blogKrize UKRAJINA

15 leopardů a 20 vozů Bradley zničeno za jediný den

15 leopardů a 20 vozů Bradley zničeno za jediný den – Putin
Ruský prezident během setkání s Alexandrem Lukašenkem hovořil o rekordním množství západní techniky zasažené na Ukrajině

Americké obrněné vozidlo Bradley se účastní vojenského cvičení. © AFP PHOTO / JUNG YEON-JE
Ruská armáda během posledních 24 hodin zničila rekordní množství ukrajinské výzbroje dodané Západem a zároveň odrazila Kyjevem tolik propagovanou protiofenzívu, řekl v neděli prezident Vladimir Putin svému běloruskému protějšku Alexandru Lukašenkovi.

Ruský vůdce pronesl tyto poznámky při rozhovoru s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem v Petrohradě. Lukašenko s odvoláním na vlastní údaje uvedl, že moskevské síly vyřadily během jediného střetu nejméně 15 tanků Leopard německé výroby a více než 20 bojových vozidel pěchoty Bradley americké výroby.

Zdálo se, že Putin s tímto hodnocením souhlasí, když řekl, že “zřejmě [jsme] nikdy nezničili tolik věcí za jeden den”, a pokračoval vysvětlením, že tento údaj vyplývá ze skutečnosti, že ruské jednotky čelily ukrajinským jednotkám, které byly “plně vybaveny zahraniční technikou”. 

Dodal, že od zahájení ukrajinské protiofenzívy v prvních červnových dnech ztratil Kyjev více než 26 000 příslušníků služby, a dlouho očekávaný nápor označil za “neúspěch”. Putin rovněž poznamenal, že “zahraniční žoldnéři” bojující za Kyjev utrpěli kvůli své “hlouposti” rovněž těžké ztráty, a slíbil, že s touto skutečností seznámí veřejnost v zemích, které tyto lidi na frontu vyslaly.


Putinovy poznámky přišly poté, co v sobotu několik kanálů Telegramu zveřejnilo neověřené video, na němž je vidět těsně namačkanou skupinu čtyř Bradleyů, které byly zřejmě zničeny ruskými silami v Záporožské oblasti.

Minulý týden deník New York Times uvedl, že ukrajinská armáda během prvních dvou týdnů ofenzivy, která podle Moskvy nepřinesla žádné úspěchy, přišla o 20 % své bojové techniky, včetně mnoha vozidel dodaných Západem. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu 11. července odhadl ukrajinské ztráty na 3 000 kusů vojenské techniky.

Mezitím několik dalších zpráv v médiích naznačilo, že západní podporovatelé Kyjeva jsou znepokojeni pomalým postupem Ukrajiny na bojišti, přičemž nedávný článek ve Wall Street Journal tvrdí, že i oni byli “otřeseni” “rychlými ztrátami” výzbroje. Řada ukrajinských představitelů se však snažila vysvětlit potíže při ofenzivě poukazem na zpoždění západní vojenské pomoci.

Ruští vojáci ukázali “hřbitov” amerických vozidel Bradley (VIDEO)


Podle klipů na sociálních sítích přišla Ukrajina při jediném střetu o několik bojových vozidel pěchoty a tank

© Vojenská média – Armia Z / Telegram
Podle videa kolujícího na sociálních sítích byla zničena ukrajinská obrněná skupina, včetně nejméně čtyř bojových vozidel pěchoty Bradley dodaných USA.

V sobotu několik kanálů na Telegramu sdílelo nedatovaný 12sekundový klip, který nebylo možné nezávisle ověřit a který ukazuje ruský tank projíždějící kolem údajného “hřbitova” ukrajinské těžké vojenské techniky. Video bylo údajně natočeno poblíž osady Rabotino v ruské Záporožské oblasti, asi 50 km východně od Dněpru.

Na videu je zachyceno něco, co vypadá jako hustě natěsnaná skupina čtyř těžce poškozených a opuštěných vozidel Bradley na rovném terénu, přičemž v dálce je vidět další vozidlo – zřejmě zmrzačený ukrajinský tank sovětské konstrukce. Není jasné, jak přesně byla obrněná skupina zničena.

Podle Pentagonu dodaly USA Ukrajině téměř 200 vozidel Bradley, které měly posílit Kyjevem tolik propagovanou protiofenzívu proti Rusku, která podle Moskvy zatím nedokázala získat žádné pozice.

Několik zpráv západních médií naznačuje, že Ukrajina během náporu utrpěla značné ztráty na obrněné technice, přičemž Business Insider minulý týden uvedl, že nejméně 34 Bradleyů “bylo nyní vizuálně potvrzeno jako opuštěné, poškozené nebo zničené”.


Ve čtvrtek deník Washington Post s odvoláním na své zdroje uvedl, že asi tucet vozidel Bradley bylo neopravitelně zničeno a mnoho dalších utrpělo různý stupeň poškození. Snahy ukrajinských příslušníků o opravu však prý ztěžoval nedostatek náhradních dílů, což vedlo k tomu, že některé Bradley byly kanibalizovány a odeslány do sousedního Polska k rozsáhlejším opravám.

Minulý týden se na sociálních sítích rozšířilo další video, na němž ruští vojáci stojí před ukořistěným Bradleyem a někteří příslušníci služby děkují ukrajinskému prezidentovi Vladimiru Zelenskému za “dárek”. Později ruský prezident Vladimir Putin poznamenal, že moskevští specialisté by mohli ukořistěnou výzbroj prohlédnout a nahlédnout do západního know-how.

Minulý týden ruský ministr obrany Sergej Šojgu odhadl ztráty Ukrajiny od zahájení protiofenzívy v červnu na přibližně 3 000 kusů vojenské techniky a desítky tisíc příslušníků armády.
Úvodní foto: Americké obrněné vozidlo Bradley se účastní vojenského cvičení. ©  AFP PHOTO / JUNG YEON-JE

strojový překlad

sdílet na

28 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Albi
24. 7. 2023 22:12
Ohodnotit příspěvek :
     

Není to sice přesně k tématu, ale na “dobrou noc” taky dobrá zpráva.
https://myslenkyocemkoli.blogspot.com/2023/07/fronta-se-hrouti-panika-v-generalnim.html#

“Zasvěcení na ukrajinských úřadech informují o panice v armádě kvůli neúspěchům na frontách. Podle zdrojů obdržel Zelenskij od Zalužného naléhavou zprávu o hrozbě zhroucení fronty v kupjanském směru. Generál požaduje, aby byly na frontu okamžitě vyslány záložní brigády, které by zadržely ruskou armádu. Zdroj zdůrazňuje: Ruské vojenské jednotky pokračují v ofenzivě a pro ukrajinskou stranu to jsou špatné zprávy – pravděpodobnost kolapsu obrany Ozbrojených sil Ukrajiny je extrémně vysoká…..

Skutečně dobré zprávy přináší i publicista Alexander Sitnikov: Zdroje blízké vrchnímu veliteli Zalužnému informovaly o situaci připomínající začátek kolapsu obrany Ozbrojených sil Ukrajiny na celém levém břehu řeky Oskol. Panika Generálního štábu Ozbrojených sil Ukrajiny se dá popsat jednoduše: „fronta se hroutí“.

Albi
24. 7. 2023 22:17
Odpovědět  Albi

Ale je to divné, tady zase pro změnu včera v 18:59
“Ukrajina osvobodila polovinu území, které Rusové dobyli, tvrdí Blinken”
https://www.denik.cz/staty-mimo-eu/ukrajina-osvobodila-polivinu-uzemi-obsazeneho-ruskem-20230723.html#
Ukrajina osvobodila polovinu svého území, které dobylo Rusko během invaze zahájené loni v únoru, uvedl dnes podle agentury Reuters šéf americké diplomacie Antony Blinken. V televizním rozhovoru odhadl, že osvobození dalšího území během ukrajinské protiofenzívy není záležitostí jednoho či dvou týdnů, ale že tvrdé boje potrvají spíše měsíce.
„Už bylo získáno zpět okolo 50 procent toho, co bylo původně obsazeno,“ řekl Blinken televizi CNN.

krtek
24. 7. 2023 22:40
Odpovědět  Albi

CNN je jak naše ČT. Proto klídek. 🙂

Albi
24. 7. 2023 23:13
Odpovědět  krtek

Jasně. Já jen chtěla upozornit, jak se za půl dne ukrajinská situace radikálně mění.
Tedy pokud Blinken nebyl “pod vlivem”, nebo neměl od zeleného trička špatné informace. 🙂

Vanja
25. 7. 2023 07:06
Odpovědět  Albi

Jak by mohl zelinář říci nějaké dobré informace?

zuza
25. 7. 2023 13:14
Odpovědět  Vanja

vtedy, keď dostane od svojej britskej ochranky svoju dávku syntetického kokaínu, “uživatel je velmi energický, vitální, člověk má pocit zvýšené mentální kapacity (zdaleka ne vždy oprávněně), je plný nápadů. Cítí lehkou euforii, snadno a rychle se rozhoduje, ztrácí zábrany. Typická je zvýšená sebedůvěra, která hraničí s egocentrizmem a agresivitou. Uživatel může mít také příjemné halucinace”

janle57
25. 7. 2023 08:40
Odpovědět  krtek

Nebojte se,až budou Rusové dobývat Kijev,dozvíte se na Goebbels24,že
se banderovci chystají na útok na Moskvu,kde všechno pozorně sleduje
válečný korespondent Maytáš Zrno.

24. 7. 2023 23:11
Odpovědět  Albi

Taky jsem se tomu řáchal. Klikni si na tohle:
https://1url.cz/duefe (vida, jak se zkracovač šikne)
Je to Gosudarův nadabovanej proslov k ruské radě bezpečnosti. Akorát se musíš proklikat tim Yvetiným tradičně ukecaným začátkem, a pak je to jen cca 14 min. nebo tak nějak. Proč o tom proslovu píšu. Dobře totiž doplňuje tu Kuchtíkovu “vzpouru” a jeho běloruský “vyhnanství” v návaznosti na pšonský velmocenský ambice.
Řeknu ti, je to famózní divadlo a Putin a spol. geniální rejža toho všeho. Vem si třeba to Gosudarovo: “…a až budou naše podmínky splněny, tak se k obilní smlouvě vrátíme.” Akorát zapomněl dodat, že už bude stejně bezpředmětná, páč natobanderům do té doby zruší všechny přístavy (jsem zvědav, který přístav si vezmou na paškál dnes přes noc).
Jo, ty zálohy Zalužnýmu vohromě pomůžou. Akorát nějak zapomněl na tu stotisícovou ruskou armádu s osmi nebo devíti sty tanky kousek za frontou, zatím mimo frontu. Prej si tam zahřejvaj motory, čet jsem včera na nějakým ruswebu. A taky zapomíná na těch půl mega severokorejců. Stačí aby Gosudar požádal Kima a ten Sia, a razej na bandery. K tomu něco přes sto tisíc dobrovolníku v Rusku a desetitisíce v Čečně. Takže tak.

Albi
24. 7. 2023 23:44

Podívám se na to, dík za info.
K tomu hroucení ukrajinské fronty – před časem se přece psalo něco v tom smyslu, že RA se soustřeďuje v oblasti X (už nevím, která přesně to byla), jenže ukrové to považovali za “past”, usoudili, že útočit budou jinde a ty poslední vycvičené vojáky si schovávali jinde.

No a to jsou holt výsledky. Měl Alzák rozdělit funkce podle odborností a neplést se do všeho – do politiky i do věcí vojenských. Udělal by líp, kdyby si ponechal jen funkci mediální tváře Ukrajiny, ale ty herecké ambice … !

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Keller
25. 7. 2023 08:34
Odpovědět  Albi

Blinken při rozhovoru pro CNN poněkud blinkal. Do konce roku 22 Ukrajinci získali zpět 49% území, které RF obsadilo od začátku invaze. Od té doby RF obsadila dalších 700 km2 – 350 km2 na čáře Bachmut – Soledar a dalších 350 km2 v severním Luhansku u Kreminy.

Gales
25. 7. 2023 10:09
Odpovědět  Albi

Blejovi podstrčil někdo počítačovou hru.A ten debil nabil dojmu že je to realita.

Spam Janka
25. 7. 2023 17:55
Odpovědět  Albi

oni tam zapocitali tie uzemia, ktore potom Rusi opustili jednak na znak dobrej vole a potom ked sa stahovali z Charkova. To, ze to nebol ziadny uspech UA, na to nikto neupozorni. No a nie je dolezite, kolko uzemia pustili, ale kam sa vsade vratia

Velitel
24. 7. 2023 23:30
Ohodnotit příspěvek :
     

Nemůžu si pomoct, ale M2 Bradley není ani tank ani letadlo, je to prostě BVP , kdo to psal?

Standa
25. 7. 2023 07:08
Odpovědět  Velitel

Přesně tak. Předběhl jste mě. Hledal jsem na google , ale letoun nebo tank Bradley prostě neeeeeexistuje..Chtěl jsem to napsat , ale pozdě…..
Podle toho se pozná ,, odbornost” toho pisálka.!
Možná , že se inspiroval kity Revell, tam je mezi stavebnicemi i ,,letoun” Bradley.Celková úroven toho bláboli je velká nula.

Pavel K
25. 7. 2023 07:35
Odpovědět  Standa

Ale ale, muší to bejt?!! 🙄🙄🤦‍♂️🤦‍♂️

Standa
25. 7. 2023 08:43
Odpovědět  Pavel K

Što, muší bejt?

Standa
25. 7. 2023 08:49
Odpovědět  Pavel K

Když ,Pavle, najdete Bradley letoun, nebo tank Bradley ( jak napsal v článku),tak před vámi smeknu. Asi máte jiné informace. Čekám na vaše info, když jste tak silný v kraflecích ohledně existence těchto zbraní. Jinak si ponechám, s dovolením,svůj názor na blábolu!

Pavel z Moravy
25. 7. 2023 09:08
Odpovědět  Standa

Vždyť je to Stando jenom překlep neboli překec. Přečtěte si nadpis, 15 Leopardů a 20 vozů Bradley zničeno za jediný den. Raději poslouchejme co žvatlají škůdci zemští, jak lžou a fabulují.

Pavel K
25. 7. 2023 10:00
Odpovědět  Pavel z Moravy

Já Pavle nechápu, doba je hnusná a my se ještě mezi sebou štymujem. Dám konkrétní příklad. Moje žena nějak stářím znervózněla. Když je se mnou někde na cestách a stane se že nás druhý řidič omezí v jízdě, tak by se skoro hned prala. Vždycky jí říkám co blbneš však nás jen omezil, tak jsem holt přibrzdil, nebo kousek uhnul a jsem v klidu. Proč, protože příště to mohu být já že někoho omezím v jízdě. Když jsou to situace, které se dají vyřešit snadno, tak proč ten humbuk. Asi tak.

Standa
25. 7. 2023 10:17
Odpovědět  Pavel z Moravy

Hodně velký překlep..
Dobrá k těm škůdcům.V Parlamentu prošel návrh Kolářové( místopředsedkyně ODSS) na zákaz vulgarizmů, urážek a jízlivostí ve Sněmovně.
Předseda a místopředsedové se prý zvednou a odejdou-tím prý bude přerušena schůze-dokud se údajně poslanec neuklidní….sic Gazdík
——————————–
a)Otázkou je kdo to bude hodnotit. Bude to, jak je obvyklé podle slepence pětikolky podle stranického klíče?
b)Kdo rozhodne, co je jízlivost nebo urážka či objektivní kritika?
Podle vývoje situace v totalitním Česku—Čermák 5,5 roku za urážky vlády a Parlamentu , další 3 roky, Vrábel, Raichl souzeni za názory…..
Chybí tedy už pouze tresty za kritiku vlády v Parlamentu….
c) Vláda naprosto ignoruje mínění občanů a obyvatel a válcuje si cestu.Fialka včera prohlásil , že jednat je možné, ale vláda v ničem neustoupí.
Proč tedy jednat se zástupce občanů,ŽE?

Ještě , že nakonec nezavolal,,SLÁVA UKRAJINĚ”, ale to bude!!!.Vláda nepošle letadla na Rhodos pro české turisty , ale vládní speciál vozí faš.diktátora z Ukr po světě.

Pavel z Moravy
25. 7. 2023 11:45
Odpovědět  Standa

Tak já to shrnu. Toto jsou z mého pohledu zlí, egoističtí lidé které nemám rád. Mojí povinností není mít každého rád. A tito lidé jsou mi i s celým vedoucím ansámblem EU odporní. Oni mohou mít stejný názor o nás, já jim ho neberu. Proto snad ještě udržují zdání demokracie. Pokud ne, tak jsme v totalitě a tím to končí.

Pavel K
25. 7. 2023 09:51
Odpovědět  Standa

Stando v přátelském duchu diskuze ju. Tak za prvé Pavel vám to už napsal za mě, tak nemá cenu to dál rozebírat. Ale vy musíte znát to pořekadlo dvakrát měř a jednou řež. Na mě jste nedávno s těmi kubánci také naběhl že kecám a já nekecal že. Bylo to zbytečné “osočení”, bylo žeju? Váš názor vám neberu, ale ten oprávněný, takže kupte si kvalitní metr a bude vše OK. Nic víc. 😊😊🙋‍♂️

Standa
25. 7. 2023 11:20
Odpovědět  Pavel K

Nemáte pravdu. Neoponoval jsem vám , ale někomu jinému. Co napsal, jak jsou zde s rodinami, občas žena odlétne , aby ,,obštastnila” rodinu. Napsal jsem, že jsou zde bez rodin, v rotaci, bydlí na ubytovně , nechodí do hospody ..shodli jsme se. Pouze v tom , že brouzdali po Vlašimi a občastnovali paničky jsme se neshodli. Zde nëvycházeli s areálu zbrojovky , ubytovvna uvnitř, areál se táhne nběkolik kilometrů lesem, všude bunkry na plnění granátů,všude ostnaté dráty na zdech.Pouze jedna vrátnice , ostře hlídaná.
Nemusím si kupovat metr, kdy vím, že někdo…..ehm….
,, Důvěřuj , ale prověřuj” !! Prověrka,bohužel, nedopadla dobře.

Pavel K
25. 7. 2023 14:27
Odpovědět  Standa

🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣
Já nevím, asi jsem fakt tak blbej ale náš “spor” se snad týkal hlavně toho nedoruzumění tomto článku a moje vedlejší připomínka byla uvedení “dřívějšího sporu” o kubáncích, který dalekosáhle rozepisejete, kdežto ke “sporu” k dnešnímu článku nic. Vzláštní, ale já se chtěl bavit o tom dnešním. To mě mrzí. Jó a závěr vaší reakce na mě je jak vystřižená od mého dalšího netového přítele Boomera. Ten používá tyhle závěry příspěvku vždy udělat z druhého blbce. Tedy když mu někdo umaže EGO. Jestli se vás to netýká, berte to za bezpředmětné. 🤣🤣🤣🙄🤦‍♂️🙋‍♂️

Drak
26. 7. 2023 12:30
Odpovědět  Standa

Wiki-M2 Bradley je americké bojové vozidlo pěchoty (Infrantry Fighting Vehicle) vyvinuté společností FMC Corporation a vyráběné společností United Defense, která se později transformovala na BAE Systems Land & Armaments. M2 Bradley tvoří spolu s průzkumnou verzí M3 Bradley rodinu Bradley Fighting Vehicle. Vozidlo bylo pojmenováno po armádním generálovi Omaru Bradleym.
Posádku Bradley tvoří tři vojáci – velitel, střelec a řidič, v prostoru pro výsadek je pak v závislosti na verzi převáženo šest až sedm plně vyzbrojených vojáků. Hlavní výzbroj tvoří 25mm kanon M242 Bushmaster. Pro boj se silně obrněnými cíli je pak vozidlo vybaveno dvojitým odpalovacím zařízením protitankových řízených střel TOW. Sekundární zbraní je koaxiálně uložený 7,62mm kulomet M240.
Hlavním uživatelem je armáda Spojených států amerických, postupně se ale zejména formou bezpečnostní asistence spojeneckým zemím rozšířila do pěti dalších armád.

Tolik Wikipedia. Jinak je to jen další americká sračka.

janle57
25. 7. 2023 10:57
Odpovědět  Velitel

Bradley,Abrams,Leopard a další výkvět západní vojenské techniky,který se proslavil
v Iráku,Lybii a jižním Jemenu, na Donbase srdečně pozdravily vrtulníky KA 58
tak vřele,že se v tu ránu změnily v hromadu ohořelého šrotu pro který se zanedlouho
vypraví celý Chanov,aby měl z čeho financovat protiukrajinské demonstrace u nás.

Standa
25. 7. 2023 13:07
Odpovědět  janle57

Hutě v Dombasu budou mít práci včetně Azovstalu.

konzerva
25. 7. 2023 08:06
Ohodnotit příspěvek :
     

Bradley tento vysoký krám má být také protitankový stíhač.

Pavel z Moravy
25. 7. 2023 09:10
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak jsem na jednom ruském webu četl to o čem mluví Milan. V srpnu začne nastuplenie.