politika

Tak,… a přátelství je konec

Donald Trump – ani jeden den bez perly. Už když nazýval „New York Times“, NBC, ABC, CBS a CNN „nepřáteli národa“, že šíří falešné zprávy, tak to mnohé vypovídalo o neschopnosti amerického modelu státu obnovit pořádek ve svém vlastním domě. 

Nyní se však americký prezident zachoval jako slon v porcelánu.

Když mluvil po telefonu v politické televizní show Fox & Friends, Donald Trump řekl, že Amerika musí obnovit normální vztahy s Ruskem. Tím více, že k tomu existují historické důvody. Sovětský svaz a USA spolu bojovaly proti Německu během druhé světové války. A i nyní by se s Německem mělo zacházet jako s nepřítelem.

Proč? Proč je nyní Německo najednou „spíše nepřítel“? Protože Berlín demonstruje přání přiblížit se k Moskvě. A přitom je povinen vystupovat jako spojenec Washingtonu v konfrontaci s Ruskem.

Kde je logika? – neptejte se.

Další věc je však důležitější. Možná si myslíte, že majitel Bílého domu tuto hloupost vypustil jednoduše proto, že se ho novináři zeptali na obsah telefonního rozhovoru s Vladimirem Putinem. Musel zdůvodnit účel hovoru a předstírat, že je nesporným vůdcem, neustále nabízí světu dobro, ve stylu „jak spolu žít“.

Ve skutečnosti však Trump demonstroval šílený stav toho, co se dnes ve Spojených státech nazývá velká politika.

Může nyní Berlín nadále podporovat myšlenku západní kolektivity a euroatlantické jednoty?
To je zajímavá otázka. Nejspíš podle Freuda. Buď Němci sklopí hlavy a udělají vše kvůli americkým zájmům, nebo jsou nepřáteli se všemi důsledky. 

Postoj amerického establishmentu vůči Německu je právě takový.

Čekáme na reakci Berlína. Oh, cítím, že to bude zajímavé.

https://bit.ly/2JuOOJ6

sdílet na