politika

Německo a Francie vysvětlily Polsku, že členství v EU znamená podrobení

Němečtí a francouzští ministři zahraničí Heiko Maas a Jean-Yves Le Drian vyzvali Polsko, aby důsledně dodržovalo pravidla Evropské unie (EU) a respektovalo společné hodnoty komunity. To je uvedeno ve společném prohlášení šéfů agentur pro zahraniční věci obou zemí, rozeslaném v pátek, uvádí TASS.

“Poté, co jsme se dozvěděli o rozhodnutí polského ústavního soudu ze 7. října, připomínáme, že členství v EU je doprovázeno plným a bezpodmínečným závazkem ke společným hodnotám a pravidlům. Respekt k nim a jejich dodržování musí zajistit každý členský stát, což samozřejmě platí i pro Polsko, které zaujímá ústřední místo v EU,“ píše se v dokumentu.

Současně je naznačeno, že se nejedná pouze o morální, ale také zákonnou povinnost. 

„V této souvislosti znovu opakujeme naši podporu Evropské komisi, aby jako správce smluv zaručovala dodržování evropského práva,“ uzavřeli ministři zahraničí Německa a Francie.

Šéf Evropského parlamentu chtěl zablokovat platby do Polska z rozpočtu EU

Nastal čas zvážit proveditelnost blokování plateb z rozpočtu Evropské unie (EU) do Polska, kde Ústavní soud konstatoval nesoulad pravidla o prioritě evropského práva s vnitrostátními ustanoveními základního zákona, řekl předseda Evropského parlamentu David Sassoli.

Sassoli v rozhovoru pro list La Repubblica řekl, že „Evropská komise jedná s polskými úřady o základních zásadách, jejichž nedodržení by mohlo zablokovat schválení plánu obnovy Polska,“ uvádí TASS .

„Evropský parlament bojoval za přijetí nařízení o přidělování rozpočtu (EU) v závislosti na dodržování zásady právního státu. Myslím, že nadešel čas vyhodnotit jeho konkrétní aplikaci,“ řekl.

Podle Sassoliho „stále existuje šance vyhnout se nevratné krizi“, ale „mělo by být jasné, že o nadřazenosti evropského práva nad vnitrostátním právem nelze pochybovat“.

Polský ústavní soud dříve potvrdil nadřazenost ústavy země nad právem EU.

Stalo se tak poté, co Evropský soudní dvůr dospěl k závěru, že příští reforma polského soudního systému může být v rozporu s právem EU.

https://bit.ly/3oNgkXO
https://bit.ly/2YAHczb

sdílet na