politika

Rusko se v Sýrii připravuje na radioelektronický boj

Ministerstvo obrany Ruska výrazně posiluje sestavu prostředků radioelektronického boje (REB) v Sýrii. První komplety REB byly v pondělí 24. září dopraveny letouny Il-76 na leteckou základnu Hmímím. Téhož dne pak prezident Vladimir Putin telefonicky oznámil svému syrskému protějšku Bašáru Asadovi, že Rusko poskytne Sýrii moderní protivzdušné raketové komplexy S-300 Favorit.

Výrazné posílení protivzdušné obrany (PVO) a prostředků REB v této arabské republice umožní podle vojenských expertů zajistit lepší ochranu příslušníků ruské armády dislokovaných aktuálně v Sýrii.

Taktéž v pondělí zveřejnilo ruské ministerstvo obrany další důkazy o odpovědnosti vojenského letectva Izraele za katastrofu ruského letounu Il-20. Záznamy radaru ruského komplexu S-400 umístěného na základně Hmímím potvrzují, že izraelské stíhačky se v oblasti tragické události vyskytovaly i poté, co byl průzkumný letoun sestřelen.

Neproniknutelná kupole

Jak deníku Izvestija potvrdilo hned několik zdrojů z nejbližšího okolí ruského ministerstva obrany, posilování ruských jednotek REB v Sýrii již začalo. První komplexy REB byly na základnu Hmímím přesunuty v pondělí vojenskými dopravními letadly Il-76. Přesný počet a typy těchto prostředků stejně jako jejich bojové možnosti nebyly zveřejněny.

Úkolem ruských prostředků REB bude potlačení palubních radarů, spojovacích prostředků a systémů velení a řízení boje letadel, dronů a raket útočících na teritorium Sýrie. Dalším úkolem pak bude potlačení nepřátelských systémů družicové navigace. Kromě území Sýrie budou prostředky REB působit i v přilehlých oblastech nad hladinou Středozemního moře.

Podle šéfredaktora internetového projektu Military Russia Dmitrije Korněva byly do Sýrie s největší pravděpodobností přemístěny systémy Krasucha-4 a R-330Ž Žitěl. Není ale vyloučeno, že se v Sýrii objeví i nejnovější mobilní systém REB Divnomorje. Tyto prostředky REB jsou schopny vytvořit nad syrským pobřežím a přilehlými oblastmi Středozemního moře neproniknutelnou radioelektronickou kupoli o poloměru několika set kilometrů.

„Krasucha-4 je určena pro boj s pilotovanými i bezpilotními letouny a Žitěl velmi efektivně působí na systémy družicové navigace,“ ozřejmil Dmitrij Korněv. „Není to ale tak dávno, co vešlo ve známost, že do výzbroje armády začaly přicházet první komplexy nejnovějšího prostředku REB nazvaného Divnomorje. V tomto případě jde o velmi univerzální zařízení schopné rušit palubní radary, systémy spojení a velení – ale také prostředky družicové navigace.“

Ministr obrany Sergej Šojgu také v minulých dnech oznámil, že Rusko přistoupí k radioelektronickému rušení spojení a komunikace vojenských letadel útočících proti objektům na území Sýrie.

A je to právě Krasucha-4, která je určena k boji s leteckými radary a současně i se systémy spojení a předávání informací. Předpokládá se, že zařízení je schopno efektivně potlačit signály všech současných radiolokátorů, navíc pak potlačuje i radiové frekvence sloužící k řízení dronů a dalších bezpilotních prostředků. Předpokládaná vzdálenost účinnosti rušení se pohybuje mezi 150 až 300 kilometry.

Automatická rušička R-330Ž Žitěl je určena k vyhledávání, detekci a potlačení zdrojů družicového a mobilního telefonního spojení a k rušení družicové navigace (včetně GPS). Všechny tyto signály je schopna rušit v prostoru o poloměru 20 až 30 kilometrů.

Mobilní komplexy Divnomorje oslepují lokátory a další palubní radioelektronické přístroje letadel, vrtulníků a dronů. Současně jsou schopny vyvolat velmi silné rušení tzv. „létajících radarů“ typu E-3 AWACS, E-2 Hawkeye nebo E-8 JSTAR.

Součástí zařízení je hi-tech vybavené velitelské stanoviště, stanice radiotechnického průzkumu a mimořádně silná univerzální rušička. Celý komplex je umístěn na jediném vozidle, jeho rozvinutí do bojového postavení je otázkou několika málo minut a je přitom schopen rozprostřít „deštník poruch“ na protivníkových radioelektronických prostředcích až do vzdálenosti několika set kilometrů.

Zničí až padesát cílů

Protivzdušný raketový komplex S-300 Favorit podle ministra obrany Sergeje Šojgu dodá Rusko Sýrii na základě pokynu Vladimira Putina v souvislosti s incidentem a sestřelením průzkumného letounu Il-20 během dvou týdnů (dodávky jednotlivých komponentů začaly bezprostředně po oznámení toho opatření; pozn. edit.).

Tento moderní a výkonný prostředek PVO výrazně posílí bojové schopnosti a možnosti syrské armády, neboť – jak Sergej Šojgu zdůraznil – vyniká vysokou rychlostí střelby a odolností proti rušení.

Podle dobře informovaných zdrojů bude Damašku předán celý plukovní komplet PVO systému S-300PMU-2 Favorit, přičemž dodávka bude realizována ze zásob ruské armády (půjde tedy o vyspělou neexportní, tj. „neořezanou“ variantu Favoritu, přičemž oficiální zdroje v tomto případě uvádějí maximální dosah 250 kilometrů. Lze také předpokládat, že systém bude velmi brzy operačně způsobilý, jelikož jeho obsluhu budou tvořit pravděpodobně ruští specialisté; pozn. edit.).

Standardní plukovní komplet představují dva raketové prapory PVO. Každý z nich má 12 odpalovacích zařízení se čtyřmi řízenými raketami. Kromě odpalovacích zařízení tvoří komplet výkonný vyhledávací radiolokátor typu 64N6E2. Radar detekuje cíle v jakékoli nadmořské výšce v okruhu několika set kilometrů. Zjištěné údaje jsou v reálném čase předávány na velitelské stanoviště a současně i do palebných pozic prostřednictvím uzavřeného a zabezpečeného spojovacího okruhu.

„Pluk bude s největší pravděpodobností rozmístěn v pobřežních oblastech, což umožní výrazně rozšířit možnosti syrské PVO. Schopnosti plukovního kompletu umožní pokrýt všechny příletové trasy využívané izraelskými letouny,“ uvedl pro deník Izvestija bývalý náčelník raketových vojsk PVO generálporučík Alexandr Gorkov.

Podle vojenského experta Vladislava Šurygina Rusko tím, že vybuduje radioelektronickou ochranu a předá syrské straně pluk S-300, myslí především na ochranu ruských vojáků působících dnes v Sýrii. K tomu Šurygin uvedl: „Ruští vojáci působí nejen na základně Hmímím, ale i v dalších oblastech Sýrie. A ne všude je mohou proti hrozbám ze vzduchu chránit prostředky ruské PVO. Izraelskými útoky jsou tak ohroženy i životy ruských vojáků. Posílení syrské PVO tyto hrozby odstraní.“

Nové důkazy

Průzkumný Il-20 byl sestřelen 17. září nad Středozemním mořem během návratu z průzkumného letu na základnu Hmímím. Zahynulo přitom 15 ruských vojáků. Il-20 se dostal do zaměřovačů syrského systému S-200  z toho důvodu, že v daném čase čtyři izraelské stíhačky F-16 útočily na cíle v Latákii a ruský letoun použily jako štít. Během tragedie Il-20 nebyly dodrženy rusko-izraelské dohody o předcházení nebezpečným incidentům.

Ministerstvo obrany RF následně zveřejnilo údaje z velitelského stanoviště komplexu S-400 umístěného na základně Hmímím. Na záznamu lze jasně vidět izraelský F-16, ruský Il-20 i raketu vystřelenou ze systému S-200. Je zaznamenán i okamžik, kdy syrská raketa (díky úmyslnému manévru izraelského letounu) mění svůj cíl, a moment zasažení Il-20.

Záznam jednoznačně vyvrací prohlášení ministerstva obrany Izraele, že v okamžiku zničení ruského letadla se stíhačky Izraele nacházely již v jeho vzdušném prostoru. Podle mluvčího ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova „všechna nesmělá a nepřesvědčivá prohlášení izraelského ministerstva obrany o údajné nezúčastněnosti izraelské strany na tragické smrti 15 příslušníků ruské armády jsou lživá.“

Zdroj: iz.ru

sdílet na

1 Komentář
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Editor
5. 10. 2018 22:47

Visitor Rating: 5 Stars

Dědouch
5. 10. 2018 23:20

Visitor Rating: 5 Stars

Editor
6. 10. 2018 00:02

Stejně je zajímavé, že Putin z každé, ať už dobré nebo špatné situace vždycky vytěží maximum. Je obdivuhodný stratég, hlavně se mi líbí, že se nikdy nenechá vyprovokovat. Chladná hlava:)) A pořád jde dopředu, co na tom, že někdy musí v něčem ustoupit? i tak je to dva kroky vpřed a jeden vzad, atd. Fascinující.
Chi, chi:)) nejhorší noční můra amerického vojensko-průmyslového komplexu: S-300 může zničit F-35 a ukázat jeho nedostatky. 

Není tajemstvím, že NATO a Izrael vypracovaly metody boje proti komplexům S-300 (trénovaly v Řecku, které ho koupilo). Věří tomu, že jsou schopny vypnout systém S-300. Neberou však v úvahu skutečnost, že komplex S-300 dodávaný Sýrii je aktualizovanou verzí. Kromě toho budou tyto komplexy integrovány do jednotného automatizovaného systému řízení vzdušné obrany.

https://www.strategic-culture.org/news/2018/09/30/us-military-industrial-complex-worst-nightmare-s300-may-destroy-expose-f35.html

Hlavně pro Washington je noční můrou, že namyšlený Izrael použije F-35 při bombardování Sýrie.
Kdyby byl F-35 sestřelen dovedeš si představit ty škody? Nenapravitelné škody. Nejnovější americký stroj páté generace, který stojí 125 milionů, bude sestřelen protiletadlovým raketovým systémem vytvořeným v roce 1969.
Zakázky fuč, reputace fuč, ……