politika

Chazin: Zahájí Putin čistku elity ve stylu Stalina?

Vladimir Putin minulý měsíc navštívil Volgograd, který byl pro tuto příležitost symbolicky přejmenován na Stalingrad, aby se zúčastnil oslav k 80. výročí ukončení bitvy o Stalingrad. 

Mnozí upozorňovali na skutečnost, že i když byl v samotném Volgogradu slavnostně odhalen památník Josifa Stalina, prezident se toho nezúčastnil. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnili vysocí úředníci a krajští zastupitelé. Bronzová busta Stalina se nachází na náměstí před panoramatickým muzeem Bitvy u Stalingradu.

Proč tak Putin postupoval, vysvětlil ve svém novém rozhlasovém pořadu „Hovoří Moskva“ známý ekonom Michail Chazin.

Jak vysvětlil Chazin, už samotný fakt, že byl v Rusku oficiálně odhalen nový Stalinův památník, je sám o sobě mimořádně pozoruhodnou až ojedinělou událostí, protože od roku 1961 se v Rusku nic takového nestalo. Již tento fakt tedy o situaci uvnitř země vypovídá mnohem více než to, že se sám Putin rozhodl nezúčastnit se jeho odhalení. 

Chazin věří, že prezident vyslal jasný signál všem úředníkům, byrokratům a dalším členům elity o tom, co mohou očekávat v případě špatně vykonané práce.

Odhalení památníku Stalina je jasným náznakem Putina, že země vstoupila do zásadně jiné fáze svého vývoje a že se naše situace ve srovnání s tím, co bylo před rokem, radikálně změnila. Prezident učinil toto veřejné gesto záměrně, aby to všichni pochopili. To znamená, že nyní bude přístup k hodnocení efektivity a obecně k výsledkům činnosti našich úředníků mnohem důslednější než dříve. V situaci, kdy vyvstala otázka samotného pokračování existence naší země, je to oprávněné.

Problém je v tom, že dokud Putin nezačne čistku elit ve stylu Stalina, samotná vládnoucí třída nepochopí, že nyní se situace stala mnohem vážnější a že teď se cena za chyby nebo sabotáž na pracovišti zvýšila několikrát. Jestliže dříve maximum, co mohlo hrozit úředníkům, kteří svou práci dělali špatně, bylo napomenutí, převedení na jiné oddělení, odvolání nebo propuštění, nyní budou propuštěni za mnohem menší nedostatky a v případech hrubého zanedbání povinností nelze vyloučit uvalení vazby.

Dalším problémem, který Putinovi brání v zahájení čistky elit ve stylu Stalina, je to, že prezident to nechce udělat čistě ze svých morálních a humanistických důvodů. Nechce se uchýlit k metodám Stalina, které se mimochodem ukázaly jako velmi efektivní – měřeno rozsahem příprav země na velmi vleklou konfrontaci s tehdy nejmocnějším rivalem na planetě. 

Pokud si to ale situace vyžádá, pak Putin bude prostě nucen začít čistky elity již ve stalinském duchu, až se boj se Západem ještě zintenzivní, uzavřel Chazin.

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://bit.ly/401WeJ0

sdílet na

51 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Eva
20. 3. 2023 00:38
Ohodnotit příspěvek :
     

Jaké čistky? A co se děje u nás? Co Ševčík?
Pokud vím, obyvatelé Volgogradu chtějí svému městu mivrátit název Stalingrad. Vrátit! Ne změnit. A to je rozdíl!

Velitel
20. 3. 2023 09:57
Odpovědět  Eva

Navrátit by se město mohlo max k názvu Caricyn, jelikož po tímto názvem bylo město roku 1589 založeno a jmenovalo se tak až do roku 1925, kdy ho bolševici přejmenovali na Stalingrad což vydrželo jen do roku 1961, kdy ho Chruščov přejmenoval na Volgograd.
Jak původní tak dnešní název jsou názvy přirozené. měto leží na soutoku řek Carica a Volha.

Jozef
20. 3. 2023 15:29
Odpovědět  Velitel

Tu vôbec nejde o nejaký zmysel pre “prirodzenosť”. Celé tie tvoje “prirodzenosti” sú len také liberálne taľafatky na spôsob “progresívnosti”.
Mesto Stalingrad má pre Rusko omnoho väčší význam ako len nejaká dedina na sútoku dvoch potokov. Mesto Stalingrad je symbol Ruskej vytrvalosti v boji o vlastnú nezávisloť a slobodu. Nie nejaký Caricyn, ani Volgograd. Ale Stalingrad. Zradca Chruščov to veľmi dobre vedel, preto ho dal premenovať.
S návratom Stalingradu ide o výraz a prejav nezávislosti a plnej schopnosti riadiť vlastný štát. Takže, keď sa po Slalingrade vráti do ruskej spoločnosti aj Stalin ako strojca úspechov Ruska, a namiesto lokajskej trikolóry bude nad Kremľom viať znovu Červená zástava, vtedy bude Rusko skutočne zvrchované.

20. 3. 2023 21:03
Odpovědět  Jozef

Bingo!

Eva
20. 3. 2023 00:44
Ohodnotit příspěvek :
     

Oprava: městu vrátit

20. 3. 2023 00:52
Ohodnotit příspěvek :
     

Čistky?

Před rokem bylo pozdě !!!

František
20. 3. 2023 00:56
Ohodnotit příspěvek :
     

Kdyby Stalin nevyčistil armádu od zrádných generálů tak by asi válku nevyhrál. Putin je ve stejné situaci. Jen se divím, že to neudělal dříve.

Boomer
20. 3. 2023 07:13
Odpovědět  František

.. možná čekali na dostatek důkazů, zjevně špatných rozhodnutí, jejichž následky měly negativní dopady na průběh speciální operace.

20. 3. 2023 01:12
Ohodnotit příspěvek :
     

Je mi Gosudara upřímně lidsky líto. Ke Stalinovi má, ač uznává jeho zásluhy, pro některé jeho metody – např. kvóty do Gulagů, kdy se na obyvatele Ruska pořádali doslova hony (něco jako nyní v Banderstátě na “brance”) aby byli na budování těch lepších zítřků k mání levní otroci – značně odtažitý vztah. Jenže objektivně vzato, nic jiného než pořádné vyluxování státního aparátu mu nakonec nezbyde. Však taky k tomu Pjakin vytváří potřebné infopole už dobře čtvrt roku.
Hm… A nám by prospělo pořádné vyluxování a odsun státních ničitelů do pracovních táborů snad ještě víc. Už jen proto, že VVP nic jiného něž válka, pokud nemělo být Rusko vyzmizíkováno, nezbylo, ale ty naše swině nejen že nás okradli o vše co dalo, ale ještě nás cpou do války s jadernou velmocí – díky které velmoci náš trojnárod vůbec existuje.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Monty
20. 3. 2023 07:02

Zikmund později uvedl, že běžní Rusové jsou zřejmě nejhodnější lidé na světě. … Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund v Sovětském svazu ..Dnes téměř zakázaný poznatek velikánů .

20. 3. 2023 17:52
Odpovědět  Monty

Souhlas. Máti s bábrlí si ze svých cest po SSSR přinesly stejný poznatek. Ona měla máti jako zaměstankyně ČSD nějakou slevu pro sebe a rodinné příslušníky nebo co, něco snad vůbec zadara, a táta byl línej trajdat, tak po SSSR plus po socialistickém bloku trajdala se svou máti. Tedy s mou bábrlí. Projely si Trassibiřskou magistrálu, áchaly v Ermitáži, na Bajkalu očumovaly tuleně, a vůbec prošmejdily co se kde dalo. A pak mi o tom vyprávěly. Takhle rok co rok couraly přes čtvrt století až do hadráku. Jo, a naposled, čtvrt roku před hadrákem, byly v Egyptě. Něco neuvěřitelného, jejich fotka z tama. Dvě babky, obě ošátkované, a v pozadí pyramidy. Jenže pak hadrák a měly po courání. Jo jo.

Boomer
20. 3. 2023 07:19

..no, a je to venku, ale bylo zajímavé sledovat, jak dlouho bude Chazin chodit kolem horké kaše. Musím uznat, že příprava informačního prostoru byla na 1*..

20. 3. 2023 18:07
Odpovědět  Boomer

Já na to čekám už co politruk začal ve své rétorice o páté koleně silně přitvrzovat. Vlastně ještě před tím – v podstatě od té doby, co Gosudarovi dodala ruská rozvědka o situaci v Banderstátu (jak je tam budou ukři vítat kytkama a pod.) zavádějící informace a ještě její náča zašanročil těžký prachy. Mazal sice do lágru, leč průser se už stal. Já tyhle zajímavosti ze zákulisí sleduji na antiruském vlasovském webu https://agentura.ru/news/ . Je taky dobrý najet si tam na “Vyšetřování”.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Markýza
20. 3. 2023 14:59

Když ono se to luxování tak rádo utrhne ze řetězu………..:-(

Boomer
20. 3. 2023 15:08
Odpovědět  Markýza

.. tož když vyřezáváte dřevo napadené hnilobou, je lépe jít trochu víc do zdravého, než nechat byť jen malinko hniloby.

krpo
20. 3. 2023 16:29
Odpovědět  Markýza

Ono to tak ale bývá – kdýž se kácí les,tak holt lítají i třísky.

20. 3. 2023 18:10
Odpovědět  Markýza

Pravda, placama se ten vysavač, ze samého rauše z luxování, zblázní. Ale myslím, že Gosudar udělá co půjde, aby se to nestalo.

Markýza
20. 3. 2023 19:42

Díky za pochopení. Jo, les, třísky a řezání shnilého – dobře. Měla jsem ale na mysli přesně to zbláznění. Však všichni ti Klémové a Stalinové a Maové a jánevímkdo taky chtěli jen kapku vyluxovat.
Putin by to ustát mohl – ale taky nemládne……….no, budu mu držet palce.

Boomer
20. 3. 2023 20:13
Odpovědět  Markýza

..přece jen se i v Rusku něco změnilo a já předpokládám, že řízení takové velké země nutně musí být týmovou činností. Hrát to jen jako “onemashow” by bylo obrovské riziko.
Zkuste si třeba představit, že by “kolébku demokracie” fakt řídil ten dědula, o kterém furt říkají, že to řídí? Tož při takové srandě by nám zamrzly úsměvy ajncvaj..

Markýza
20. 3. 2023 21:06
Odpovědět  Boomer

No ano, to je i moje naděje – doufám, že je konec těm pekelným vanmen šoumenům, na které bylo XX století tak bohaté. Zanechali přehlubokou brázdu – teď jen, jestli je to dobře, nebo špatně.

Boomer
20. 3. 2023 21:21
Odpovědět  Markýza

.. já se obávám, že lepší to nebude, ona éra šoumenská je výsledkem vyměknutí naší civilizace. Tak dlouho jsme, v rámci civilizování se, delegovali na specialisty všemožné dřívější pravomoci, které naši předkové po staletí vykonávali vlastnoručně, až jsme se ocitli v situaci, kdy si obrazně řečeno “nedokážeme poradit ani se sousedem, co nám ošahává naše děti..”
A proto vzhlížíme k vykukům, kteří dokáží být zlí tak nějak za nás, delegovaně, nechceme mít ruce od krve, ovšem prospěchu se nebráníme.. a potom čumíme jak péro z gauče, že jejich karabáč najednou tancuje i po našich zádech.

20. 3. 2023 21:20
Odpovědět  Boomer

No dyk. Proto taky občas napíšu Putin a spol. Přičemž jsem přesvědčený, že ta sekce “a spol.” je sakra dobře utajený tým. Hádám, že jeho viditelnou součástí je pouze její “styčný důstojník” Lavrov. Rozhodně to nejsou ti “viditelní”, včetně Šojgua, Gerasimova a dalších. Natož pak vlasovci typu Medveděva nebo Peskova.

Boomer
20. 3. 2023 21:51

..špička ledovce. Potopí vás to, co je pod ní..

František
20. 3. 2023 15:05

Máš to hodně pomotané. Stalin žádné gulagy neplnil. To dělal Trockij a už tehdy mu v tom pomáhal Chruščov. Na Stalina to hodili až po tom, co ho otrávili.

20. 3. 2023 17:21
Odpovědět  František

Víš howno, příteli, a přesto poučuješ. Plnil a plánovitě. Napřed si zjisti, kdo to byl Naftalij Aronovič Frenkel, proč pro něj r. 1929 poslal Josif na Solovky vládní letadlo, o čem s ním měl tříhodinový pokec, a zda souhlasil s tím, že: „z trestance musíme dostat všechno v prvních třech měsících – pak ho už nepotřebujeme”, a až to proštuduješ, popřemýšlej, kdo to má pomotané a přesto si myslí, že má právo drze tykat a ještě trousit moudra.
Že Trockij byl anglosionistický agent je jedna věc, že Stalin měl dvě tváře, z nichž jednu nejen Pjakin nyní ukrývá za zločiny Trockého, zase jiná věc.
A ještě něco. Máti i bábrle se narodily na Volyni a krom vyprávění mám v držení jejich deníky, plus deník prastrýce Adama z oněch let, takže o tom plnění Gulagů leccos vím z první ruky. Žinantní na tom je, že nebýt napadení SSSR Adolfem, nenarodil bych se, neb celá moje širší rodina po přeslici měla být o měsíc později deportovaná na Sibiř, no a nebýt Sovětů, rovněž bych se nenarodil, neb moje rodina po meči by se stala obětí Adolfova holocaustu Slovanů. Za sebe si věř čemu chceš, je mi to u pr-dele, ale nes-er se do druhých, když jak o Stalinovi, tak o nich, víš howno.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Markýza
20. 3. 2023 19:43
Odpovědět  František

Až na to, že bez Stalinova souhlasu se ani blecha neuprdla. Však jak umřel – no?

Pavel K
20. 3. 2023 07:17
Ohodnotit příspěvek :
     

Však to je v pořádku ať si tam odhalují koho chtějí to je jejich věc. No a Gosudar bude mušet konat, zřejmě škodné v revíru je spousty, tak co s ní, vyčistit. Hlavně ať se moc nezakecá, čím dříve tím lépe. My bychom ty Staliny tuna potřebovali dva a v nadživotní velikosti, bordelu je tu neskutečně mnoho.

Pavel z Moravy
20. 3. 2023 09:31
Odpovědět  Pavel K

Kdyby tady žila pořádná chlapiska, tak by tady bylo tolik Stalinů, že by ti škůdci zemští nestačili hledat kde nechal tesař ve stěně díru. A za týden bychom nevěděli, že tady nějací škůdci řádili.

Pavel
20. 3. 2023 09:45
Odpovědět  Pavel z Moravy

Mne to pripada jako nejaka akademicka a nepravdepodobna , konstrukce..
Stalingrad mel vyroci a lidi vi dobre , komu vdeci za vitezsvi nad fasismem. Tak tam chteli toho Stalina . Kde jinde nez tam..
A Putin je posledni , kterej by jim v tom branil, ale nejak se nezucastnil odhaleni..
Vyvozovat z toho nejaky umysly ,spekulace a zavery ,jak zatoci s urednikama , nevidim nic spolecnyho..
Neco takovyho muze udelat kdy chce a nemusi se zucastnovat a nebo ,nezucastnovat odhaleni busty Stalina..

Pavel z Moravy
20. 3. 2023 09:41
Odpovědět  Pavel K

Kamaráde, chtěl jsem se tě zeptat jak dlouho ti trvalo než ses vysekal z té chřipky nebo co jsi měl. Na nás doma musel ten Gates vypustit nějaké kur.va svinstvo, protože tolik příznaků u jedné chřipky zároveň s angínou jsme v životě se ženou neměli a nemůžeme se z toho dostat. Vím, že na nás grázlové pracují, vždyť když si vzpomenu jak jsem před 15 roky četl, jaké přijdou zdravotní problémy, infekce apod, bylo jisté, že si připravují půdu pro jejich použití. Tito lidé, to je skutečně neuvěřitelná banda lidských grázlů bez jakékoliv slušnosti a empatie.

Pavel K
20. 3. 2023 12:02
Odpovědět  Pavel z Moravy

Čau Pavlíku, no pět týdnů a taky to nepamatuji, ale nesmíš zapomenout že asi věkem to lepší nebude. To jsou mi vyhlídky co? A sotva jsem skončil ta po čtrnácti dnech do nyní mě bere páteř s tou hnátou. Ne a ne povolit. Vě čtvrtek jdu orthopédovi a ten už mě po telefonu diagnistkoval jestli nemám husáka, tak nevím co mi poví. Ale de-facto jsem už 3,5 měsíce mimo provoz. Zdravím nahoru. 🙋‍♂️

Boomer
20. 3. 2023 20:17
Odpovědět  Pavel K

..no abyste se nedivil, až vás ortoped odešle k neurologovi, oni nás pacienty mají tak rozdělené na kousky, až z toho jde hlava kolem i jim.

Pavel K
21. 3. 2023 08:36
Odpovědět  Boomer

To už mám několikrát za sebou. Hrají se mnou pinčes a já budu asi za chvíli střílet, uvidíte mě zprávách.

Gales
20. 3. 2023 10:25
Ohodnotit příspěvek :
     

Prosím Putina,až bude zakládat gulag,aby nám v něm pronajal nějakej prostor pro naše Jidáše.Předem děkuji.

Pavel K
20. 3. 2023 12:05
Odpovědět  Gales

Pozor to už mám zamluveno JÁ, budu tam dělat normovače, babička mi tuhle říkala, že rozdávat práci, to by mi šlo. A tady bych se snažil to mi věř. Už mám vytipovaný i předáky. 🤣🤣🤦‍♂️🙋‍♂️

Pavel z Moravy
20. 3. 2023 15:35
Odpovědět  Pavel K

Mně by stačilo být mladší a zdravější, popadl bych těch pár peněz za byt a úspory k tomu, vzal bágl a hurá do Ruska. Koupit si malý domeček, pěstovat zeleninu, chovat slepice a chodit pořád do lesa na hřiby nebo jen tak, protože to je nejlepší co může člověk pro sebe udělat. A všechny tyhle zemské škůdce a parchanty nechat za sebou. Pěknou pohádku jsem si vysnil.

Gales
20. 3. 2023 16:29
Odpovědět  Pavel z Moravy

Já bych se jenom válel.

Pavel K
20. 3. 2023 18:34
Odpovědět  Pavel z Moravy

Příště příteli, příště. Teď si to musíme vyžrat tady, Karma je neúprosná. 😇🙋‍♂️

Gales
20. 3. 2023 16:28
Odpovědět  Pavel K

U těch netáhel by ses nadřel.Musel by si je pohánět karabáčem a to je taky dřina.

Pavel K
20. 3. 2023 18:38
Odpovědět  Gales

No pozor já jsem zvyklí se pohybovat, tedy vlastně byl. Nebuj na něco bych přišel. To mi taky jde dobře, vymyslet nějakou kulišárnu. Co my se ve fabrice, nebo na stavbě nadělali kravin, nj, to už je pryč. 😥😥🙋‍♂️

Boomer
20. 3. 2023 20:21
Odpovědět  Pavel K

.. existují takové výcvikové obojky pro psy.. cvičitel má v ruce dálkové ovládání, cvičenec má na krku obojek s elektrodami a zvukovým modulátorem.. dá se to nastavit od zvuku až po pěknou elektrickou pecku! Zkoušeli jsme to na cvičáku na sobě, já bych to teda svému psovi na krk nedal ani za nic..

Pavel K
21. 3. 2023 08:41
Odpovědět  Boomer

Já taky ne, je to proti přírodě.

Jaroslav
20. 3. 2023 11:53
Ohodnotit příspěvek :
     

Před několika dny tady byl článek o tom jak jsou ruské supermarkety naplněné zbožím a nějaká Ruska tam ironicky předváděla lidem ze západu jak se v Rusku po sankcích mají špatně.
Je to možná jen můj názor, ale celé nepochopení spočívá v tom (a to se týká i nás), že na západě žijí lidé jako my, kteří mají nějaké základní lidské vlastnosti, které si vzájemně odpovídají. A to je základní omyl. Je třeba si uvědomit, že angloameričané mají blíž k ještěrům, než k hominidům. (Reptiliáni skutečně chodí po této zemi) Samozřejmě to nemusí platit paušálně, ale většinově ano. Když takové video pustíte někomu ze západu, tak se na to bude koukat úplně stejně jako ještěrka na nějakého brouka, jako na potravu. Vůbec to nepochopí, nezastydí se, vůbec nic. Západ přemýšlí o Východě jako o kořisti, kterou je třeba strhnout a zabít. Nemá to žádný lidský rozměr. Proto i to video je výkřik do prázdna. Na druhé straně není nikdo, s kým by to rezonovalo.

Pozor
20. 3. 2023 12:27
Ohodnotit příspěvek :
     

To mal urobiť už dávno, pretože zrada a kolaborácia sú v Rusku na najvyšších miestach.

Vladimír
20. 3. 2023 12:36
Ohodnotit příspěvek :
     

Jó devadesátky, to byly pro Chazina časy. To se to rozkrádalo. A najednou by to mělo skončit? To přece jelita nesmí dopustit!

unor 2022
20. 3. 2023 14:28
Ohodnotit příspěvek :
     

Cistkou by se dalo nazvat odvolani pana M. Sevcika.
Znemozneni vlastizradne cinnosti neni cistkou tak jak ji standartne vnimame.
Takze bude zalezet na souvislostech.
O vlastizradnem jednani dnes, tady, v Cesku, vime sve.

ladik
20. 3. 2023 14:42
Ohodnotit příspěvek :
     

Pokud tam není v překladu chyba – jak Chazin říká – pokud samotná vládnoucí třída nepochopí vážnost situace…. Kdo je vládnoucí třídou v Rusku? Není to náhodou buržoazie? Ta ale bude vždy!!! na straně kapitálu a tedy na straně shnilého Západu. A vždy bude škodit v zájmu své hrabivosti. Pokud chce Rusko zvítězit v této konfrontaci (a musí aby přežilo), bude muset odstranit buržoazii. Ale to je jen můj názor, prezident Putin to může vidět úplně jinak.

František
20. 3. 2023 15:18
Odpovědět  ladik

Právě proto Putin vyzval celý národ k sjednocení k obraně Rossíi. Ruský národ je velký a buržoasie je jen malinká část. Lidé si s ní hravě poradí. Za 2 sv. šli do bojů s heslem “Za Stalina a ródinu” Dneska to bude “Za Putina a ródinu” Pro západ to bude mít stejné výsledky.

Pavel z Moravy
20. 3. 2023 15:40
Odpovědět  ladik

Putin to ví moc dobře, to teprve přijde tedy změna systému.

Jozef
20. 3. 2023 16:57
Odpovědět  ladik

Mýliš sa, v Rusku nie je žiadna buržoázia. Tá je len v anglosaskom svete. Všade inde sú tzv. elity len lokaji, zrádzajúci vlastný štát a národ. A neslúžia ani na strane kapitálu, ale za možnosť okrádať vlastných slúžia práve tým elitám, ktoré kapitál používajú len ako nástroj, ktorý komu chcú dajú, komu chcú zoberú. Však sa len pozri, ako tú ruskú “elitu” anglosasi oberajú beztrestne o majetky (kapitál :)) ). Takýchto hlupákov a zmätkov ty nazývaš buržoáziou?