politika

Putin přeměňuje Gruzii na „amputovanou část“

Vojenská dálnice v Gruzii, jedna z klíčových dálnic v Zakavkazsku, může ztratit svůj dřívější význam,
píše «Коммерсант».

Poté, co se vedoucí představitelé Ruska, Arménie a Ázerbájdžánu dohodnou na rozvoji dopravy v regionu, ztratí dálnice, jak se obávají v Gruzii, svůj význam, což bude rána pro gruzínskou ekonomiku.

“Asijská rozvojová banka dříve spolu s Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj přidělila Gruzii přibližně 500 milionů dolarů na rekonstrukci dálnice, s přihlédnutím k jejímu významu pro Arménii. 

Ale budoucnost tohoto projektu je nyní nejistá.

Důvodem jsou dohody o „odblokování všech hospodářských a dopravních spojení v regionu“, které v Moskvě dosáhly 12. ledna arménský premiér Nikol Pašinjan a ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev, za zprostředko-
vání ruského prezidenta Vladimira Putina,“ uvádí se v článku.

Mluvíme o dvou hlavních směrech: koridor z hlavní části Ázerbájdžánu do enklávy – Nachičevan, který musí procházet arménskou oblastí Sjunik, a železnice z Jerevanu do stejné oblasti Sjunik, která je vedena přes Nachičevan. Obě trasy byly v sovětských dobách aktivně využívány, ale s počátkem konfliktu v Náhorním Karabachu přestaly existovat.

“Pokud bude projekt realizován:
Ázerbajdžán obdrží novou dopravní cestu do Nachičevanu a Turecka, Rusko – do Turecka a Arménie a Arménie – do Íránu a Ruska. V důsledku toho význam gruzínské vojenské dálnice prudce poklesne,“ píše deník.

Exprezident Gruzie Michail Saakašvili byl touto situací znepokojen, když ohlásil „katastrofické důsledky“ projektu pro tranzitní význam země.

Podle jeho slov se Gruzie může proměnit v „amputovanou část jižního Kavkazu“, kterou „nikdo nepotřebuje“. 

A ze „snížení tranzitní funkce Gruzie“ viní Saakašvili ruského prezidenta.

“Putin přivedl Alijeva a Pašinjana do Moskvy a řekl jim: “Proč potřebujete Gruzii?” řekl rozhořčeně Saakašvili.

Domnívá se, že v důsledku toho Baku přestane dodávat do Gruzie zemní plyn za zvýhodněnou cenu a Arménie se pokusí kompenzovat hořkost porážky s Ázerbájdžánem odtržením oblasti Javacheti od Gruzie, kde Arméni tvoří 97% populace .

Řada gruzínských odborníků je zároveň přesvědčena, že apokalyptický obraz, který vytvořil bývalý prezident, není ve skutečnosti příliš daleko od skutečného stavu věcí.

“Všechny tyto dopravní projekty předurčily velmi důležitou geopolitickou funkci Gruzie, což zase zajistilo její státní stabilitu,” uvedl politolog Georgij Chuchašvili.

Domnívá se, že poptávka po gruzínských černomořských přístavech Poti a Batumi „je v zóně vážného rizika“.

https://bit.ly/2YiHpUo

sdílet na