Guláš od „Gyulyho“ Orbána.

Ohodnotit příspěvek (5 / 1)

Guláš umí zhotovit každý osel. Dokonce i anglosas.
Za svůj život jsem slyšel tolik různých receptů na zaručený „top09“ guláš, že mám v tom galimatyguláš v hlavě. V zaměstnáních, na vandrech, na návštěvách, všude se kdysi vedly ohnivé debaty, jak je tím nejlépším řešením poslouchat recept toho, či onoho diktátora kuchyně.
Někteří z těch starších tvrdohlavě trvali na tom gulášovém základě. Nevím proč.
Na rozpálený olej, nebo sádlo vsypeme cibuli na středně drobno, zasypat zase středně hustě sladkou papriku a smažit a smažit!! PAK teprve vhodit třeba kližku. A potom ble ble ble. Někdo v začátku vhodí krajíc chleba, někdo zase zásadně připraví zápražku atd. no a třeba já nakonec povidla (né sůůůůůůl! Kořenííííí a bude chuti habaděj!!)
Nikdy bych nevnutil svůj recept nepříteli.
No ale jednou….jsme odjeli před klasickými vánocemi na hory. A zase. Uděláme guláš!!
Byl tam i Pavel, který se nikdy necpal do těch idiotských hádek. Tehdy řekl: Chlapi, můžu vám tentokrát uvařit guláš já?
Samozřejmě! Zaznělo sborově, protože generálka na vánoce se točila i na zakoupené domácí slivovici, práskání v kamnech, vypalování zobáků, prohlížení starých fotek, trofejí, cen a hlavně pohodě.
Venku už mrzlo a guláš daleko.
Já jsem nalíval ve standartním tempu, to znamená, že jsem osadní standartu pověsil do místnosti. No a občas pokukoval po kuchýňce na Pavla u plotny.
Pavel totiž vzal papiňák, do něj naházel všechny suroviny klasického guláše, dolil vodou utěsnil víko a teprve potom pod tím zapálil. Řek jsem si „toto raději nikomu neřeknu“. Děj se vůle boží.
Uplynula více než hodina a odstavený papiňák začal syčet a vonět. Pak se to hodilo na talíře, posypalo mikrotenovýma plátkama cibule, nakrájel chleba a už se sborově mlaskalo.
Slova chvály se jen sypala. No ale to hlavní: Ty vole! Jak to děláš? To jsem ještě nejedl. Bravo. WOW. Vezmu si recept. Atakdále.
Tady jsem se už začal pochechtávat.
Je to totiž totéž, jako zavádění jediné správné amerycké demokracyje do všech koutů světa. Existuje mnoho receptů na guláš a všechny jsou správné. (proto jsem to chtěl zařadit do rubriky POLITIKA)

P.S. Ale ještě to podstatné. Jedině moje domácí ořechovice je ta nejlepší!!! Všichni, kdož mají nalito Jackem Danielsem a přijde na řadu to moje, vylévají napoleónky do hajzlu i s tím J.D. a nastavují je k mé láhvi.

Přihlásit: Login
1000
1 Komentáře vlákna
28 Odpovědi vlákna
1 Sledování
 
Nejvíce komentované
Nejméně komentované
4 Autoři komentářů
  Souhlas  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
Ohodnotit příspěvek :
     

jedině na sádle, olej néé. Osobně dávám přednost pupku nebo krku před kližkou. Povidla néééé. Nicméně když to někomu chutná jinak uvařené, ať si štrejchne. Bourbon ani omylem. Obstler ano, barack ano, kirsch ano. Gruzínské brandy ano, arménské také. Koňáček JÓÓ, skotská single, irská také mňam, vodka se dá. Zubrovka se nedá. Asi tolik ke koncepci politiky .