politika

Čína pomůže proměnit Sýrii. Země bude součástí Nové hedvábné stezky

Sýrie má před sebou mnohem lepší perspektivy, než si mnozí dosud mysleli: část syrského území leží na trase Nové hedvábné stezky a Čína už dala najevo, že bude usilovat o stabilní a prosperující Sýrii, k čemuž jí pomůže investicemi.

Čínské ministerstvo zahraničních věcí oznámilo, že ČLR je připravena podílet se na obnově a rozvoji Sýrie a má zájem na tom, aby se země stala aktivním účastníkem projektu Jeden pás – jedna cesta.

Čínský ministr zahraničních věcí Wang Yi nedávno prohlásil, že ČLR plně respektuje suverenitu a nezávislost Sýrie a je připravena podpořit její hospodářský a sociální rozvoj.

Wang s tímto prohlášením vystoupil na setkání s místopředsedou syrské vlády a ministrem zahraničních věcí Walídem al-Mu´allim v sídle OSN. Uvedl v této souvislosti také, že Čína s uspokojením sleduje, jak se díky úsilí syrského národa situace v Sýrii zlepšuje.

Čína podle Wanga přikládá čínsko-syrským vztahům značný význam, chce se podílet na obnově Sýrie a je připravena sehrát pozitivní roli v jejím ekonomicko-sociálním rozvoji. ČLR též oceňuje aktivní účast Sýrie v iniciativě Jeden pás – jedna cesta a chtěla by této skutečnosti využít k prohloubení ekonomické spolupráce.

Wangův kolega Walíd al-Mu´allim reagoval, že Sýrie si cení svého přátelství s Čínou, která je „velkým a silným státem s globálním vlivem“, a stejně tak že oceňuje konstruktivní roli ČLR při nastolování míru a stability i při zlepšování humanitární situace v Sýrii.

Sýrie je podle něj připravena rozvíjet spolupráci s Čínou v nejrůznějších oblastech a aktivně se podílet na společném projektu Jeden pás – jedna cesta, který přináší nové impulsy do praktické dvoustranné spolupráce.

Západní propaganda se přitom snaží navozovat dojem, že nikdo kromě Ruska Sýrii obnovovat nebude a že všechny výdaje s tím spojené také dopadnou pouze na Rusko.

Bylo přitom zcela zřejmé, že procesu obnovy Sýrie se zúčastní i Čína, které z této aktivity vyplynou i značné výhody: projekt Jeden pás – jedna cesta má pro Čínu strategický význam a stabilní situace v Sýrii je důležitou podmínkou realizace projektu.

V návaznosti na pomoc Sýrii také může Čína perspektivně počítat se svým významným vlivem na syrskou ekonomiku – a v dlouhodobé perspektivě i s výstavbou přístavu na pobřeží Středozemního moře (jako dalšího „opěrného bodu“ zmíněného projektu).

Při pohledu na celkovou mapu projektu není nijak těžké pochopit ani zájem Číny na rozvoji vztahů s Pákistánem, Íránem, Irákem a Ruskem, se státy střední Asie ani vznik její vojenské základny v Džibuti.

Sýrii její účast na projektu garantuje příliv čínských peněz vložených do obnovy válkou poničené země a výstavby nové infrastruktury. Čína pak získá silnou pozici na Blízkém východě, zatímco spřátelená vláda v Damašku bude garantovat stabilní realizaci čínských megaprojektů a hájit čínské zájmy.

Zdroj: colonelcassad.livejournal.com a xinhuanet.com

sdílet na

14 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Editor
24. 10. 2018 21:29

zcela mimo, přečetl jsem si o tom, jak jsi k botičkám přišel. Měl jsem spolužačku na vysoké, která jednou prohlásila, že mají na chalupě v Jizerkách funglové půlitry zcela nenošené. Dohodli jsme se, přinesla je, byly mi, koupil jsem je. Vzal jsem si je na ryby, abych je rozťápnul. Pak jsem v nich vyrazil na cour kolem řeky. Asi po 20 minutách jsem pochopil, proč Němci prohráli válku. Od té doby, když jsem někam šel courat, tak jedině pohorky.

Editor
24. 10. 2018 22:26
Odpovědět  josh-xy

vyzkoušel jsem v nich vojenské zelené tlusté fusekle, normální klasické tehdy vlněné bílé, dokonce i onučky, nic nepomohlo. Mimochodem, v Jizerkách na chalupě fungl nenošené, po kom tam asi zůstaly, ta holka je právě ráda prodala, protože nevěděla co s nima. Co myslíš, v jakém jazyce asi byla razítka vevnitř? Kanady se daly sehnat normálně i pro ženské, dělaly se pro lampasačky. Kanady jsem na vandr měl, ale klasické půlitry se sháněly děsně špatně. V Kotcích se před 68 dalo sehnat i nové tele, šněrovací vojenské prvorepublikové boty, ale půlitry nebyly k mání ani omylem.

Editor
24. 10. 2018 23:00
Odpovědět  josh-xy

Já byl hlavně na vodu, otec býval kapitán skautského přístavu než je rozpustili, takže mě od 4 let vláčel po českých vodách. Mám Usárnu z roku 1912, kterou koupil z armádních přebytků, když to tady nějaký šikula ve 30. letech prodával. V 68 podle toho jeden podnikavec začal šít obdobu pod názvem kanadská torna, normální pingl na záda a na něm svrchu našitá usárna. Ještě to mám schovaný, ale je to velký na objem.  K tomu jsem měl polní pánvičku wermachtu, tu jsem utopil když jsme se udělali na Čejnově. Pak ještě německý bajonet a ten skončil mezi prkny na noclehárně ve Zvoli, ta podlaha prostě nešla rozebrat. Už mi zůstala jenom skautská kanadská sekerka. Šilhá mi po ní nejstarší vnuk angry, ale tu až zdědí.

Editor
24. 10. 2018 23:23
Odpovědět  scipio

Kolikrát ses cvaknulA co Ohři kolem Lokte jsi někdy sjížděl?

Editor
24. 10. 2018 23:43
Odpovědět  Janinna

tenkrát jsme se necvakali, tenkrát se říkalo (bez současných konotací) kdo šel ke dnu, ten se udělal. Cvaknout se začalo říkat někdy koncem 70 let, když začali pitomci zamykat řeku. Nejhezčí Novou řeku a zbytek Nežárky jsme dělali na Silvestra. Žádný davy na řece, žádnej rákos a bylo vidět na břeh a největší blaho na Nežárce a Nové řece – ŽÁDNÝ KOMÁŘI!!! A velmi pádný důvod mít u nohu lahev tekutiny, ze které nám ukradli nejprve jedno slovo a teď nám chtějí sebrat i chuť.

Editor
24. 10. 2018 23:54
Odpovědět  Janinna

Jo a je to s tím uděláním podobný jako s padáním na lyžích. Víš, kdo na lyžích nepadá? Ten kdo nelyžuje! Úplně stejný je to na vodě, kdo se neudělal, nebyl na vodě. Kdo nezlomil pádlo o šutr ( za nás byly listy pádla z balzy, ten dloubal do vody opatrně jako sýkorka do koňskýho koblížku. (Sleduješ, píšu dámě, tak slušně, jinak bych napsal jak sýkorka do koňskýho hovna)! Ohři kdysi dávno a už si to nepamatuju, bylo to krátké na víkend a nic zvláštního se nedělo, nezanechalo to stopu.

Dědouch
24. 10. 2018 21:49

Visitor Rating: 5 Stars

Dědouch
24. 10. 2018 21:53

Bude zajímavá reakce těch, co Sýrii, roztřískali, resp. "osvobodili od ISIS" (bojovali IS)?mail

Editor
24. 10. 2018 22:18
Odpovědět  Dědouch

Ahojte kluci:)) kde se touláš Joshi? už jsem si myslela, že se s námi nebavíšcool Scipio uhodil hřebíček na hlavičku:)

Jo, jo ti co Sýrii roztřískali si můžou nechat zajít chuť.
Je dobře, že Sýrie bude součástí Hedvábné stezky, Čína si své investice bude nucena chránit a Sýrii to zajistí stabilitu.

Ale na druhé straně podle článku by v Sýrii měla Čína hrát první housle, to si nemyslím. Celou dobu konfliktu jsem čekala jestli se k tomu nějak Čína postaví, veřejně – možná nějaké zákulisní tlaky byly, ale o tom nevíme. A mohla, ne že ne.

A nic, umírali Syřani, Íránci, Rusové…. a vyčůránek chce slíznout všechnu smetanu?

 

Editor
24. 10. 2018 23:29
Odpovědět  josh-xy

Vždyť víš, že přes den nestíhám a málokdy se tu objevím před devátou, takže to tu zachraňuje Dědouch a Scipio

Co stříháš…. na šaty?mail Nééé, dělám si srandu, je mi jasné milý Joshi, že kouzelničíš 

Editor
24. 10. 2018 22:01

Visitor Rating: 5 Stars