Guláš od „Gyulyho“ Orbána.

Guláš umí zhotovit každý osel. Dokonce i anglosas.
Za svůj život jsem slyšel tolik různých receptů na zaručený „top09“ guláš, že mám v tom galimatyguláš v hlavě. V zaměstnáních, na vandrech, na návštěvách, všude se kdysi vedly ohnivé debaty, jak je tím nejlépším řešením poslouchat recept toho, či onoho diktátora kuchyně.
Někteří z těch starších tvrdohlavě trvali na tom gulášovém základě. Nevím proč.
Na rozpálený olej, nebo sádlo vsypeme cibuli na středně drobno, zasypat zase středně hustě sladkou papriku a smažit a smažit!! PAK teprve vhodit třeba kližku. A potom ble ble ble. Někdo v začátku vhodí krajíc chleba, někdo zase zásadně připraví zápražku atd. no a třeba já nakonec povidla (né sůůůůůůl! Kořenííííí a bude chuti habaděj!!)
Nikdy bych nevnutil svůj recept nepříteli.
No ale jednou….jsme odjeli před klasickými vánocemi na hory. A zase. Uděláme guláš!!
Byl tam i Pavel, který se nikdy necpal do těch idiotských hádek. Tehdy řekl: Chlapi, můžu vám tentokrát uvařit guláš já?
Samozřejmě! Zaznělo sborově, protože generálka na vánoce se točila i na zakoupené domácí slivovici, práskání v kamnech, vypalování zobáků, prohlížení starých fotek, trofejí, cen a hlavně pohodě.
Venku už mrzlo a guláš daleko.
Já jsem nalíval ve standartním tempu, to znamená, že jsem osadní standartu pověsil do místnosti. No a občas pokukoval po kuchýňce na Pavla u plotny.
Pavel totiž vzal papiňák, do něj naházel všechny suroviny klasického guláše, dolil vodou utěsnil víko a teprve potom pod tím zapálil. Řek jsem si „toto raději nikomu neřeknu“. Děj se vůle boží.
Uplynula více než hodina a odstavený papiňák začal syčet a vonět. Pak se to hodilo na talíře, posypalo mikrotenovýma plátkama cibule, nakrájel chleba a už se sborově mlaskalo.
Slova chvály se jen sypala. No ale to hlavní: Ty vole! Jak to děláš? To jsem ještě nejedl. Bravo. WOW. Vezmu si recept. Atakdále.
Tady jsem se už začal pochechtávat.
Je to totiž totéž, jako zavádění jediné správné amerycké demokracyje do všech koutů světa. Existuje mnoho receptů na guláš a všechny jsou správné. (proto jsem to chtěl zařadit do rubriky POLITIKA)

P.S. Ale ještě to podstatné. Jedině moje domácí ořechovice je ta nejlepší!!! Všichni, kdož mají nalito Jackem Danielsem a přijde na řadu to moje, vylévají napoleónky do hajzlu i s tím J.D. a nastavují je k mé láhvi.

sdíletj na

27 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Editor
3. 12. 2018 19:31

jedině na sádle, olej néé. Osobně dávám přednost pupku nebo krku před kližkou. Povidla néééé. Nicméně když to někomu chutná jinak uvařené, ať si štrejchne. Bourbon ani omylem. Obstler ano, barack ano, kirsch ano. Gruzínské brandy ano, arménské také. Koňáček JÓÓ, skotská single, irská také mňam, vodka se dá. Zubrovka se nedá. Asi tolik ke koncepci politiky .

Editor
3. 12. 2018 20:10
Odpovědět  scipio

zkoušel jsem. Nezaujalo. Ale plně respektuju, že to někomu chutná. Nechápu lidi, kteří nejedí frutti di mare. Respektuju to. Nechápu lidi kteří nechápou, že nejím houby. Najdou se i tací, kteří to nerespektujou. Dostal jsem kdysi grappu s lanýžem. Obdarující se urazil, když se po čase dozvěděl, že jsem to věnoval. Nepochopil. Jo a z napoleonky se pije koňak. Kdo pije bourbon z napoleonky je zvíře!

Editor
4. 12. 2018 16:45
Odpovědět  scipio

Ahojte vy dva kuchtíci, degustéři, fajnšmekři?
Hezké povídání smťáku:)) Tak ňák to funguje.
A to jste neochutnali ten můj gulášek:)) nebo svíčkovou, nebo kuře na paprice…mňam:)
Mám ráda omáčky, vlastně všechny.
Guláš jedině na sádlíčku a hodně cibule, povidla néééééééé, ani omylem.
Copak, že jste tady tak opuštění?
Kdepak je Josh? To je divný, že tak dlouho nic nenapsal. Jsi v pořádku Joshi?

Editor
4. 12. 2018 17:42
Odpovědět  Janinna

ono to byly povětšinou jinotaje … Mě nepřijde jako prasečí zvyk pít slivovici, i když mi vyloženě nechutná. A to je ta demokracie v praxi.

Administrátor
4. 12. 2018 19:13
Odpovědět  Janinna

Ahojky vy dva. Ahojky milá Janinno. Díky za optání, tak nějak. Jen jsem poletoval, jak vločka sněhu semo, tamo a i ten guláš, co tu ti dva páchali jsem jsem tu ochutnal. Nikdo ale nenapsal, že bez té maďarské papriky, to nikdá nebude ten správný maďarský guláš. .Dneska se tu prodávají i uzené papriky, možná, že by tam i dobře zapadly. Tak snad nic nebrání ochutnat ten tvůj gulášek,…nebo něco zobnout na Vildštejně, to je kousíček,….
Včera jsem sem něco chtěl vetnout, ale vidím, že se mi stáhul Bill Kid a já si říkám, že se podívám na kvalitu, když se do mých uší opřelo pár tónů „Knockin‘ on Heaven’s Door s Dylanem a tak jsem to dojel dokonce…Nějak sem se na čas překlonil na western. To asi, když se tu zjeví Smrťák ;). Ten Tarantino, to je jen takový úlet. Velice levně pořízený film, …tři páry koní, kýbl prasečí krve, bouda a je hotovo. Kdyby Tarantino vypustili ty puntíčkářské mordy, tak film má do dobrý děj, ale hlavně co on umí, je fim natočit.

Editor
4. 12. 2018 19:50
Odpovědět  josh-xy

Ahoj:) včera jsem měla drobátko rozlítáno, a ještě jsem musela zajet za mamkou a u ní internet nehrozí:)) Ale bylo mi divné, že ses odmlčel i ty pane domácí?
To máš pravdu tu nejdůležitější přísadu jsem vynechala, i když v guláši jsou všechny přísady důležité, jinak to už není gulášek, přeci:)
Ty uzené papriky jsem jednou už prubla, ale není to ono. A tak jsem už poučená a u osvědčených, klasických jídel nikdy neexperimentuji.
Na Vildštejně je moc hezká restaurace, taková hradní:)) a dobře tam vaří, ale když jsme tam byli naposledy, tak kafe mi udělali fakt hnusný, takže jsem na ně zanevřela.
Ale jako zastávka třeba v létě když si splavený z kola, tak to nemá chybu.

Administrátor
4. 12. 2018 20:00
Odpovědět  Janinna

Moc povedená restaurace. Je vidět, že jsou fandové. Pěkná je i ta šatlava,. Prostě majitel má zápal pro věc. Tím, že je to soukromé, tak se to ani neuvádí v historických průvodcích. No a když ti káva nechutná, je tu bandička;)
Ne fakt, je tam hezky včetně okolí…myslím Soos, a tak.

Editor
4. 12. 2018 20:04
Odpovědět  josh-xy

Ty znáš i Soos? a v Motýlím domě jsi byl?

Administrátor
4. 12. 2018 20:15
Odpovědět  Janinna

Vím o něm, ale nebyl jsem tam. Soos se mi líbil. Není to u nás tak běžné a proto je to zajímavé. Stejně, jako když stojíš u kráteru,…dýchá to peklem. .https://photos.google.com/share/AF1QipOMDu8ioTkysEt-TZSk-jqpZnbhFDxvJefMmys_FYlNoLGDsksjZVMQkT5FIyo-FA?key=T0t0MERvR2xHYjE4VWpUVkF3V0VQRmh4cExNMEV3

Editor
4. 12. 2018 20:20
Odpovědět  josh-xy

Vůbec to není běžné:))
To je kde? tam to fakt dýchá peklem…. to není Komorní hůrka, která se nám tady občas zatřepe:))

Administrátor
4. 12. 2018 20:26
Odpovědět  Janinna

Ne, to není Komorní hůrka, ta se sice zatřepe, že mi to naposledy hlo i s pelechem a navíc nesmrdí sírou jako smrdí peklo . Tohle je na je ostrově Vulcano
https://photos.google.com/share/AF1QipPn0kTovMgIjpHF9cwcWzj7rGcBsBHgpNHA78pK_TdTsNxgfpeqUmOoqhzcMT093g?key=WDhJTndHbmZBNkRUcmJOV0RKMFN2N05yaXpmMmRB

Editor
4. 12. 2018 20:30
Odpovědět  josh-xy

ááá Héfaistos:)) vypadá to tam strašidelně

A víš, že smrdí? i Soos smrdí.

Administrátor
4. 12. 2018 20:33
Odpovědět  Janinna

Vypadá,…díra do pekla a ani slunci se to nelíbí …ale dokud jenom, takhle si dejchá, tak okolí může být v klidu; )
https://photos.app.goo.gl/2s7Bmg4ffFw6kMpQ9
a víš, že u nás máme také vstup do pekla??? https://www.hradhouska.cz/index.php?p=tajemne-sily

Editor
4. 12. 2018 20:45
Odpovědět  josh-xy

To je fakt. na té fotce je sluníčko úplně v oparu. Copak dejchá, na těch fotkách vyloženě funí:))
Ne to jsem nevěděla, na tom hradě jsem nikdy nebyla.
Vlastně vždycky na těchto pověstech „něco“ je.
A proto tahle zvláštní místa naši předci i tak pojmenovávali… Čertova skála, Čertovo jezero, Dračí skála, Dračí hora, Pekelné skály….

Administrátor
4. 12. 2018 21:12
Odpovědět  Janinna

Opary a výpary,..kyselina z pekla….https://photos.app.goo.gl/h1oMEbfHhSSvBeoZ6..
A s těma místopisama máš pravdu. Lidé se museli odjakživa strašit,..I dnes nás strašejí, ale politici…migrantama, schodkem,…

Editor
4. 12. 2018 21:42
Odpovědět  josh-xy

Úplně to cítím, to PEKLO
Hele, dneska se s námi kluci nebaví.
A ještě jedno hele:)) na těch fotkách seš ty? Hezkej mužskej si?

Administrátor
4. 12. 2018 21:54
Odpovědět  Janinna

Fakt….? stydím,…???

Editor
4. 12. 2018 22:10
Odpovědět  josh-xy

:)) fakt, bych to jinak nepsala

Administrátor
4. 12. 2018 22:17
Odpovědět  Janinna

Děkuji…ale, večer lze nějakou tu skleničku odpustit…??? Jen ty Večernice, zůstáváš tajemná

Editor
4. 12. 2018 22:20
Odpovědět  josh-xy

To jako, že jsem pod parou??

Administrátor
4. 12. 2018 22:22
Odpovědět  Janinna

To ne, ale já vidím svět skze skleničku někdy jinak, no,…a stejně stydím!

Administrátor
4. 12. 2018 22:43
Odpovědět  Janinna

A navíc, jsi mě musela vidět na té fotce s tím skutečným indiánem.?

Editor
4. 12. 2018 22:58
Odpovědět  josh-xy

No jo, tu fotku si matně vybavuji, ale to jsem neměla ani páru, že jsi to ty. Už nevím jak to tam bylo, ale nepamatuji si, že bys psal, že je to tvoje foto. Anebo jsem nepochopila, … to se mi občas stává:))

Administrátor
Editor
4. 12. 2018 23:09
Odpovědět  josh-xy

No, teď už jsem tě na ní poznala i když je malinká:))

Administrátor
4. 12. 2018 23:10
Odpovědět  Janinna

Malinká je schválně,…možná, že já jsem také malinkej 😉

Administrátor
4. 12. 2018 23:13
Odpovědět  Janinna

a malinká je, protože jsi na ni neklikla;) a nebo, že jsem také malinkej;)