politika

Axios: Izrael hrozí Palestině trestem, pokud se ICC rozhodne vydat zatykače

Přímé vydírání: Izrael pohrozil „potrestáním“ Palestiny, pokud ICC vydá zatykače na izraelské vůdce.

Izrael řekl americké straně, že pokud Mezinárodní trestní soud (ICC) vydá zatykače na izraelské představitele, bude izraelská strana usilovat o kolaps Palestiny.

Izraelská vláda varovala Bidenovu administrativu, že pokud Mezinárodní trestní soud vydá zatykače na izraelské vůdce, podnikne odvetné kroky proti palestinské samosprávě, které by mohly vést k jejímu zhroucení, uvedli dva izraelští a američtí představitelé.

Izraelští představitelé se v posledních dvou týdnech stále více znepokojují tím, že Mezinárodní trestní soud (ICC) připravuje vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ministra obrany Yoava Gallanta a náčelníka generálního štábu Izraelských obranných sil Herziho Haleviho.

Axios s odkazem na zdroje uvádí, že Izrael se domnívá, že palestinští představitelé vyvíjejí tlak na žalobce ICC, aby byl na izraelské představitele vydán zatykač.

„Izrael řekl Bidenově administrativě, že pokud budou vydány zatykače, ponese odpovědnost palestinská samospráva a Izrael podnikne rozhodné kroky, které by mohly vést k jejímu zhroucení,“ uvádí materiál.

Jedním z možných opatření by mohlo být zmrazení převodu daňových příjmů, které Izrael vybírá pro palestinskou samosprávu. Bez těchto prostředků by Palestinská samospráva zkrachovala.

Vysoký izraelský představitel řekl Axios, že hrozba zatykačů ICC je reálná, a zdůraznil, že pokud k takovému scénáři dojde, izraelský kabinet pravděpodobně učiní oficiální rozhodnutí potrestat palestinskou samosprávu, které by mohlo vést k jejímu zhroucení.

Bílý dům a úřad izraelského premiéra to odmítly komentovat.

Již dříve američtí kongresmani z obou stran pohrozili ICC odvetnými opatřeními Washingtonu, pokud soud vydá zatykače na vysoké izraelské představitele.

https://1url.cz/K1LR9

sdílet na

12 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Albi
3. 5. 2024 00:31
Ohodnotit příspěvek :
     

A co horšího ještě mohou udělat?

Mike
4. 5. 2024 14:02
Odpovědět  Albi

To vypadá, jako by židi zapomněli obsadit soud v Haagu svými lidmi.

zdendulka
3. 5. 2024 03:15
Ohodnotit příspěvek :
     

celá tahle tragická komedie mi připomíná starou písničku s refrénem : “Ale dyť voni mi nic nemůžou…ale jo, vlastně můžou….se ví, že mi můžou, se ví, že mi můžou…..” Taková veleprťavá zemička a tolik si vyskakuje a troufá a zmůže…. a všichni víme proč…. a kdo jí nedá a proč …..

Frank
3. 5. 2024 04:16
Ohodnotit příspěvek :
     

Obřezaní zmetci si moc dlouho hodně vyskakují, ale žádný strom do nebe nevyrostl, ani ten židovský.

Drak
3. 5. 2024 06:50
Ohodnotit příspěvek :
     

Izraelští sionisté, jsou pakáž, která se schovává za holokaust a USA, které všechny jejich svinstva kryje. Doufám, že to brzy skončí.

Jura S
3. 5. 2024 09:54
Odpovědět  Drak

Eště je faraón VYKOPAL z EGYPTA ! A vůbec se tomu nedivím…

Jaris
3. 5. 2024 10:14
Ohodnotit příspěvek :
     

Tahle zidacka drzost vzdy zidum prinesla nakonec pogromy, kdyz cise trpelivosti domacich pretekla.A opakuje se to po tisicileti.

Standa
3. 5. 2024 10:38
Odpovědět  Jaris

Pak žide žii cítí ukřivděni.Oni brečí neustále, pořád jim někdo ubližuje. Přetom vyvolali II WW.

Standa
3. 5. 2024 10:46
Odpovědět  Standa

V Česku v gajšlachtovaných médiích …, že židé v Gaze mají nárok na sebeobranu.Jaká sebeobrana? Gaza není židovská a vypadá , jako Stalingrad, 35 000 mrvých palestinců nepočítajíce zraněné, 28 vybombardovaných nemocnic….ohánějí se 130 ,, rukojmími a přetom mají desetitisíce Palestinců ve věznicích-také rukojmí. Slyšíme neustále narativ , že Hamáz je teroristická organizace , ale není ve skutečnosti Izrael teroristický stát?

Evžen
3. 5. 2024 11:57
Ohodnotit příspěvek :
     

Je zřejmé jak se nevyplácí dvojí metr!Po dlouhá léta se Izrael snaží svými činy a posvěcením USA uzurpovat území Palestiny! OSN vydalo stovky rezolucí vůči Izraeli ale nikdy je po Izraeli nevyžadoval!? Hlavní vinnik této lidské katastrofy jsou USA!Kdyby totiž se vznikem Izraele byl také vytvořen stát Palestina dnes by svět nemusel řešit tento nebojím se říct nový holokaust! Zato co se dělo Židům za války Palestina nemohla ale co se tam děje za to může Izrael, OSN a největší zloduch světa vlády USA!

adam
3. 5. 2024 18:24
Ohodnotit příspěvek :
     

Co to je za sebranku, to nemá obdoby, vtrhnou na cizí stát, zabíjeji každého na potkání a svět mlčí, dokonce sebojí dát zatykače na nejhorší vrahy….

Standa
4. 5. 2024 08:17
Odpovědět  adam

Máte pravdu. Ještě horší je , že když ICC navrhne potrestání židovský zločinců , tak se teroristický stát Izrael ozve,, Za to pak potrestáme palestinský lid”! Kdo je tu vlastně rukojmí?