politika

Černé uhlí pro Ostravu až z Austrálie? Něco je špatně…

Přiznám se, že tohle už je na mě trochu moc. Podle serveru Novinky.cz v sobotu ráno poprvé připlula do Děčína po Labi loď naložená černým uhlím z Austrálie.

Uhlí ze zahraničí putuje do ostravských hutí běžně nákladními vlaky z nizozemského Rotterdamu. Do budoucna by se ale údajně mohla přidat i možnost v podobě lodní dopravy, protože železniční tratě jsou přetížené.

Černé koksovatelné uhlí není určeno pro teplárenství ani energetiku. Koks je nezbytnou surovinou pro výrobu surového železa a oceli a černé uhlí v ocelářství zatím nemá plnohodnotnou náhradu.

V ČR je jediným producentem černého koksovatelného uhlí společnost OKD, která ale s těžbou postupně končí. Údajně se nevyplácí. Těží se už jen v jediném dole, a to do konce letošního roku.

Tomuhle už fakt nerozumím. Ještě relativně nedávno jsme černé uhlí sami vyváželi. Měli jsme rozvinuté hutnictví a ocelářský průmysl, české oceli patřily k evropské špičce. Můj strýc, akademik Rudolf Štefec, se jako huťař podílel na vývoji austenitických ocelí pro prosperující československý jaderný průmysl.

Dnes nejenže nemáme prosperující jaderný průmysl, ale uzavírají a zasypávají se nevytěžené doly, protože těžba koksovatelného uhlí v ČR se údajně nevyplácí. Zato se vyplácí jeho dovoz z Austrálie, a to v takovém množství, že ho vlaky nestíhají vozit a zkouší se proto lodní doprava.

Opravdu se omlouvám, ale asi jsem něco přehlédl.

Jaroslav Štefec

sdílet na

7 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
zdena
25. 1. 2022 21:32
Ohodnotit příspěvek :
     

Kocourkov jen kvete……

Pavel
26. 1. 2022 10:47
Odpovědět  zdena

30 roků všichni nečinně přihlíželi, jak to tady devastují a plundrují. Zedníci na lešení a prodavačky v obchodech to nemohly ovlivnit, ale co ta naše smetánka na vysokých státních postech, nejen vládních ale těch, které vše zastřešují. Jak se chovali vysoce postavení prokurátoři, státní zástupci, vysocí policejní činitelé. Myslíte, že ten marasmus neviděli? Viděli ho velice dobře. Proč nekonali, zeptejte se jich. Dnes má národ bohužel to, co muselo přijít za nezájem o věci veřejné.

Frank
26. 1. 2022 07:22
Ohodnotit příspěvek :
     

A kdyby jen to, ale podle všeho brzy přijde doba, kdy automobily zn.Škoda budeme dovážet z Číny. Už se dovážejí z Číny náhradní díly. Tak až tam jsme to dopracovali. Ale je pravda, že obchody jsou plné banánů.

BB Rad
26. 1. 2022 11:08
Odpovědět  Frank

Vypadá to, že Vystrčil idě robiť do Kvasin na novu linku z Taiwanu. Pomože popraviť, co pokurwil.?

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
KarelDar
26. 1. 2022 12:55
Odpovědět  BB Rad

Popraviť se píše bez háčku!

BB Rad
26. 1. 2022 15:27
Odpovědět  KarelDar

Tož já něvim odkud si ale dycky-popraviť,napraviť -tak to bylo na kopcach okolo Frenštátu Koprivnice a aji Proskovice,Stará Bělá
Krásná. Tož tak to je synku. To aji moja babka tak mluvili ??