politika

Senzace na Blízkém východě, v oblasti Perského zálivu začala postamerická éra

Senzace na Blízkém východě: Írán a Saúdská Arábie obnoví diplomatické vztahy.

Velvyslanectví se otevřou do dvou měsíců. Rozhodnutí padlo během bilaterálních jednání ve dnech 6. až 10. března. Výmluvně se konaly v Pekingu.

Írán a Saúdská Arábie vyjádřily vděčnost Iráku a Ománu za vedení rozhovorů v letech 2021 a 2022 a nyní Číně za uspořádání posledního kola.

▪️Strany zdůraznily respekt k suverenitě a nevměšování se do vnitřních záležitostí druhé strany, dohodly se na realizaci dohody o spolupráci v oblasti bezpečnosti ze dne 17. dubna 2001 a dohody o hospodářské, obchodní, investiční, technické, vědecké, kulturní a sportovní spolupráce ze dne 27.5.1998.

Je zřejmé, že při této příležitosti se bude v Izraeli a Spojených státech truchlit. Jejich plány na izolaci Íránu a vtažení Saúdů do přímého konfliktu s Íránem selhaly!

▪️Zbývá dodat, že rozhodnutí o obnovení diplomatických vztahů mezi Íránem a Saúdskou Arábií bylo učiněno na pozadí blízkovýchodního turné amerického ministra obrany Lloyda Austina a jeho návštěvy Izraele.

https://russtrat.ru/analytics/10-mart-2023-2105-11757

Íránský generál: čínským úderem na USA v Perském zálivu začala postamerická éra

Generálmajor Yahya Rahim Safavi uvedl, že „v oblasti Perského zálivu začala postamerická éra“.  Informuje o tom Iranist.

Íránský generál poznamenal:

„Dohoda mezi Íránem a Saúdskou Arábií je zemětřesením na politickém poli USA a koncem americké hegemonie v regionu. Touto dohodou začala v oblasti Perského zálivu postamerická éra”.

Jak poznamenal Safavi: “Tato dohoda je ve prospěch obou zemí a regionu západní Asie, a ne proti žádné ze zemí v regionu… Dohoda zprostředkovaná Čínou se stala druhým, co do důležitosti, největším úderem Číny, který uštědřila Americe.” https://bit.ly/3FkxxiR

To je samozřejmě také rána pro Izrael, který se několik týdnů po sobě snažil rozvířit téma Teheránu kvůli obohacování uranu. V reakci na to se Írán usmířil s Rijádem. 

Stačí se podívat na prohlášení izraelských představitelů.

Bývalý izraelský premiér Naftali Bennett: „Tato dohoda je zničujícím selháním a ukazuje nedbalost a slabost Izraele. Obnovení vztahů mezi Saúdskou Arábií a Íránem je pro Izrael negativní a je považováno za politické vítězství Íránu.

Bývalý izraelský premiér Yair Lapid: „Dohoda mezi Saúdskou Arábií a Íránem je naprostým selháním izraelské zahraniční politiky. Tato dohoda je zhroucením regionální obranné zdi, kterou Izrael začal stavět proti Íránu. 

Prostě mistrovské dílo. Ale vítězství by nebylo úplné, kdyby arabský svět druhý den po podpisu neoznámil, že do Íránu půjdou investice v cizí měně. Ano, arabské peníze půjdou do Íránu.

“S obnovením diplomatických vztahů mezi Íránem a Saúdskou Arábií začnou do Íránu proudit devizové zdroje přes Spojené arabské emiráty” – Iranist.

V zásadě po tomto oznámení mohou pan Biden a pan Netanjahu napsat rezignaci a odebrat se směrem k úřadu práce, protože jde o selhání univerzálního rozsahu. Spojené státy a Izrael už 40 let dělají vše pro to, aby Írán cítil finanční hlad, o investicích nemluvě.

A teď, aby bylo jasno, tento podepsaný dokument je bez nadsázky zásluhou Moskvy a Pekingu. Byli to Vladimir Vladimirovič a soudruh Si, kteří prosadili tuto dohodu jako součást budování bezpečnostní architektury na Blízkém východě. Psali jsme již o tom, takže pokud vás to zajímá, můžete si přečíst:

Tisíc a jedna noc

Létající koberec

Hlavní věcí v této bezpečnostní architektuře na Blízkém východě je nepřítomnost Američanů v regionu, přítomnost Ruska a Číny a také vyvážená pozice Rijádu, Káhiry, Ankary a Teheránu. 

K této dohodě byl přizván také Izrael, ale Izraelci se rozhodli odmítnout a podali ruku a dali srdce Washingtonu. V důsledku toho žádné místo na slunci.

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://bit.ly/3ZI9eDO

sdílet na

17 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
RASputin
14. 3. 2023 00:48
Ohodnotit příspěvek :
     

Ale, ale …. skřípe to …
Izraelští představitelé vyjadřují znepokojení nad mírovou dohodou mezi Íránem a Saúdskou Arábií, která byla minulý pátek oznámena z Pekingu, a poradce premiéra Benjamina Netanjahua novinářům řekl, že je výsledkem americké “slabosti a také selhání předchozí izraelské vlády.

“Byl zde pocit slabosti USA a Izraele, a proto Saúdové začali hledat nové cesty. Bylo jasné, že k tomu dojde,” uvedl nejmenovaný vysoký úředník, který cestoval v Netanjahuově doprovodu v Římě.

Normalizační dohoda je také všeobecně vnímána jako ponížení slábnoucího amerického vlivu a přítomnosti na Blízkém východě. Po bilionech utracených peněz a mnoha tisících obětí na životech amerických vojáků v Afghánistánu a Iráku, které následovaly po dvě desetiletí trvající okupaci, se Čína vrhá do hry na mírotvůrce a posiluje svůj vliv v důsledku bordelu, který Fašington způsobil.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
oldoo
14. 3. 2023 07:52
Odpovědět  RASputin

” Po bilionech utracených peněz a mnoha tisících obětí na životech amerických vojáků v Afghánistánu a Iráku, které následovaly po dvě desetiletí trvající okupaci, se Čína vrhá do hry na mírotvůrce “
Tak my ty syčáky,kteří Irák a Afghánistán rozvrátili z vylhaných důvodů a pozabíjeli více než milion Arabů BUDEME JEŠTĚ LITOVAT?
A Čína si jen HRAJE na mírotvorce?Ona dosud vyvolávala nějaké války a teď hraje divadlo?

paulusek
14. 3. 2023 17:39
Odpovědět  oldoo

Napsal to jinak.

Helena
14. 3. 2023 08:32
Odpovědět  RASputin

Amerika jde do (.), o tom není pochyb. Jen blázen by tam investoval, jen blázen by tam přesouval svoji výrobu. Tam to dopadne hodně špatně a ještě dřív než tady. Už je nezachrání ani vození plynu přes moře do Evropy za astronomické ceny, ani prodej vojenského šrotu.
Včera ve lžiČT vystoupil komouš-dnesrakouš Stříž s tím, jak se DonPablo Blažek míchá do mafiánských čachrů s byty a do vyšetřování. Dona Pabla hezky vymáchal a vymáchal i Pyjalu a Rakušana. Vypadalo to, jako kdyby Stříž dostal rozkaz tuhle vládu položit. Což se nepochybně stane, jakmile usambasáda dostane ránu přes pazoury.

stefan
16. 3. 2023 20:27
Odpovědět  Helena

Buldok USA bol uviazany na kratku retaz s ihlami na Obojku. Moze stekat no nevyskakovat. Pre pripad silneho stekani ma nachystano Izolovany nehlucny Koterec.
Pokrvny brat Pitbul Izrael zalezol do budy v Koterci. Uz iba vrci a tise. Velmi tise.

Frank
14. 3. 2023 05:54
Ohodnotit příspěvek :
     

Další vynikající zpráva a těch není nikdy dost.

unor 2022
14. 3. 2023 07:50
Ohodnotit příspěvek :
     

To, ze nekdo vyjadruje nespokojenost
nad dohodami o spolupraci a vzajemnem respektovani mezi zememi mluvi za vse.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
jiří
14. 3. 2023 08:33
Ohodnotit příspěvek :
     

Dámy a Pánové, držte si kloboučky. Po jízdě z kopečka, přecházíme do volného pádu.

Gales
14. 3. 2023 09:26
Odpovědět  jiří

My ne ale Fialovo Jidáši.

jiří
14. 3. 2023 09:49
Odpovědět  Gales

No, řekl bych, že se svezeme s nimi. Ale rád bych se mýlil.

Gales
14. 3. 2023 10:56
Odpovědět  jiří

My samozřejmě ekonomicky.Ale Jidáši tak nějak lidsky.

Autor
14. 3. 2023 08:44
Ohodnotit příspěvek :
     

To bude rachot, až se docela pravděpodobně budou muset USA, a ti co jsou za nimi, stáhnout z Evropy. Protože buď se budou muset soustředit na jiné zájmy nebo se rozpadnou nejméně na dva kusy.
Tady se pak projeví jejich neschopnost myslet, protože si oslabily a ničily spojence! Holt celý ten kapitalismus je na dvě věci a ani jedna zrovna nevoní! Kdyby chtěli obnovit svou sílu, bude jim to trvat tak dlouho, než se zbaví korporací a ultrapravičáků především z “Oslí” strany – opravdu si nemohly vymyslet lepší symbol, a fašizujících skupin. Ovšem ti jsou nejmocnější a nebo ve skutečnosti nejpodporovanější.
Ovšem rachot na druhou bude tehdy, až všichni pochopí, že celý ten volný trh byl, je a bude jenom prázdné heslo. A nikdy ve skutečnosti nebyl. Už teď z dáli slyším “přípravný” skřípot, ruchot, buchot, jekot …
Pak se budou v USA hodit ty tábory FEMA s plastikovými rakvemi pro cca dva a půl milionu lidí – pro všechny ty současné “elity” a jejich pomocníky, to bude infarktů! 🙂 🙂 🙂 Nebojte, spousta infarktů, mrtviček atp. bude i u nás … 🙂 🙂 🙂

unor 2022
14. 3. 2023 08:51
Odpovědět  Peter 008

Na soucasne moznosti cloveka a lidske spolecnosti je kapitalismus asi nejlepsi moznosti.
Jen se mu nesmi dovolit zparchantet.

Mike
14. 3. 2023 10:38
Odpovědět  unor 2022

Především se mu nesmí dovolit globalizovat se. Nadnárodní koncerny, které vydělávají víc než kdejaký stát nemají s volným trhem nic společného, viz chování německých potravinových řetězců u nás. Ale to už je jiný šálek kávy…

14. 3. 2023 13:05
Odpovědět  jiří

Problém je v tom, že tomu pohadrákoví bezmozci nevěří. Jo, a jen tak naokraj – v Rusku se před cca třemi roky (jak je to nyní nevím) beze stopy “ztrácelo” cca 300 000 – třista tisíc (!!!) – dětí ročně.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
José
14. 3. 2023 08:53
Ohodnotit příspěvek :
     

Nechvalme den před večerem. Impérium se jen tak nevzdá, chcípající kobyla bude kolem sebe ještě kopat, to je vidět už i nyní na Ukrajině. Jen doufejme, aby z toho nebylo ještě něco horšího. V Izraeli může jít do tuhého a ten má jaderné zbraně.