Krize UKRAJINApolitika

Putin na schůzce s generálním tajemníkem OSN srovnal ukrajinskou armádu s militanty Islámského státu

Ruský prezident Vladimir Putin na schůzce s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem přirovnal jednání Kyjeva s militanty Islámského státu.

“Slyšíme od ukrajinských úřadů, že jsou tam civilisté. Ale v tom případě jsou příslušníci ukrajinské armády povinni je propustit. Nebo jinak se pak chovají jako teroristé v mnoha zemích světa, jako ISIS v Sýrii, schovávají se za civilisty. Nejjednodušší co je nutné udělat je pustit tyto lidi ven. Není nic jednoduššího,” řekl prezident.

Hlava státu označila použití civilistů jako lidského štítu za zločin.

Dodal, že ruská strana je v kontaktu s těmi, kteří zůstali na území závodu. Závod je zcela izolovaný, neprobíhají tam žádné vojenské operace.

Putin zdůraznil, že Rusko bylo nuceno uznat nezávislost DLR a LPR, aby zastavilo genocidu místního obyvatelstva organizovanou Kyjevem. Stalo se tak poté, co Kyjev odmítl splnit Minské dohody.

“Ještě jednou opakuji: toto je vynucené opatření k ukončení utrpení lidí, kteří na těchto územích žijí. Bohužel, naši kolegové na Západě se rozhodli si toho všeho raději nevšímat,” řekl Putin.

Ruský vůdce zároveň upozornil na skutečnost, že obě republiky se osamostatnily analogicky s rozhodnutím Mezinárodního soudního dvora o Kosovu.

“Osobně jsem četl všechny dokumenty Mezinárodního soudního dvora k situaci v Kosovu. Velmi dobře si pamatuji rozhodnutí mezinárodního soudu, který říká, že při výkonu práva na sebeurčení, to či ono území kteréhokoli státu není povinno žádat o povolení pro vyhlášení své suverenity ústřední orgány země. To bylo řečeno ve vztahu ke Kosovu a je to rozhodnutí mezinárodního soudu. A toto rozhodnutí podpořili všichni,” řekl ruský vůdce.

V tomto ohledu měly Doněcká a Luganská lidová republika stejné právo, protože odpovídající precedens již byl vytvořen.

Rusko zahájilo vojenskou operaci na Ukrajině 24. února. Prezident Vladimir Putin nazval jejím cílem „ochranu lidí, kteří byli osm let vystaveni šikaně a genocidě ze strany kyjevského režimu“. Proto se podle jeho slov plánuje provést „demilitarizace a denacifikace Ukrajiny“, postavit před soud všechny válečné zločince odpovědné za „krvavé zločiny proti civilistům“ na Donbasu.

https://bit.ly/3Khw6BC

sdílet na

7 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
ladik
27. 4. 2022 07:34
Ohodnotit příspěvek :
     

Jako vždy má Putin pravdu. Jen ty “kolegy” bych dal do uvozovek.

Pavel
27. 4. 2022 10:19
Odpovědět  ladik

Rusové jsou opravdu moc diplomatičtí a mírní. Nepřátele a grázly nazývají kolegy. Castro říkal, Rusové jsou moc diplomatičtí a amíci- ti hned jednají a to silou. Ta umírněnost je ale v jejich povaze, ale přesto, říkat nepřátelům kolegové nebo přátelé, to je i na mne moc. Jestli bylo Kosovo precedens, no tak ať se Bruselská byrokracie třese, co když podobné procesy nastanou i jinde. I když ze zkušenosti víme, jak zatočili s Katalánci.

Karel
27. 4. 2022 09:27
Ohodnotit příspěvek :
     

Kdyby Rusko nemělo Putina, muselo by si ho vymyslet. Je to skutečný moudrý vládce.

27. 4. 2022 11:31
Ohodnotit příspěvek :
     

Svým způsobem obdivuji tu Pu-tinovu vysvětlovací trpělivost. Já bych na to neměl. Asiže proto nejsem gosudar, ale placmalt. Na mou povahu bych jen utrousil: “Počínaje konferencí v Mnichově 2007, konče předložením nešeho seznamu bezpečnostních záruk 17 prosince 2021, jsem již vše, co jsem chtěl říci, řekl. Není co dodat. Vyhledejte si to,” a šel bych od jednacího stolu. Zkrátka mi z toho vychází, že veškerá ta jednání je z obou stran jen taková hra “aby svět neřekl,” a že obě strany vědí, že Rubikon byl již překročen a že ve skutečnosti není cesty zpět.

PENNYS
27. 4. 2022 12:15
Ohodnotit příspěvek :
     

 „Putin ví, že embargo přijde, takže než aby čekal, tak převezme iniciativu a utne proud teď, než si Evropané seženou náhradu. Je to klasické ‚zbavím se tě dřív než se ty zbavíš mě‘,tak To je V.V.Putin na něho nemá ani deset či dvacet emerik prezidentu!!! přeji hodně zdraví a uspěchu našim slovanským bratrumV EU BUDE “KRUTYL KRUG” ZIMA NAUČÍ AGRESORY A FAŠISTY ……

Gales
27. 4. 2022 19:44
Ohodnotit příspěvek :
     

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu varoval před bleskovou reakcí Moskvy na snahu třetích zemí zasahovat do situace na Ukrajině. Rozhodnutí, jak by taková reakce vypadala, už padla, varoval Putin ve středu při projevu k poradnímu sboru ruského parlamentu v Petrohradu. .. – Tak se na ty hajzly musí.Držet je pod chřtánem a nenechat je moc dejchat.Jinak jsou nebezpeční.

28. 4. 2022 00:10
Ohodnotit příspěvek :
     

Hezky si ho V.V. Putin vychutnal! Nutno ale přiznat, že Guterres V.V.Putinovi sám nahrál na smeč. Holt stále platí: “Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí”.