blog

“Rusové, to Rusové.” Ozvučena šokující verze útěku USA z Afghánistánu

Pokud vám to bude něco připomínat, není to žádná náhoda. Tak dopadají všichni, kdo se prodají …              

                                                                                                                        Peter 008

… 43letý Abdullah Hafiz je bývalý „serebergemser“ (seržant) v afghánské armádě. Zkušený voják sloužil 10 let na základě smlouvy v jedné z nejnebezpečnějších provincií – Helmand. Léta ho cvičili instruktoři z USA. „Poskytli to nejlepší vybavení,“ vzpomíná. — Nejnovější uniformy, zbraně, obrněná vozidla, odstřelovací pušky, přístroje pro noční vidění. Bitvy s Talibanem* mě překvapily, jak vůbec bojovali. V sandálech na bosých nohách, v hadrech, s rezavými samopaly. Nemyslel jsem si, že by nás někdy mohli porazit.” Problémy se podle Háfize objevily v roce 2018, jakmile Spojené státy začaly vyjednávat s Talibanem* v Kataru: „Začalo zpoždění platů. V roce 2021 jsme nedostali výplatu od ledna, ani nám nebyly dány příděly potravin. Byli jsme ponecháni svému osudu. V srpnu naši jednotku obklíčil Taliban a ti řekli, hoši, nechte tady zbraně a jděte domů. Dokonce nám zaplatili cestu k našim rodinám! To je hanba, ke které jsme dospěli. USA nás prostě zradily!“ Fejetonista AiF hovořil s důstojníky bývalé armády Afghánistánu a zjistil šokující verzi: kdo podle nich nese vinu za kolaps proamerického režimu?

Foto: AiF/ Georgy Zotov

“My jsme byli armáda přízraků”

… 38letý Mahmud Nuraddin sloužil v Herátu jako „dreyomský baridman“, mladší poručík pozemních sil. Hovoří o monstrózní korupci, která vzkvétala ve vládních částech: „Peníze se kradly neustále a bylo to považováno za normu. Všichni jsou stále ohromeni – jak mohlo 75 000 Talibanů porazit 300 000 afghánských „siloviků“, vojáků a policistů? Ale já vám řeknu – měli jsme v našich řadách tolik vojáků? Zdálo se, že jsme byli armádou duchů. V mém praporu bylo oficiálně 520 lidí, ale ve skutečnosti jich bylo ve službě méně než dvě stě. Velitelé vytvořili „mrtvé duše“, aby dostali žold pro tyto vojáky a strčili si ho do kapes. Prodali obrněné transportéry drogovým dealerům a pak je odepsali jako „zničené Talibanem“. Služební munice a benzín se masivně prodávaly na černém trhu a odtud putovaly k Talibanu. Některé vojenské základny se ani nepostavily – zůstaly jen na papíře: peníze přidělené na jejich výstavbu byly rozděleny mezi americké dodavatele a generály afghánské armády. “Afghánistán fungoval jako šílená černá díra, kde mizely biliony dolarů.”

Foto: AiF/ Georgy Zotov

“U nás bordel, u nich propaganda”

… 60letý major afghánského letectva Rafik Khairullah (jméno změněno – Autor) studoval v SSSR. Nyní prodává zeleninu ze své zahrádky na bazaru Mazar-i-Sharif a snaží se na sebe nepřitahovat pozornost. “Talibánci jsou obecně považováni za hloupé, otrhané fanatiky,” říká. “Ale ve skutečnosti zorganizovali propagandu velmi dobře. Měli motivaci, ale my ne. Pracovali „pro veřejnost“ velmi správně. Začali například střílet piloty, kteří bombardovali pozice militantů. Byli zabiti ve svých domovech, před svými rodinami. Vláda nemohla přidělit bezpečnostní ochranu každému pilotovi. Lidé začali odcházet z letectva, nezbyl prakticky nikdo, kdo by létal. Všichni věděli, že když pracujete pro Američany, přijdou si pro vás. Taliban má jasnou strukturu, jednotu, organizaci – ale my měli nepořádek, bordel. Pokud voják zemřel v přestřelce s Talibanem, jeho rodina dostala jednorázové odškodnění – a to bylo vše. Tálibán doživotně podporuje rodiny svých „šáhidů“ (mučedníků – Autor) a platí jim, třeba málo, ale stabilně. Nakonec všichni došli k závěru, že pokud Američané odejdou, všechno se zhroutí. Samotné USA předpověděly, že Tálibán bude v Kábulu do Vánoc. No, pokud ano, tak proč pokračovat v boji?”

“To je ruská moc”

… Kapitán afghánského tankového praporu Mohammad Beheshti , který nyní žije v Kunduze, si je jistý, že šlo o peníze. “Tálibán prostě všechny podplatil,” vysvětluje. „Byla to obrovská, jedinečná finanční transakce. Desítky afghánských generálů opustily své divize poté, co dostali úplatky. Tanky na mé základně nemohly ani jezdit, ani střílet – na vrcholu ofenzivy Talibanu jsem neměl ani benzín, ani náboje. Jak odporovat, házet na ně nože? Všimněte si – jak bývalý prezident Ashraf Ghani, tak vojevůdci jako Ismail Khan a Rashid Dostum klidně opustili Afghánistán s kufry peněz do svých luxusních vil v Turecku a Dubaji. Taliban jim nepřekážel. Jiná otázka je, kdo to zaplatil? Vojáci Talibanu v horách znenadání našli několik miliard dolarů v hotovosti? Ti z naší armády, kteří sloužili Američanům, ukazují na Rusko – “Rusové, všichno to Rusové.” Jako tajná ruská operace, demonstrace vaší síly: v jediném okamžiku dobyli a svrhli Afghánistán, utřeli Američanům nos. Ale podle mého názoru jde o dohodu mezi Talibanem a Spojenými státy. Amerika financovala jejich vzestup k moci a na Američany prchající ze země nevypálili jedinou ránu. Nevěřím, že se vláda zhroutila sama od sebe.”

„Dědové, kteří bojovali se Shuravi“

… To nejzajímavější: všichni bývalí afghánští vojáci, se kterými jsem mluvil, tvrdí, že věděli, že se to stane, a dobytí Kábulu Talibanem pro ně nebylo překvapením. Armáda nebyla zaplacena, byla zbavena benzínu a munice a jejich rodiny zůstaly bezbranné proti hrozbám militantů Talibanu. „Neospravedlňuji se,“ říká 24letý „jondi“ (voják pohraniční stráže) Ali Ubaydullah , který dříve sloužil na kontrolním stanovišti Sherkhan-Bandar (hranice s Tádžikistánem). „Bylo nás mnohem víc než Talibanu. Ale měl jsem pocit, že už je o všem rozhodnuto. Jakmile Taliban nekrvavě dobyl hlavní město provincie Jowzjan, všichni ostatní se do týdne vzdali. Buď vstoupíte do bitvy a zemřete, nebo odložíte kulomet a půjdete domů. Můj přítel byl po bitvě v Baghlánu zajat Talibanem a byla mu useknuta hlava. Proč zemřel? Raději se měl vzdát, jako jsem to udělal já. Taliban nám koupil jídlo na cestu, neměli jsme ani placku, dva dny jsme nejedli – naši velitelé všechno ukradli. Znal jsem důstojníka, který každý den psal do Kábulu, že jeho rota zabila dvacet až čtyřicet Talibanů, ale ve skutečnosti nevystřelila ani jednou: chtěl jen dostávat prémie. Síla tehdejší moderní afghánské armády byla pouze na papíře. Řídili ji starci, kteří před sto lety bojovali se Shuravi, ale od té doby ztratili všechny své dovednosti a utápí se v korupci.“

Foto: AiF/ Georgy Zotov

… V roce 2012 mi v rozhovoru pro AiF tehdejší generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen řekl: “Připravili jsme afghánskou armádu, je silná a garantuji, že se Taliban nevrátí.” “Tak určitě?” — ušklíbl jsem se. “Absolutně”. Úředníci ze struktur USA a EU upřímně věřili, že systém „nasypat více peněz a zavírat oči před tím, kam šly“ pomůže ochránit Afghánistán před převzetím Talibanem. Ve výsledku to dopadlo jako ostuda, kterou v přímém přenosu sledoval celý svět. Doufám, že jednoho dne vyjde najevo, co přesně bylo hlavním důvodem zhroucení proamerického režimu v Kábulu – korupce, kompetentní propaganda nepřítele nebo „zadní vrátka“ mezi Spojenými státy a Talibanem. Jen jedna věc je jasná: NATO a ministerstvo zahraničí rozhodně nemají talent jasnovidectví.

Kunduz-Mazari-Sharif-Herat (Afghánistán)

*Organizace je v Ruské federaci zakázána 

https://dzen.ru/a/ZTrVXC3UbnNbzWW4?referrer_clid=1400&

Překlad Peter 008

sdílet na

21 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Pavel z Moravy
29. 10. 2023 12:07
Ohodnotit příspěvek :
     

Kurdyna, oni snad mají ti Rusové nadpřirozenou moc. Být mlaďoch, bágl na záda, učebnici ruštiny do něho, pár českých buchet s kure.vsky drahým tvarohem do něho a šupky dupky k matičce Rusi, jestli by mne ovšem nekopla do rici.

Jaroslav
29. 10. 2023 12:53
Odpovědět  Pavel z Moravy

To bys mohl dostat kus pole a stát se osadníkem a pěstovat obilí. Myslím že to mají někde tak zavedeno

Jaro Jaroslav
29. 10. 2023 13:57
Odpovědět  Jaroslav

Už čoskoro budeš banovať že si tam neni! Blíži sa veĺký ohňostroj, a Gayrópa to schyta z obou stran… Kdybych byl mlád, už bych rýžoval zlato na Sibiŕských řekach!!!

Vlastimil Čech
29. 10. 2023 14:01
Odpovědět  Jaroslav

A není to špatný nápad! A možná, že pěstovat nemusíš jenom obilí- co chceš, jenom s mákem a konopím je trošku problém… možná. Ale fakticky, být mladý, tož jsme v Rusku sousedé. Pod Altajem je prý krásně…

Alena Jelínková
29. 10. 2023 21:56
Odpovědět  Jaroslav

NEVÍM,PROSLÝCHÁ SE, ŽE MUŽI, KTEŘÍ.CHTĚJÍ RUSKÉ OBČANSTVÍ,.MUSÍ NA FRONTU
PRÝ JIM.TAM NALEZLO PLNO CHAMRADĚ, NEDÁVNO VYBRALI MEŠITU.V MOSKVĚ A HNED JE LIGROVALI NA ODVODNÍ STŘEDISKO. HODNĚ ŠTĚSTÍ.

Pavel z Moravy
30. 10. 2023 08:45
Odpovědět  Alena Jelínková

Oni mají hlavně problémy s migranty ze sťředoasijských zemí. Hlavně mládež tam dělá bordel, napadají ruské děti a rabují. Jo, to je ta přílišná vstřícnost. Ale oni si s tím poradí. A myslíte si, že život ve zdejší kolonii bude pro zdejší mlaďochy procházka růžovou zahradou, ne, bude to tvrdý boj o kousek plácku v žumpě.

Vladimír
1. 11. 2023 11:57
Odpovědět  Alena Jelínková

No, ale pořád lepší, než být odvedený do ukrajinské armády… :-))) Tam bych tedy nerad. Na YouTube uteklo pár videí práce s mobilizovanými, co nechtěli jít na jistou smrt…

Jozef
29. 10. 2023 13:33
Ohodnotit příspěvek :
     

Kde já len vidím tento istý scenár? Hmmmm …, že by na Ukrajine? 🙂

Vlastimil Čech
29. 10. 2023 14:01
Odpovědět  Jozef

he,he,he… BINGO!

Slovan
29. 10. 2023 17:39
Odpovědět  Jozef

Však to má vše stejného autora myšlenek. 🤦‍♂️👎

Frank1
29. 10. 2023 17:56
Ohodnotit příspěvek :
     

Taliban stvorili a financovali USaci, aby proti nemu mohli bojovat a ziskavali na to prostredky, zbrane, aby US zbrojari meli odbyt, fetaci v USA drogy, vsichni se fasovali a byli spokojeni. Proto ta valka trvala dlouhych 20 let. Stale prohlasovali stazeni US vojaku, ale pak jich tam poslali vic jak stahli. O tom ale se nezminili nikde. Nakonec Talibanu zanechali neporusenou vyzbroj za to, ze na ne nebude strilet, az budou odchazet, resp. utikat!
Taliban odkoukal korupci od USaku. V te valce slo jen o prachy a kdo si z nich nejvice urve. A kdyz chtel Afghanec slouzit jak prisahal, ten prisel o hlavu. Byl zradcem, protoze podporoval okupanty a dal za ne chtel bojovat. Kdo se vzdal Talibanu, tomu zaplatili i cestu k rodine. Pragmaticke a velice logicke reseni.
Tuhle valku USaci naroubovali podobnym zpusobem vsude. Sirili nenavist a podporovali korupci a zbrojni prumysl.

Gales
29. 10. 2023 18:01
Ohodnotit příspěvek :
     

Pokud amík plati,tak jsme bojovali.Jak ale klepáky došli,tak jsme přestali a hupky dupky zpátky k ,,našim”.

Dan
29. 10. 2023 19:54
Ohodnotit příspěvek :
     

A já myslel, že je řeč o Ukrajině. 🙂

Pavel z Moravy
30. 10. 2023 08:48
Odpovědět  Dan

A článek je asi tak o čem? Snad o Afghánistánu, ne.

Boomer
30. 10. 2023 08:57
Odpovědět  Pavel z Moravy

.. obecně platí pravidlo, že v současnosti režim přežívající díky podpoře Západu je dobrý až nejlepší, oproti tomu jakýkoli režim přežívající díky podpoře Východu je fuj, fuj a ještě jednou fuj!!!!
A kdo to nepochopí, tomu to pomůže pochopit třeba Igor Rudá smrt.

Bóže, to je zmatek nad zmatek ..

Pavel z Moravy
30. 10. 2023 12:31
Odpovědět  Boomer

Já už nevím co k této situaci tady říci. Můžeme mít určité rozpory, ale to co za partaj to tady řídí, to je opravdu věc nevídaná. Tato profláklá parta adorující každý systém, který je momentálně u moci, nu hrůza.

Boomer
30. 10. 2023 13:14
Odpovědět  Pavel z Moravy

.. lidi bez morálky a svědomí se tlačili ke korytu v každé éře a v každém režimu. Tak nějak to vypadá, že už se jim konečně podařilo svět zformovat k obrazu svému a hrnou nás před sebou jako buldozer..

José
30. 10. 2023 11:49
Ohodnotit příspěvek :
     

Kdysi, před léty, hovořil někdo z našeho expedičního sboru v Afganistánu, že afgánským vojákům se nesmí říci cíl cesty dříve, než budou všichni sedět v autě, jinak oni vše prozradí, jak už se jim to stalo. Já tomu rozumím, vlastní, i když nebezpečný, je pro ně vždycky bližší.

Miro 2
30. 10. 2023 13:52
Ohodnotit příspěvek :
     

Ve všech válkách, které USA vedly ze “strategických” důvodů, které financovali američtí občané se obohatili tamní zbrojaři, tito nejagresívnější lobisté politiků USA, pak všichni překupníci zbraní a další vysocí důstojníci, kteří v různý částech světa obchodovali s konopím, kokainem a dalším zbožím, které se pašovalo k zásobování chtivého trhu po drogách do USA. To je podstata válek USA a je nutno zapomenout na důvody jako šíření demokracie a potírání terorismu. Vždyť je mnohokrát prokázané, že právě USA terorismus vlastně podporovaly tím, že financovaly ISIL, Talibán a další. Smutné jsou ty miliony mrtvých civilistů všude po světě, kteří agresivitě USA padli za oběť.

José
30. 10. 2023 15:29
Odpovědět  Miro 2

Ano, Taliban výrazně omezil produkci opia. Ta opět, po americké invazi prudce vzrostla. Otevřeně se uvádělo, že díky kšeftům s opiem si mohly západní tajné služby dovolit financovat daleko více operací a to i takových, na které by jim ani ten největší dobrodruh nikdy peníze nedal.
ISIL je další kapitola. Když se do války v Sýrii zapojilo Rusko, najednou začala brutální síla ISIL mizet před očima. Byly ničeny pozice bojovníků a sklady, nikoli prázdné objekty kdesi v poušti, jak prezentovali Američané. Rusům by se nikdy nestalo to, co jsme viděli u Američanů – jede kolona vozidel ISIL, nad nimi letí americký vrtulník a kolona v klidu pokračuje v cestě a vrtulník, který by celou kolonu mohl v okamžiku zničit také letí dál. ISIL až na výjimky nikdy nevedl protiizraelskou rétoriku, což je u islamistů nezvyklé a jeho bojovníci se léčili v izraelských nemocnicích.

jiří
30. 10. 2023 18:15
Odpovědět  José

Největší kšeftař s opiem s Afganistanu, byl rodinný klan Bushů.