politika

Brazílie zatančila sambu na pohřbu „Velké sedmičky“

Plus 19 přátel Putina: Brazílie zatančila sambu na pohřbu „VELKÉ SEDMIČKY“.

Summit G7 v Hirošimě ukázal, že éra Západu pominula a nadvláda globálního Jihu začíná jako nový pól moci a vlivu.

Všechno na tomto světě je dočasné

Prastará moudrost, že vše jednou končí, se ukázala být aktuálnější než kdy jindy pro globální dominanci kolektivního Západu, ztělesněnou v existenci neformální skupiny sedmi industriálně rozvinutých zemí světa – USA, Velká Británie, Francie, Itálie, Kanada, Německo a Japonsko. 

Tato skupina zemí je známá jako “Velká sedmička”, neboli G7. V Hirošimě kde se konal výroční summit tohoto sdružení, které si kdysi přisvojilo právo rozhodovat o osudu světa na základě své vojenské a ekonomické síly, svět viděl doslova v přímém přenosu globální metamorfózu: éra G7 skončila a začala éra globálního Jihu. A co je pozoruhodné, bylo to vidět na všech kontinentech, jejichž tisk, zastupující různé zájmy a různé politické skupiny, to zaznamenal téměř totožnými komentáři.

Ještě v předvečer tohoto setkání se v západnímu tisku psalo, že mezi hlavní úkoly summitu G7 bude podkopat jednotu BRICS tím, že od tohoto uskupení zemí izolují takové pilíře, jako je Brazílie a Indie, jejichž představitelé byli pozváni do Hirošimy, a kterým podle očekávání bude kolektivní Západ dělat velmi lichotivé a ziskové nabídky výměnou za omezení spolupráce s Moskvou a odklon od neutrality s ohledem na válku na Ukrajině. Tato neutralita se v kontextu globální konfrontace rovná podpoře Ruska. Tento záměr ale selhal. 

Demonstrace Luly da Silvy

Vyvrcholením procesu světové změny, symbolem globální metamorfózy, při které G7 v čele se Spojenými státy, slavnostně a veřejně předala štafetu vedení globálnímu Jihu, byla demonstrace brazilského prezidenta Luly da Silvy uspořádaná třetí den summitu. 

Nepohnul se, nevstal ze sedadla a demonstrativně ani nezvedl oči a četl nějaké noviny, když jako svatební dort „vnesli“ do společenské místnosti šéfa kyjevského režimu Zelenského. 

Lula Zelenského prostě ignoroval, vypadalo to, že Lula je na jiném místě a v jiné době, zcela se vyloučil ze všeobecného vzrušení z „milého ukrajinského hosta“.  

Na záběrech, které ukázal brazilský informační portál UOL, bylo vidět pokrytecké vzrušení západních lídrů kolem Zelenského: úsměvy, „upřímná“ radost, „přátelské“ poplácání po rameni. A Lula stále seděl, ponořený ve čtení, nejenže nevěnoval pozornost Zelenskému, ale ani americkému prezidentovi Bidenovi a kanadskému premiérovi Trudeauovi (Trudeau nejradostněji ze všech přivítal „prezidenta“ Ukrajiny), kteří si sedli po jeho pravé a levé ruce.

To by mělo vstoupit do historie pod heslem: Brazílie zahájila novou éru globálního Jihu.

Lula, stejně jako ostatní lídři rozvojových zemí, rozhodně odmítli požadavek dodávat do Kyjeva zbraně, který jim Spojené státy vnucují. 

Americký The New York Times v tomto ohledu napsal:  

Indický premiér Naréndra Módí… vystoupil s prohlášením, které bylo zaměřené především na dialog a diplomacii a nabídl pouze humanitární, nikoli vojenskou pomoc. Nezdá se, že by Zelenskij přesvědčil lídry Brazílie nebo Jižní Koreje, kteří jsou také proti posílání zbraní na Ukrajinu. 

Ukrajina je katalyzátorem rozkolu mezi Západem a Jihem

Pravděpodobně by se světová politika ještě nějakou dobu budovala na pochopení, že kolektivní Západ a jeho kvintesence v podobě „Velké sedmičky“ jsou skutečnou silou diktující směr světového vývoje.  Konflikt na Ukrajině a požadavek Západu, aby se země globálního Jihu připojily k západnímu mainstreamu, se však staly katalyzátorem definitivního rozvodu těchto světových politických a ekonomických aglomerací a přeměny globálního Jihu v samostatný pól moci.

Japonské vydání Nihon Keizai v tomto ohledu poznamenává:

“Indie a Brazílie se stavěly ostražitě k účasti Vladimira Zelenského na schůzce G7. V důsledku toho byla 21. května jednání o Ukrajině rozdělena na dvě části: schůzku “Velké sedmičky” a rozšířený summit za účasti rozvojových zemí. Formulace na podporu Kyjeva jsou přítomny pouze v materiálech části G7″.

“Prezident Brazílie Lula da Silva, jedna z vůdčích osobností globálního Jihu, v debatě 21. května prohlásil, že jsme svědky vzniku multipolárního řádu. Rozvojové země to vnímají jako pozitivní aspekt. Lula uvedl, že multipolární uspořádání, pokud se bude rozvíjet, bude přínosem pro všechny”, píše Nihon Keizai.

Jih místo Západu

Jestliže západní tisk při uznávání ztráty vedení Západu, se snažil zůstat v rámci mírných diplomatických vyjádření, Číňané preferují jasnější a přímější formulace. 

The South China Morning Post píše, že ve vznikající nové globální architektuře, kde už Spojené státy nemají hegemonii, dalším pólem moci a vlivu v žádném případě nebude Evropa, jak by někdo na Západě rád předpokládal. Podle čínských politologů evropští politici, kteří by rádi viděli Evropu jako nový pól, se upřímně nebo záměrně, ale tak jako tak, hluboce mýlí.

“Evropa se nemůže stát „třetím pólem“ ve vznikajícím multipolárním světě. Ukrajinský konflikt učinil Evropu ještě více závislou na Spojených státech, a to jak ekonomicky, tak vojensky. Spíše bude „třetím pólem“ globální Jih. A nic to nedemonstruje jasněji než reakce globálního Jihu na ukrajinský konflikt a nastupující studenou válku Západu s Čínou”, píše South China Morning Post.

Deník zdůrazňuje:

“Rozvojové země, z nichž mnohé dokázaly v posledních desetiletích vybudovat významné ekonomické zdroje a politický vliv na světové scéně, mají své vlastní zájmy, které musí hájit, své vlastní hodnoty, které je třeba prosazovat, a narativy, které by měly zaznít. Volí si vlastní cesty a otevřeně vyjadřují své názory. Západ již nemůže diktovat podmínky globálních konfliktů a konfrontací. Svědčí o tom i fakt, že západní politici, jako Emmanuel Macron a Kamala Harrisová, se při svých návštěvách afrického kontinentu setkali s poměrně prudkým odmítnutím ze strany lídrů několika afrických zemí. 

Přežitek vojenské éry

Zvláště pozoruhodné je to, že pohřbu starého světového řádu si všimly přední britské noviny The Independent, které by měly ve správném čase zpívat o “posilujícím” vedení Západu. Ale ne, dokonce i v předvečer summitu G7 noviny psaly věci, které byly pro Západ zcela nelichotivé: „Sotva by si člověk mohl přát symboličtější rozloučení se starým světovým řádem, než je setkání, které se bude konat tento víkend v Japonsku. Vedoucí představitelé G7, exkluzivního klubu nejbohatších zemí světa, pořádají každoroční summit v Hirošimě – městě, které bylo zničeno jednou ze dvou atomových bomb, jaké kdy byly za války použity…“.

Podle deníku “sestava G7 připomíná spíše přežitek poválečné éry než “pracovní skupinu”, která rozhoduje o budoucnosti celého světa, a kterou touží být.” 

The Independent poukazuje na to, že G7 de facto přestala být skupinou předních ekonomik a proměnila se v profanaci bez skutečné účasti ve „dvou ze šesti největších ekonomik světa“ – Číny a Indie.

“Čína je podle loňských údajů MMF druhou největší ekonomickou velmocí na světě a Indie šestou. Avšak ani Čína ani Indie nemají místo u takzvaného „nejlepšího stolu na světě“ (v G7) – kromě příležitostného hosta u večeře”, uvádí The Independent.

Bezútěšný závěr

Všeobecně tedy dozrává pochopení toho, že éra hegemonie USA a jejich satelitů upadá do historie. To se stalo křišťálově jasným na summitu G7 v Hirošimě. Na troskách starého světového řádu již prakticky vyrostla budova nového světa, ve kterém je několik pólů moci a vlivu, včetně USA, Ruska, Číny – pokud mluvíme o zemích. 

Ale pokud budeme hovořit o regionech a politických strukturách, pak bychom měli jmenovat na jedné straně aglomeraci USA-NATO-EU a nedávno vytvořený AUCUS a na druhé straně skupinu zemí BRICS, která se stává formální organizací globálního Jihu, vzhledem k tomu, že již zahrnuje Brazílii, Čínu, Indii a Jižní Afriku a že o členství již požádalo dalších 19 zemí na Blízkém východě a v Latinské Americe. 

BRICS v současnosti zajišťuje 31,5 % celosvětového HDP, zatímco podíl G7 klesl na 30 %. Očekává se, že do roku 2030 bude BRICS poskytovat více než 50 % celosvětového HDP a předpokládané rozšíření tento proces téměř jistě urychlí.

Mezitím se Spojené státy, reprezentované globalistickou elitou, která vládne Americe a snaží se ovládnout celý svět, nehodlají vzdát vedení “jen” kvůli objektivitě světových procesů. Už jen to, že i jim je jasná ztráta hegemonie USA, představuje velké nebezpečí. Americký „deep state“ se může pokusit  anulovat současnou situaci takovým způsobem, aby se zrušení amerických hříchů a dluhů vůči zbytku světa stalo přirozeným procesem, který nevyvolává žádné otázky ani odpor ostatních. Zároveň bude zastaven proces budování síly BRICS.

Jedním z nástrojů takového resetu může být globální válka, která postaví lidstvo před přirozenou potřebu nastolení míru a přežití.  Globalistická elita, samozřejmě, hodlá tuto válku přežít, aniž by ztratila většinu svého bohatství a vlivu. 

Dalším nástrojem pro takový reset by se mohla stát skutečná platební neschopnost USA a odmítnutí splácet své dluhy. Podkopání mezinárodní důvěry v dluhové závazky USA může vést ke globálnímu ekonomickému kolapsu, který promění celou světovou ekonomiku v ruiny a sám o sobě může být spouštěčem stejné světové války a dalších katastrof způsobených člověkem.

Lépe později než nikdy

To je důvod, proč jsou diskuse v USA o zvýšení dluhového stropu tak sledovány po celém světě. A právě proto vůdci globálního Jihu, zejména Lula da Silva, hovoří o nutnosti opustit dolar jako zúčtovací měnu v mezinárodním obchodu a jako rezervní měnu. Tyto rozhovory jsou velmi horečné a emotivní. Protože se to mělo udělat už včera, o čem mluvil jen málokdo. Ale zřejmost tohoto kroku se ke všem dostala až v dnešních dnech, po summitu G7 v Hirošimě.    

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://tsargrad.tv/articles/pljus-19-druzej-putina-brazilija-stancevala-sambu-na-pohoronah-bolshoj-semjorki_789746

sdílet na

40 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Helena
25. 5. 2023 08:06
Ohodnotit příspěvek :
     

Všechny tyhle prapodivné organizace pozbudou významu a jakmile jim tyhle sejšny někdo přestane platit, samovolně zaniknou – zanikly už vlastně dnes. Nikoho neřídí, nemají žádný právní status, jen si tam jezdí na kafe a na chlebíček a poplácat Alzáka po mikině. A přemýšlejte co se asi stane v Americe, až za dolar už nikdo nic neprodá ani nekoupí. Nejspíše se rozpadne do samostatných států – kde budou mít své vlády, své rozpočty, své zákony. Samostatné státy si budou muset sami hledat dodavatele od potravin počínaje, ropou konče. Myslím, že další volby v USA ani nebudou. Tím ztratí finanční podporu i váleční jestřábi a CIA. Samostatné státy budou mít svých starostí dost, aby zabránili občanské válce a velké bídě. Jediná cesta k záchraně USA je, aby jednotlivé státy vzaly osudy do svých rukou, vypráskaly drogové a zbrojařské gangy, které už USA ovládají.

zuza
25. 5. 2023 09:37
Odpovědět  Helena

https://necenzurovanapravda.cz/2023/05/san-francisco-mesto-duchu-s-ulicemi-pokrytymi-exkrementy/
amerika – vzor demonkracie, ľudia sa tam môžu aj slobodne vykadiť na ulici

zuza
25. 5. 2023 09:44
Odpovědět  zuza

a Austrália je jej najvzornejší žiak, tam tiež demokracia len tak prekvitá – toto som našla vo včerajších krátkych správach na HS:
Austrálska dôchodkyňa Clare Nowlandová (95) v noci na stredu zomrela, týždeň po tom, čo ju v priestoroch jej opatrovateľského domova neďaleko Sydney taserom spacifikoval policajt.
Neviem si predstaviť, čo tam tá 95 ročná starenka vyvádzala, že bolo treba na ňu volať policajtov s taserom.

Jaris
25. 5. 2023 13:02
Odpovědět  zuza

Pry tam behala rozzurena s nozem. Asi ji z te ‘pece’ starobince ruply nervy. Zasah policajta byl neprimereny a byl propusten. Babka pres devadesat let umrela v nemocnici.
Tak o policajtech je znamo, ze inteligenci zrovna neprekypuji.

zuza
25. 5. 2023 15:46
Odpovědět  Jaris

Viem, že starí ľudia nie sú všetci rovnakí a ani im neubúdajú fyzické a psychické sily rovnako. Ale aj tak si neviem predstaviť, že by 95 ročná stará žena, akokoľvek rozrušená, a trebárs aj s nožom v ruke, bola schopná natoľko ohroziť okolie, že by bolo treba proti nej zasiahnuť násilne. Mám skúsenosti s ľuďmi v podobnom veku a všetci majú sily ako vtáčatko, takže by stačilo jej tú ruku chytiť a nôž jej vziať, keď už nešlo dohovoriť jej po dobrom. Dnes sa dajú k polícii len zakomplexované sadistické hovadá.

katango
25. 5. 2023 16:17
Odpovědět  zuza

Pokud babka akutně zpsychotila, mohla být hodně nebezpečná. Takoví lidi totiž použijí všechnu energii, co mají, a to i ze zásob. Takovýho hubenýho chudáčka nás krotilo sedm ženskejch a bylo to jen tak tak. Taky se ovšem, vydavše se ze vší energie včetně rezerv, takzvaně umlátí. Úplně vyčerpaní umřou.

25. 5. 2023 16:27
Odpovědět  zuza

Nevím, zda to víte, ale ve Frisku můžou frisčané ve jménu svobody veřejně sr-át na ulici kde je napadne, ale když se hned vedle frisčana vys-ere jeho čokl a frisčan jeho howno nešoupne do pytlíku, dostane pokutu až se prohne. Nechtěl jsem tomu věřit, ale je to fakt. Nerozumím, proč ten nárok frisčanů na svobodné sr-aní a povinnost balení psích howen do pytlíku je v článku opominut. No nerozumím… zkuste to dohledat – nedohledáte. Jenže mě nenapadne, pokaždé když se seznámím s nějakou podobnou zhovadilostí, uložit si na ni odkaz. Škoda.

zuza
25. 5. 2023 20:14

pred pár rokmi som čítala článok o šibnutých zákonoch a nariadeniach vo svete, ktoré stále platia. Väčšina bola riadne starých, ale našli sa aj novodobé, napr. G.Bush ešte ako guvernér podpísal nariadenie, podľa ktorého musí budúci delikvent informovať svoju obeť ústne alebo písomne o svojom úmysle s 24-hodinovým predstihom, a povahu svojho prečinu tiež stručne popísať.
Nenašla som síce ten článok, ale pár šialeností je aj tu:
https://www.dnes24.sk/top-najsialenejsie-zakony-z-celeho-sveta-take-divne-az-sa-tomu-nechce-verit-423116

26. 5. 2023 00:11
Odpovědět  zuza

😀

Frank
25. 5. 2023 08:42
Ohodnotit příspěvek :
     

Dobrých zpráv není nikdy dost. A je jen otázkou času, kdy to v USA bouchne.

25. 5. 2023 14:28
Odpovědět  Frank

Odpočet USA začne 1 června. Ono to bude nejspíš napřed probíhat pomalu, ale hádám, že do konce roku to nabere švunk.

Markýza
25. 5. 2023 14:44

Proč zrovna prvního?

RASputin
25. 5. 2023 15:05
Odpovědět  Markýza

je na to zákon o rozpoćtu, ten vyprchá koncem května

Markýza
25. 5. 2023 15:13
Odpovědět  RASputin

Jo tak, díky.

Markýza
25. 5. 2023 16:33

Já se na to chystám na celé, jenže teď není dost času 🙁

25. 5. 2023 19:14
Odpovědět  Markýza

No, tohle by vám zabralo minutu.

Pavel K
26. 5. 2023 08:09

🤣

Pavel K
25. 5. 2023 09:53
Ohodnotit příspěvek :
     

No a co ten Budha, ten s brazilcem nedrží basu? 😊🙄😥

Markýza
25. 5. 2023 14:45
Odpovědět  Pavel K

Budha jasně a několikrát veřejně zdůraznil, že basu nedrží s nikým, že se zajímá o své a drží – a bude držet – pokud možno stranou. Protože přechodný věk, víte.

Gales
25. 5. 2023 10:11
Ohodnotit příspěvek :
     

Masa Bob a jeho služka……comment image

Pijack
25. 5. 2023 10:58
Odpovědět  Gales

Že by už konečně našla chlapa? 🙂

Helena
25. 5. 2023 11:13
Odpovědět  Pijack

No, FUUUUUUJ, Brrrrrrrrrrr !

Pijack
25. 5. 2023 11:25
Odpovědět  Helena

Jaký fůůůůj? Může být ráda, že by na ni vlezl aspoň tenhle 🙂 🙂 🙂

Pavel K
25. 5. 2023 15:36
Odpovědět  Helena

Nó copák, když má slůně v trenkách, tak proč né. 🤣🤣🤣🤣

Jaris
25. 5. 2023 13:05
Odpovědět  Gales

Negr s Negrici. On se podoba gorile a ona makakovi. A takovi za nas rozhoduji. To neni normalni.

Helena
25. 5. 2023 13:25
Odpovědět  Jaris

Nu, Pekarová a Langšádlo narychlo odkvačily do usácka. S čím asi přijedou? Troufám si myslet, že tam jely a dostaly řádný pojeb, páč pasáci chtějí krmit víc a víc. Slíbili, že zachrání USA! Asi v USA slíbí, že jim prodají zadarmo i poslední stéblo trávy, co v ČR roste.

Pijack
25. 5. 2023 10:57
Ohodnotit příspěvek :
     

USA vznikly na zločinu, zbohatly na zločinu a nemůže skončit jinak, než zase zločinem. Vcelku nejvtipnější akce tohoto století v japonské Hirošimě to přiblížila naprosto jasně. Když nebude anglofonní svět s židovskými bankéři, nebude žádný svět. Ještě klika, že je v té strašidelné Číně více než STO MILIONŮ KOMUNISTŮ.

Jaroslav
25. 5. 2023 14:57
Odpovědět  Pijack

U nás byli také a první se posrali. A vojenští politruci začali jako první vyhazovat zelené sochy Lenina do popelnic. Na dnešním tzv. Vítězném Náměstí jich byly popelnice plné. Inu tak, zrada je nejmocnější a Jidasove působí porážky.

Pijack
25. 5. 2023 11:06
Ohodnotit příspěvek :
     

Na světě žijí jen ti co mají a ti co nemají. Žijí chudí a bohatí. (relativně) Je to prozaické – bohatí sají z veřejných rozpočtů a ti chudí do nich platí. A když je to bohatým málo, tak si vypůjčí a už to splácet nechtějí. Vědí, že chudí to zaplatí za ně. A když ani to nestačí, tak nám prodají pod zadkem ještě víc státních dluhopisů a je jim úplně šumák, že ta společnost v zemi bude zadlužena na 100 let dopředu. Velmi těm bohatým vycházejí vstříc ti bohatí z druhé strany, která jim půjčuje. Čím víc jim půjčí, tím více vydělají na úrocích. Je to systém. Až přijde bankrot, tak těm bohatým to neublíží, protože jsou zajištěni.
No a pak přijde problém – bohatí se začnou bát, že když budou chudí remcat, že jejich příjmy neporostou, protože chudí už nebudou chtít jejich nenažranost financovat. Jde jen o to, že bohatí se bojí, že už nebude kde hrabat. HRABAT !!!

Jaris
25. 5. 2023 13:12
Odpovědět  Pijack

Nemejte obavy. Ono to tem zmetkum rupne drive nebo pozdeji. Tipuju, ze spise drive.Takhle obelhavat svet nejde donekonecna.

aamater
25. 5. 2023 11:24
Ohodnotit příspěvek :
     

Presne tak ako sa hovorí. Všetko je do času, len sláva Božia na veky!!!

zuzana
25. 5. 2023 15:26
Ohodnotit příspěvek :
     

Němečtí vyšetřovatelé zjistili, že důkazy o útoku na Nord Stream ukazují na Ukrajinu

https://aktax.cz/nemecti-vysetrovatele-zjistili-ze-dukazy-o-utoku-na-nord-stream-ukazuji-na-ukrajinu/

Pavel K
25. 5. 2023 15:38
Odpovědět  zuzana

Bych se divil, že by to Gosudar nevěděl.

zuzana
25. 5. 2023 15:51
Ohodnotit příspěvek :
     

Trump zveřejnil zesměšňující prohlášení, v němž vítá Rona DeSantise v prezidentském klání v roce 2024

https://aktax.cz/trump-zverejnil-zesmesnujici-prohlaseni-v-nemz-vita-rona-desantise-v-prezidentskem-klani-v-roce-2024/

Slavek
25. 5. 2023 20:00
Ohodnotit příspěvek :
     

Moc dlouhy clanek. Nejpodstatnejsi je: Poradat summit G7 v Hiroshime bez omluvy USA za zabiti sto tisicu Japoncu a Korejcu atomovou bombou je urazkou Japonska, vazala USA. Tim USA jasne ukazaly, ze si mohou delat co chteji a ostatni kusuji!
K tomu ostatnimu je treba rici, ze upadek zemi G7 bude stale zretelnejsi. Tak je to nastaveno!

Slavek
25. 5. 2023 20:02
Ohodnotit příspěvek :
     

Pozor! CIA a ostatni fizlovske sluzby zapadu se koncentruji na vnitrni destabilizaci Ruska a Beloruska! Je to nebezpecny vyvoj, protoze suma zradcu v techto zemich a uplatnych krys je stale vysoka.

Autor
25. 5. 2023 20:59
Ohodnotit příspěvek :
     

Rád bych teď slyšel ty, kteří v listopadu 89 (malé el, jako urážka) hopsali hejsali že teď jsme součástí Světa! Chtěl bych ty samé slyšet dnes, kdy ještě vůbec nechápou, co se děje. Kolik lidí tady u nás vůbec tuší aspoň tak nějak, že s všchno mění a to tak, že už to opravdu nebude jako dříve.
Až většina, doufejme, se probudí, čeká nás všechny spousta práce – skutečné makačky o holé přežití. A víte co? Já osobně vítám, že to tu jde do kytek. Buď se skuteční Češi a tím Slované dokáží tady povznést – protože i to bud příležitost, nebo zhyneme jako celek. Buď si vezmeme zpět svoji slovanskou – světlou a hlkedající duši – nebo se staneme součástí tmy, skutečného západu téhlé hnusné civilizace.
A přitom stačí málo – odkázat banky a podobné lichvářské insdtituce tam kam patří do role nejposlednějších služebníků.
Pokud vím, tak se místy fandilo tomu předchozímu prezidntovi Brazílie, marně jsem v jednom komentáři psal, že je to proamícký člověk. A že socialismus není to, co nám vnucovali trockisté a podobná svoloč, ale skutečná touha lidí po něčem lepším, spravedlivějšího. A všichni ti, co přizvukovali ničení i jen soc. myšlenek, jsou ve skutečnosti zrovna takoví liberálové jako ti, které nenávidí. Zřejmě proto, že sami nejsou u moci.

eFPe
26. 5. 2023 06:54
Ohodnotit příspěvek :
     

S těmi vlaječkami mi naskočila myšlenka na citát z Pána prstenů: Jeden prsten vládne všem.