitý odchod od dolaru by zničil celý svět. Po tak dlouhé době je to zažrané všude. Může se jen pomalu omezovat dolar a postupně přejít na jinou měnu. A tak se to děje. Ty bys vyhodil půjčené auto, které nutně potřebuješ, a na své zatím nemáš?? Uvažuj, než napíšeš takovou blbost.

janle57
9. 11. 2022 11:12
Odpovědět  František

Nejste náhodou, pane, převlečený a maskovaný americký
ministr financí?

Gene
9. 11. 2022 13:38
Odpovědět  janle57

Trochu chytry clovek si prvni overi udaje, teprve potom zacne psat. Tady mate vysvetleni proc se napriklad Cina zbavuje $ velice pomalu.
Čínská vláda používá k nákupu státních dluhopisů americké dolary, které má po ruce. Tyto dolary dostává od čínských společností, které je dostávají jako platby za svůj export.
Poptávka Číny po státních dluhopisech pomáhá udržet úrokové sazby v USA nízko. To umožňuje americkému ministerstvu financí půjčovat si více za nízké sazby. Kongres pak může zvýšit federální výdaje, které podněcují ekonomický růst USA.
Vlastnictví amerických státních dluhopisů pomáhá čínské ekonomice růst. Poptávka po dluhopisech denominovaných v dolarech zvyšuje hodnotu dolaru ve srovnání s hodnotou jüanu. Díky tomu je čínský vývoz levnější než americké zboží, což zvyšuje prodeje. Američtí spotřebitelé těží z nízkých spotřebitelských cen.

Gene
9. 11. 2022 13:44
Odpovědět  janle57

Pokud by Čína začala s likvidaci amerického dluhu, mohlo by to vyvolat výprodej na dluhopisovém trhu, což by zvýšilo úrokové sazby v USA a mohlo by to poškodit svetovy hospodářský růst. Náhlý výprodej by ale také mohl způsobit pokles kurzu amerického dolaru vůči jüanu, čímž by se čínský export prodražil.
Je dobra vec se zbavovat dolaru, ale nejde to najednou.

Janka
9. 11. 2022 17:02
Odpovědět  Gene

ale Cina moze potom vo velkom nakupovat za dolare ropu, plyn, suroviny ci potraviny…..a uz to robi. Z 1,3 bil. USD sa dostali uz pod hranicu 1 bil., co na ten relativne kratky cas (defacto len tento rok) nie je zle. Plus americke dlhopisy musi uz zacat palit aj Japonsko, nakolko mu pada yen a potrebuje ho podporit, kedze energie sa mu tym padom pri slabej mene predrazuju. Nebude to zalezitost mesiaca ci dvoch, ale vyzera to, ze to nebude ani zalezitost 10 rokov, ako sa predpokladalo este vlani. To zmrazenie ruskych devizovych rezerv moze stat EU a USA este strasne vela….aj ked s tym nepocitali.

Gene
9. 11. 2022 18:22
Odpovědět  Janka

Ale to je to co pisi. Treba jit na to pomalu a promyslene.

Gene
9. 11. 2022 13:24
Odpovědět  František

Jen clovek neznaly vam da za to minus. Je to pravda. Havne by to zahybalo ekonomikou Ciny aa Japonska.

Pavel
9. 11. 2022 16:35
Odpovědět  František

chlapče měl by jsi vědět že je lepší a levnější postavit nový dům než látovat desítky a desítky let starý polorozpadlý to stojí víc a výsledek je ten že jsi stále na počátku opravy

Pavel K
9. 11. 2022 17:11
Odpovědět  Pavel

Haha jmenovče, tak tady záleží jak velká je devastace objektu. No a pak a to hlavně jde o TO místo, kde se ta “růjna” zrovna nachází. Když si vezmu kde si neska staví lidi bych nechtěl žít. To už rovnou můžou bylet ve společné domácnosti.

Pavel z Moravy
9. 11. 2022 10:33
Ohodnotit příspěvek :
     

Je přece jasné, že jestli mne někdo neustále okrádá, musí přijít doba, kdy řeknu dost. Divím se, že to tak dlouho trvalo. Tato zápaďácká božstva si myslela, že budou celé věky terorizovat celý svět. Nás teď ožebračují a zaprodávají domácí ” božstva” která si snad myslí, že sestoupila z Olympu a mají plné právo nám ničit život. Nu, když jim všechny ty nehorázné lži národ spolkne, potom mu není pomoci. Přeji pěkné ráno.

Pavel K
9. 11. 2022 11:14
Odpovědět  Pavel z Moravy

Ono není okrádat jako okrádat, když se to dělá se vší slušnosti, tak to spousta lidí přejde, ale teď to nabralo už gigantických rozměrů a taky je hned zle. Se všimni, dokud se to týkalo státu, tak lidičky ovčí byli v pohodě. Se to ještě tolik jejich peněženek netýkalo a z cizího krev netečně. No a teď už teče. Bééé, ale to my věděli, že to dojde až sem, že? Říká se tomu salámovka. 🙋‍♂️