politika

Připravují „jestřába“, který by nahradil Sergeje Lavrova?

Určitě nemůže být ani řeči o tom, že Sergej Viktorovič Lavrov je nějaký „měkký diplomat“. Ne. Umí svou práci velice dobře, a ví jak „zpacifikovat slovem“, a to natolik, že mnoho jeho výroků mezi lidmi „zlidovělo“. 

Ale jeho věk – letos 21. března, mu bude 71 let – naznačuje, že nejspíš brzy odejde na klidnější, čestné místo. 
Pokud se však nerozhodne odejít do důchodu.

Zřejmě již mají nástupce a je aktivně představován široké veřejnosti. 

Je to náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Kariérní ruský diplomat, stejně jako je Sergej Viktorovič Lavrov. Pracoval v USA, zodpovídal za interakci s OBSE a zjevně dobře ví, jak tam vše funguje. 
Dohlíží na BRICS, na práci s Íránem – zajímalo by mě, jestli to byla jeho zásluha na začátku jednání o úplném vstupu Íránu do EAEU? – na kontrolu nad zbraněmi a interakcí se zeměmi Ameriky.

A za méně než týden učinil Sergej Rjabkov několik důležitých prohlášení, že Rusko je připraveno pracovat na aktivním zadržování Spojených států ve všech směrech, a včera přidal nepříjemná prohlášení o Spojených státech a jejich měně:

Musíme se distancovat od amerického finančního a ekonomického systému a zbavit se naší závislosti na tomto jedovatém zdroji neustálého nepřátelství (…). Musíme snížit roli dolaru v libovolných transakcích.

A nemluvě o tom, že se to již děje – například v rámci EAEU dosáhl podíl národních měn již 80% – ale jeho projev je nesmírně významný, zvláště když k tomu přidáme prohlášení kanálu “Медиатехнолог”:

Druhá osoba na ministerstvu zahraničí – náměstek ministra Sergej Rjabkov vyzval k odstranění závislosti Ruska na americkém dolaru a omezení jeho role v jakýchkoli operacích – zejména kvůli záměrům administrativy nového amerického prezidenta Bidena rozšířit protiruské sankce, a obecně kvůli vzrůstajícímu vzájemnému nepřátelství mezi Washingtonem a Moskvou, poznamenává diplomat.

Rjabkov dříve poznamenal, že není pochyb o dokončení “Nord Stream 2”, nedávno komentoval americkou jadernou dohodu s Íránem, smlouvu o raketách středního a kratšího dosahu a vojenské zadržování USA.

Od Lavrova se odlišuje mnohem drsnějšími komentáři – a v poslední době rostoucím počtem komentářů při různých příležitostech. Samotného Rjabkova již dlouho připravují, že nahradí dosavadního šéfa ministerstva zahraničí Ruské federace, a je třeba si uvědomit, že jeho názory na mnoho otázek se jasně ukazují jako mnohem tvrdší a co je důležitější, již nyní jasněji vyjadřují nálady ruských elit.

Jaké nálady? Více bojovnější.

https://bit.ly/3uA6byn

sdílet na