politika

Rusko a Írán zcela opustily SWIFT

Moskva a Teherán byly schopny propojit své systémy pro přenos finančních zpráv, takže banky provádějí transakce přímo, řekl zástupce šéfa íránské centrální banky pro mezinárodní záležitosti Mohsen Karimi.

„Propojili jsme přenosové systémy navzájem. To znamená, že banky obou zemí již nepotřebují Švýcarsko ke vzájemné komunikaci a komerční banky obou zemí mohou mezi sebou navazovat zprostředkovatelské vztahy. Vývozce může vystavit fakturu ruské straně v riálech a přijímat peníze od ruských bank v Íránu,“ cituje RIA Novosti Karimiho.

Zástupce šéfa íránské centrální banky také zdůraznil, že exportéři obou zemí mohou provádět transakce ve svých národních měnách.

O den dříve Hossein Ayvazlu, člen výkonné rady Národního rozvojového fondu Íránu, řekl, že národní fondy bohatství Ruska a Íránu plánují vytvořit společné investiční výbory pro realizaci různých projektů v oblasti ropy a zemního plynu, petrochemie, farmacie a v řadě dalších oblastí.

Šéf íránské centrální banky Mohammad Farzin na konci prosince uvedl, že měnová dohoda mezi Íránem a Ruskem, která umožní obchodování v rublech a riálech, bude podepsána v prvním čtvrtletí roku 2024. 

V posledním týdnu roku 2023 Farzin uskutečnil dvoudenní návštěvu Moskvy, kde se setkal s šéfkou Centrální banky Ruska Elvirou Nabiullinovou. Bylo poznamenáno, že po schůzce se strany dohodly na otevření úvěrové linky ve výši 6,5 miliardy rublů pro Írán na dovoz potřebného zboží z Ruska.

https://1url.cz/0uZYu

K ruskému analogu SWIFT se již připojilo 20 zemí

Centrální banka Ruské federace: Do SPFS se již zapojilo 557 účastníků z 20 zemí.

Systém přenosu finančních zpráv (FMTS) Centrální banky Ruska má v současné době 557 účastníků z 20 zemí.  Vyplývá to z prezentace prvního místopředsedy Centrální banky Ruské federace Vladimira Čistjuchina, která byla představena 16. ledna v rámci Dne financí na výstavě-fóru “Rusko”.

Podle regulátora je na SPFS napojeno 557 bank a společností. Z toho 159 nesídlí v Rusku.

Čistjuchin také poznamenal, že díky včasné práci na interní platební infrastruktuře ruští občané, banky a podniky ve skutečnosti nezaznamenali žádné zvláštní změny, a to ani pod tlakem sankcí.

Již dříve, 5. prosince 2023, partner Capital Lab Jevgenij Šatov v rozhovoru s Izvestija poznamenal, že SPFS centrální banky nezávisí na mezinárodních podmínkách a umožňuje bankovním organizacím provádět všechny finanční transakce v Rusku bez jakýchkoli omezení. Expert připomněl, že myšlenka na vytvoření takového systému vznikla v roce 2014 na pozadí první vlny sankcí a odpojení některých ruských bank od SWIFT.

Ještě předtím, na konci září, ruský ministr financí Anton Siluanov oznámil, že v roce 2024 budou jejich zástupci v rámci setkání zemí BRICS jednat o vytvoření alternativy k SWIFT.

https://1url.cz/7uI4p

sdílet na

20 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Standa
22. 1. 2024 20:54
Odpovědět  x-13

Hezké! Ale když zde napíši , že Nuland či Olbricht jso fašounky a a , že se slovani nedokážou ( vedle je to o slovanských prutech ..asi ti rádoby diskutující neměli v pácu dějiny a vyšli z 5 třídy )dohodnout , tak mě některá podivná klaka zde obviní , jako nacistu! Nechci jmenovat ubožáčky, co nechápou smysl slov , ale nehodlám tolerovat např……….
O těchto neziskových organizacích je , kde-co známo- i u nás(!

Autor
22. 1. 2024 22:27
Odpovědět  Standa

To vy jste nepochopil nic, nebo nechcete. Jestli vám zpráva o tom, co se děje třeba v Argentině připadá jako propagace fašismu, pak jakékoliv použití slova fašista je totéž! I vámi!
Vy zřejmě nechápete, že nám chtějí připravit – a do značné míry už dost práce udělali – naprosto stejný osud.
Vaše uraženost je směšná a protivná. Nelze psát a hovořit jen o nás a o tom co se děje jen u nás! Protože vše, co je tady – i ta vláda nevláda – je součást jednoho jediného procesu! Proto třeba fandím Rusku, protože bez něho se jim tohler nepovede jak by chtěli. Proto je třeba sledovat zprávy odevšad a pak chápaje souvislosti můžeme dělat závěry pro nás.
Kdo by řekl, že nějací “bosonozí” (jak si je dost lidí představuje – válečníci z malé země, Jermanu, bez velkého průmyslu, ale s odhodláním bojovat nejen za svou zem, své rodiny, ale i za to čemu věří? Kdo by si myslel, že právě oni způsobí potíže “mohutné Evropě”, co?
A to je příklad hodný následování. Protože žádné žvanění “jen o nás” a hraní si na vlastním písečku nás nikdy nezachrání.
To může jen tvrdá a dlouhodobá práce.
Ostatně, necinkal jste kdysi na Václaváku? Já ne a jsem na to pyšný.

katango
22. 1. 2024 22:32
Odpovědět  Peter 008

Myslíte Jemenu, doufám.

Autor
22. 1. 2024 22:33
Odpovědět  katango

Jo překlep, díky.

Autor
22. 1. 2024 22:33
Odpovědět  Peter 008

Protože již tenkrát bylo dost lidí, kteří na základě často zkušeností ještě z První republiky popisovali, co bude? A kdo naslouchal? Kdo si vážil od té doby “obyčejné” práce? Víte třeba, jak jsme na tom se sklizní obilí a vůbec se zemědělstvím? přitom je to jedna z podmínek existence jakékoliv civilizace. Proto nemnozí správně viděli co nás čeká dvacet pětadvacet let dopředu. A co ? Kdo aspoň otevřel hubu proti tomu?
Nebo školství, po “listopadu” jsem pomáhal několika nadšencům – staším a zkušenějším – snažit se nedopustit plnou degradaci. A co drtivá většina rodin? Mlčeli rodiče a chtěli jen “dobré vysvědčení”, aby se děťátka dostali někam, kde by pak nemuseli pracovat … a hlavně za nic odpovídat!
Kde jste v takových okamžicích byl vy?

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Francin
22. 1. 2024 23:20
Odpovědět  Peter 008

No a už to tady máme. Tisíce vystudovaných filosofů, psychologů, politologů a všelijakých profesi o nichž ani většina lidí nemá páru čím se hodlají živit a hlavně jakým budou přínosem pro tvorbu HDP. Takže zase ti chudáci Ukrajinci s lopatou na stavbách budou zachraňovat ekonomiku. Řezníka, zedníka, stolaře, pekaře, soustružníka a třeba klempiře abychom platili zlatem, protože naše vlády byly úplně mimo ve svém odhadu. Nebo to byl záměr ? Kdo ví.

Slovan
23. 1. 2024 19:14
Odpovědět  Francin

Ano byl to záměr!! A ti študáci, holt půjdou krmit krávy.

Pavel z Moravy
23. 1. 2024 10:26
Odpovědět  Peter 008

Prostě neposlouchali staré, co jim říkali. Většinové odpovědi byly, to bylo dávno a kdysi, teď to bude jiné. Zkušenosti starých generací se prostě nepřenesly, neboť určité kruhy dokázaly výbornou manipulací změnit a přetransformátovat kolektivní vědomí. Kupříkladu většina lidí se dá zhypnotizovat, ale určitá část absolutně ne. Přemýšlení není dáno všem, lépe řečeno není dáno většině, nu a z toho plyne, že dav je ochoten přijmout cokoliv co mu umožní vyhnout se vlastní odpovědnosti za svoji mysl. A jiné to nebude ani v budoucnu, proto ti myslící to mají se zbytkem populace tak obtížné.

ModrýKlokan
23. 1. 2024 02:29
Odpovědět  Peter 008

Já jsem klíči cinkal. Bylo mi necelých 23 let. Dělal jsem po dvouletý vojně v brněnský fabrice s 2.200 zaměstnanci. Z vysoké VUT FE jsem zdrhl, potřeboval jsem peníze na normální život, naši je neměli. Taky jsem měl plný zuby té akademické atmosféry. Těžko snesitelní specifičtí lidé, jak studenti tak učitelé, křiváci a podrazáci, samozřejmě ne všichni na 100%. A nulový studijní zázemí a podmínky. Tohle se nezměnilo ani dnes. Před 10 lety jsem si dodělával VŠ dálkově (kombinované studium se to dnes jmenuje). Nejvíc mě šokovalo, že se vůbec nic od sociku k lepšímu nezměnilo. Naštěstí jsem už měl preventivní metodu jak to psychicky ustát a studijní podporu. Ve fabrice jsem dělal v 89 mluvčího OF. Plus mě ještě zvolili do nových odborů. Během půl roku od listopadu 89, cca do poloviny roku 90, mi došlo i jako mladýmu jelimanovi o čem to je. Že nemáme informace který potřebujeme, nebo že nejsou k dispozici včas. Konečný prozření byl asi projev prasete Vaklafa Lahva s “temnýma nitkama ze Slušovic” a propagandistický bludy v médiích, oproti socialismu pouze otočený o 180 stupňů. Plus ve fabrice jsem pochopil, že nevidím do zákulisí, nevím kdo je kdo, jakou má historii a kompetence.

ModrýKlokan
23. 1. 2024 02:39
Odpovědět  ModrýKlokan

pokračování:

Lidi se jen tajemně usmívali, mlčeli a číhali na dělení kořisti. V očích jim blikaly dolary a moje varování nechtěli slyšet. Že může dojít k rozprodeji fabriky, že potřebujeme založit stávkovej fond. Na prodej fabriky se ti pitomci snad těšili. Teď je fabrika minimálně na tři díly, patří američanům a němcům a lidí ani ne polovina. Jedinej koho jsem zajímal, byl starej komunistickej náměstek, kterej se rozbrečel na shromáždění OF, protože mu vyhrožovali provazem, dokud jsem nezasáhl. Uměl jsem si prosadit svoje, a i když jsem měl jen gympl, nebál jsem se ani mazáků, natož nějakých dělníků, stejně jsem dělal s nima na obrobně. Chtěl abych si dodělal VŠ a zůstal tam, ale odešel jsem. Tušil jsem, že to nemá smysl a potvrdilo se mi všechno. Na politiku jsem se vyprdl a “utíkal před historickým osudem směrem vpřed”, tj. flexibilně jsem taky začal “budovat kapitalismus”. Samozřejmě jsem taky neunikl a dohnalo mě to. Ovšem stihl jsem dobře vychovat dvě děti a užít si devadesátek. Co už teď.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pavel z Moravy
23. 1. 2024 10:46
Odpovědět  ModrýKlokan

Klokane, prostě v těch letech kolem 20 je již sice člověk dospělý, ale zralost přichází až s dalším věkem. V těchto letech se s lidmi manipuluje nejlépe. Já toho hlavně od prarodičů věděl hodně o tom co je kapitalismus zač a jak se v té společnosti obyčejným lidem žije. A jelikož jsem měl v době převratu již 38 roků, věděl jsem opravdu co přijde a také jsem v práci varoval, ale tenkrát v té atmosféře totální euforie to byly výkřiky do tmy. Ale za socíku i když pouze jako dělník jsem si žil důstojně a s kamarády a přáteli bylo fajn. I v práci si kámoši výborně pomáhali, když měl jeden více oprav na mašinách než druhý, přiskočil k němu na oddělení, pomohl s nějakou opravou a potom si mohli bez problémů zabafat, vypít kafe apod. Mezilidské vztahy alespoň u nás dělníků byly většinou dobré. Říkám většinou, protože vždy se nějaká ta kujw.a najde. Ale vím jak se i toto změnilo po převratu a to k horšímu. Prostě kapitál, prachy a moc z člověka zvíře dělají. Proto jsem za ten socík opravdu rád a nějakých pár věcí v tomto režimu mně nemůže vynahradit ten klid a pohodu toho dřívějšího. Tak se měj.

ModrýKlokan
23. 1. 2024 12:13
Odpovědět  Pavel z Moravy

@ Pavel

Ty se taky drž. A vidím to stejně jako ty.

Pavel z Moravy
23. 1. 2024 10:16
Odpovědět  Peter 008

Dnes je vše propojené, jedna událost ovlivňuje druhou. Týká se nás spousta věcí. O tom žádná.

Slovan
23. 1. 2024 19:12
Odpovědět  Peter 008

👍 👍 👍 👍 👍 👍

sizok
22. 1. 2024 20:49
Ohodnotit příspěvek :
     

A dobře státy udělaly.

22. 1. 2024 21:32
Ohodnotit příspěvek :
     

Zatím jen Rusko a Írán. I sněhová koule začíná kuličkou…

Francin
22. 1. 2024 23:10
Ohodnotit příspěvek :
     

Ale, ale, tak to už nebudou v bance bank mít žádnou možnost přivýdělku a ani sledovat toky zboží odkud a kam. To se nám to sakra začalo nějak kazit.

Frank1
23. 1. 2024 09:27
Ohodnotit příspěvek :
     

Tok penez ted proudi mimo SWIFT a to je dobre. Zapad tak ztratil prehled pres objemy, ktere se vymenuji. Brzy tam bude cely BRICS. Jeste by si mely tyto zeme usporadat vlastni souteze a olympiadu. Izolace zapadu by podporilo jeste castecne embargo na suroviny z BRICS. Posilat jen to aby degenerati uplne nepochcipali a BRICS mohl prihlizet jak jdou do p.dele.

Frank1
23. 1. 2024 09:32
Ohodnotit příspěvek :
     

Jaka je situace ekonomik zapadu a Ruska? Fakta na diagramech vas asi neprekvapi, ale uvidite jak je situace KoZa vazna:
https://cz24.news/hon-na-ruskeho-medveda-a-ekonomicka-realita-zapadu/